Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 06

STT: atliekų tvarkymo srityje reikalingi skaidrumą didinantys pokyčiai

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atliko korupcijos rizikos analizę atliekų tvarkymo srityje ir nustatė, kad šiuo metu veikianti sistema nėra pakankamai atspari korupcijai. Esama atliekų tvarkymo priežiūros sistema yra labiau orientuota į ataskaitinių duomenų kaupimą nei į jų panaudojimą, kuriant efektyvią valstybinės kontrolės sistemą.
Atliekos
Atliekos / 123RF.com nuotr.

Analizės metu nustatyti pavojingų atliekų tvarkymo licencijos galiojimo stabdymo ir panaikinimo tvarkos reglamentavimo trūkumai. Pavyzdžiui, sprendimas panaikinti pavojingų atliekų tvarkymo licenciją gali būti priimtas net ir tuomet, kai licencijos turėtojas padaro pažeidimą, nesusijusį su licencijuojama veikla. Nepakankamai apibrėžtas pažeidimų, už kuriuos gali būti panaikintas licencijos galiojimas, sąrašas, gali lemti selektyvią atvejų interpretaciją.

Nustatytos korupcijos rizikos dėl atliekų tvarkytojų, kurie turi teisę išrašyti atliekų sutvarkymą įrodančius dokumentus, sąrašo sudarymo procedūrų. Šiuo metu neužtikrinamos išsamaus ir objektyvaus atliekų tvarkytojo, pageidaujančio, kad būtų įrašytas į šį sąrašą, atitikties nustatytiems reikalavimams patikrinimo galimybės. O atliekų sutvarkymą įrodančių dokumentų stygius skatina formuotis korupcinius ryšius ir nesąžiningą atliekų tvarkymo sistemoje veikiančių subjektų veikimą.

123RF.com nuotr./Atliekos
123RF.com nuotr./Atliekos

Aplinkos pasaugos agentūroje (AAA) neatliekamas tinkamas atliekų susidarymo ir atliekų tvarkymo apskaitos metinių ataskaitų vertinimas. Kaip nurodė AAA atstovai, šių ataskaitų tikrinimui neužtenka žmogiškųjų išteklių, nes keturiems Agentūros darbuotojams per metus tenka apie 35 tūkst. įvairiausių ataskaitų.

STT, atlikusi korupcijos rizikos analizę atliekų tvarkymo sistemoje, Aplinkos ministerijai siūlo:

  • Inicijuoti Atliekų tvarkymo įstatymo pakeitimus, kad būtų eliminuota galimybė panaikinti pavojingų atliekų bei gaminių ar pakuočių atliekų tvarkymo licencijos galiojimą už nelicencijuojamos veiklos reikalavimų pažeidimus.
  • Tobulinti įtraukimo į atliekų sutvarkymą įrodančius dokumentus turinčių teisę išrašyti atliekų tvarkytojų sąrašą procedūrą. Nustatyti, kad atliekų sutvarkymą įrodančius dokumentus galėtų išrašyti visi teisėtai veikiantys atliekų tvarkytojai, kurių gebėjimas tinkamai tvarkyti atliekas būtų tikrinamas išduodant atitinkamą leidimą ar licenciją arba tinkamai atlikti į sąrašą įtraukiamų įmonių patikrinimų organizavimą.
  • Sukurti ne į masinius tikrinimus, o į rizikingiausių sričių ir subjektų tikrinimus, įskaitant atliekų susidarymo ir atliekų tvarkymo apskaitos metinių ataskaitų vertinimą, orientuotą valstybinės kontrolės ir priežiūros sistemą.
  • Galimų rizikų identifikavimui ir neteisėtos veiklos atvejų nustatymui išnaudoti valstybės registrų ir informacinių sistemų funkcionalumą.

STT taip pat atkreipia dėmesį, kad skiriamas nepakankamas dėmesys atliekų tvarkymo specialistų kompetencijos ugdymui ir mokymams, o tai lemia netinkamą aplinkos apsaugos reikalavimų vykdymą. Aplinkos ministerija per 3 mėnesius turės informuoti STT, kaip atsižvelgta ar planuojama atsižvelgti į pateiktus siūlymus.

Korupcijos rizikos analizę galima rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius