-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 11

Strėvininkų socialinės globos namuose COVID-19 serga daugiau nei pusė gyventojų, dirbti tenka ir sergančioms slaugytojoms

Strėvininkų socialinės globos namai Kaišiadorių rajone pamažu tampa ne globos įstaiga, o ligonine, nes koronavirusu čia serga jau daugiau nei pusė gyventojų, o dirbti tenka ir sergančioms slaugytojoms, nes darbo rankų tiesiog nėra. Globos namų vadovas tikina, kad sergančioms slaugytojoms dirbti leidimas gautas, o jos saugoti maksimaliai ir kitų kolegų užkrėsti negali.
Strėvininkų socialinės globos namai
Strėvininkų socialinės globos namai / Strėvininkų socialinės globos namų ir 15min nuotr.

Į 15min kreipėsi sunerimusi pilietė, kuri tikino, kad jog esant darbuotųjų trūkumui įstaigoje Strėvininkų socialinės globos namuose, Kaišiadorių rajone, darbuotojai, kuriems yra nustatytas COVID-19, saviizoliuojasi apsigyvendami darbovietėje, toliau dirba ir kontaktuoja su sveikais kolegomis bei globos namų gyventojais.

„Todėl man iškilo klausimas, ar šioje įstaigoje yra atitinkamai kontroliuojama pandemijos situacija, ar tikrai buvo imtasi visų veiksmų sukontroliuojant infekcijos židinio plitimą?

Mano žiniomis, sergantys socialinės globos gyventojai yra izoliuojami specialiose patalpose, siekiant neužkrėsti sveikųjų. Tuo tarpu sergantys darbuotojai, dėvėdami minimalias apsaugines priemones toliau kontaktuoja tiek su kolektyvu, tiek su gyventojais ir taip didina jų riziką užsikrėsti. Peršasi mintis, jog įstaigos vadovai mano, kad šia infekcija turės persirgti visi“, – rašo skaitytoja, nurodydama, kad jos artimieji dirba šiuose globos namuose.

Vidmanto Balkūno nuotr./VUL Santaros klinikos. Kova su koronavirusu
Vidmanto Balkūno nuotr./VUL Santaros klinikos. Kova su koronavirusu

Strėvininkų socialinės globos namų direktorius Kęstutis Jakelis 15min patvirtino, kad iš tiesų globos namai šiomis dienomis yra tapę pusiau ligonine, mat COVID užsikrėtę 105 globotiniai iš 203, taip pat serga 30 iš 107 darbuotojų.

„Taip, yra dirbančių tų, kurie serga koronavirusu, tik jie dirba toje zonoje, kuri yra raudona, užkrėsta, ir jokių kontaktų be apsaugos priemonių neturi su jokiais darbuotojais. Tai yra dvi slaugytojos, kurios dirba ir gyvena užkrėstoje zonoje ir niekur iš jos neišeina. Jos neturi teisės išeiti iš tos zonos. O tam, kad jos dirbtų, yra gautas leidimas“, – 15min penktadienį sakė K.Jakelis.

Jeigu jau slaugytojos dirba užkrėstoje zonoje pačios būdamos infekuotos, vadinasi, situacija yra labai rimta.

Pasak globos namų direktorius tikino, kad situacija yra labai sunki. Sergančių slaugytojų prašyta dirbti ne šiaip sau.

„Jeigu jau slaugytojos dirba užkrėstoje zonoje pačios būdamos infekuotos, vadinasi, situacija yra labai rimta. Na, pas mus sergantys yra lengvai, jei jau sunkiai serga – vežame į ligonines, tokių buvo, berods, aštuoni. Pabūna jie ligoninėje kelias dienas, o pagerėjus būklei jie grįžta“, – teigė direktorius.

Jis neslepia, kad labai aišku, kaip virusas pasiekė socialinės globos namus, nes juose nebuvo nei lankytojų, nei gyventojai keliavo po ekskursijas. Tačiau nieko kaltinti jis nenori.

„Buvo pirmi susirgimai, besimptomiai darbuotojai. Pirmąjį protrūkį pavyko suvaldyti. Darbuotojai be simptomų koronavirusas buvo nustatytas per profilaktinį patikrinimą. Izoliavome keletą darbuotojų ir tuo viskas baigėsi. Bet po poros savaičių atsirado kita besimptomė darbuotoja. Nieko negali kaltinti, taip jau atsitinka“, – sakė K.Jakelis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Kęstutis Jakelis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Kęstutis Jakelis

Pasak jo, situacija yra labai sudėtinga, darbo rankų siaubingai trūksta. Jei atsirastų norinčių pagelbėti savanorių slaugytojų ar socialinių darbuotojų padėjėjų, jų pagalba labai praverstų.

Direktorius dėkojo besirūpinantiems globos namuose dirbančiais artimaisiais, tačiau dar kartą tikino, kad viskas vyksta tvarkingai ir saugiai.

„Dirbti sergant galima, tik reikia laikytis visų saugumo priemonių. Jų būklė dirbti leidžia, slaugytojos padeda ir esu joms labai dėkingas, nes priešingu atveju, didžioji dalis slaugytojų, deja, serga“, – sakė jis.

K.Jakelio teigimu, tiesioginių kontaktų su sveikais darbuotojais slaugytojos neturi, tačiau jie taip pat dirba su sergančiais koronavirusu globotiniais, todėl turi laikytis maksimalių saugumo priemonių.

„Mes suteikę ketvirtojo lygio apsaugą, užsikrėsti nuo slaugytojų nėra galimybės. Jos ir valgo savo kambary, ir miega, ir prausiasi. Kad užsikrėstų, tai būtų fantastika, nebent pultų bučiuotis nutraukus viską, bet čia, žinoma, šaržuoju. Nuo gyventojų, jei nesilaiko taisyklių, būnant toje erdvėje, kur pilna užkrato, taip pat galima užsikrėsti“, – teigė K.Jakelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius