Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 24 /15:08

KAM: patalpos valstybės duomenų centrui – baigiamos įrengti

Patalpas valstybės duomenų centrui planuojama perduoti lapkričio pabaigoje, ketvirtadienį pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM).
Kompiuterio klaviatūra
Kompiuterio klaviatūra / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

LRT tyrimų skyrius anksčiau ketvirtadienį pranešė, kad patalpos kuriamam valstybės duomenų centrui vis dar nėra įrengtos, o serveriai artimiausiomis dienomis greičiausiai bus palikti sandėliuoti Lietuvos radijo ir televizijos centre.

Tačiau KAM teigia, jog techninė įranga bus sandėliuojama Gedimino prospekte įrenginėjamose patalpose.

„Krašto apsaugos ministerija su Ekonomikos ir inovacijų ministerija yra suderinusios, kad įsigyta reikalinga techninė įranga šiuo metu jau būtų gabenama ir sandėliuojama baigiamose įrenginėti patalpose (Gedimino pr. 11) iki visiško šių patalpų įrengimo ir perdavimo eksploatacijai“, – rašoma ministerijos pranešime.

LRT Tyrimų skyrius taip pat pranešė, kad vilkinant duomenų centro statybas rizikuojama iššvaistyti Europos Sąjungos (ES) lėšas, taip pat rizikuojama valstybės interesais.

KAM pabrėžia, jog patalpos įrenginėjamos ministerijos lėšomis ir tam ES parama skirta nėra.

Tyrimų skyriaus duomenimis, antrojo ir vadinamojo atraminio duomenų centrų patalpoms įrengti skirti pinigai galėjo būti sukaupti buvusioje valstybinėje įmonėje „Infostruktūra“, kuri liepą tapo Kertiniu valstybės telekomunikacijų centru ir valdo vadinamąjį saugų valstybinį duomenų perdavimo tinklą.

Tačiau saugų valstybinių duomenų perdavimo tinklą administruojanti įmonė susidūrė su problemomis – Kertinis valstybės telekomunikacijų centras jau kurį laiką neturi vadovo.

Vien tik visų duomenų centrų įrangai yra ketinama išleisti apie 20 mln. eurų. Po poros savaičių bus pristatyta dviejų duomenų centrų įranga.

LRT pranešė, jog už Europos Sąjungos (ES) paramą duomenų centrus turi įrengti Krašto apsaugos ministerija, tačiau pati ministerija pabrėžia, jog tai daro iš savo lėšų ir ES parama įrengimo darbams nėra skiriama.

Kovo mėnesį Finansų ministerijos parengtoje ES lėšų įsisavinimo ataskaitoje duomenų centrų įrengimo projektas buvo įvardintas kaip vėluojantis ir rizikuojantis prarasti ES paramą.

Krašto ministerija pabrėžia, jog ji atsakinga tik už patalpų įrengimą ir kitų pavedimų iš Vyriausybės nėra gavusi, o už Valstybinio duomenų centro funkcionavimą užtikrinančios techninės įrangos įsigijimą yra atsakinga Ekonomikos ir inovacijų ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius