-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 23

STT ikiteisminio tyrimo akiratyje – statybas draustiniuose laiminusi buvusi Vilniaus parkų vadovė

Specialiųjų tyrimų tarnyboje (STT) atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl tarnybos pareigų neatlikimo. Ikiteisminis tyrimas pradėtas po to, kai prokuratūrai Vilniaus savivaldybė pranešė apie galimai nusikalstamą buvusios Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direktorės Vidos Petiukonienės ir buvusios jos pavaduotojos Zentos Ražanauskienės veiklą.
Vida Petiukonienė
Vida Petiukonienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Buvusi Pavilnių ir Verkių parkų vadovybė pasitraukė po to, kai buvo atskleista, jog parkų draustiniuose, kur įstatymiškai naujos statybos draudžiamos, pridygo didžiulių pastatų su visais leidimais, taip pat parkuose buvo užfiksuota daug aplinkosauginių pažeidimų, valstybinės žemės užgrobimo atvejų. Parkų direkcija tokias statybas suderino, nors to neleido galiojantys įstatymai, o Vilniaus savivaldybė išdavė statybos leidimus.

Vasario mėnesį Vilniaus miesto savivaldybė, atlikusi vidaus audito procedūras ir nustačiusi šiurkščius teisės aktų pažeidimus, kreipėsi į Vilniaus apygardos prokuratūrą, prašydama pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcijos buvusios direktorės V.Petiukonienės ir buvusios direktorės pavaduotojos Z.Ražanauskienės veiklos.

Prokuratūrai buvo pateikta daugiau nei 30 puslapių audito ataskaita, kurioje surinkti duomenys ir konstatuoti pažeidimai liudija apie parko direkcijos vadovybės galimą piktnaudžiavimą, tarnybos pareigų neatlikimą ir kitas Baudžiamajame kodekse apibrėžtas nusikalstamas veikas.

„Atlikę išsamų savivaldybės vidaus auditą dėl buvusios parkų direkcijos direktorės ir jos pavaduotojos veiklos, derinant konkrečius projektus nuo 2012 iki 2015 metų, nustatėme reikšmingus pažeidimus, todėl kreipėmės į prokuratūrą, nes abiem vadovėms neabejotinai turėjo užtekti kompetencijos suvokti, kokius jos daro pažeidimus“, – anksčiau žiniasklaidai komentavo Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorė Alma Vaitkunskienė.

Iš prokuratūros skundas buvo persiųstas nagrinėti į STT. Jau yra pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal BK 229 str. „Tarnybos pareigų neatlikimas“. Kol kas įtariamųjų tyrime nėra.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Specialiųjų tyrimų tarnyba
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Specialiųjų tyrimų tarnyba

Šis straipsnis teigia, jog valstybės tarnautojas ar jam prilygintas asmuo, dėl neatsargumo neatlikęs savo pareigų ar jas netinkamai atlikęs, jeigu dėl to valstybė, Europos Sąjunga, tarptautinė viešoji organizacija, juridinis ar fizinis asmuo patyrė didelės žalos, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

„STT atlieka minėtą ikiteisminį tyrimą. Ikiteisminis tyrimas yra tęsiamas. Įtarimai niekam nėra pareikšti“, – komentavo STT Viešųjų ryšių skyriaus vyriausioji specialistė Renata Endružytė.

Nežinia dėl parko apsaugos reglamento

Viena iš priežasčių, kodėl parkai nebuvo apsaugoti nuo gamtą ir kraštovaizdį darkančių statybų, yra ta, kad tik šie vieninteliai parkai Lietuvoje neturi patvirtinto apsaugos reglamento. Praėjo metai nuo tada, kai ši problema buvo iškelta Seimo Aplinkos apsaugos komitete, Seimo nariai įpareigojo Vilniaus savivaldybę parengti tokį reglamentą, tačiau per metus nedaug pasistūmėta į priekį.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcija
Luko Balandžio / 15min nuotr./Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcija

15min žiniomis, Vilniaus savivaldybė buvo parengusi dokumentus, tačiau jie nesulaukė Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) pritarimo.

Šiuo metu nuo gegužės mėnesio įsigaliojęs naujos redakcijos Saugomų teritorijų įstatymas numato, kad visi parkai Lietuvoje privalo turėti savo nuostatus. 15min žiniomis, neseniai Aplinkos ministerija Vilniaus savivaldybei pranešė, kad pati parengs Pavilnių ir Verkių parkų nuostatus.

155 žemgrobystės atvejai, dėl 4 namų bylinėjamasi teismuose

15min primena, kad pažeidimai, nustatyti Pavilnių ir Verkių regioniniuose parkuose, yra labai įvairūs.

Dėl keturių Vilniaus savivaldybės išduotų statybos leidimų parkuose Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) kreipėsi į teismą. VTPSI nustatė, jog statybos leidimai yra neteisėti, jie pažeidžia įstatymus, todėl prašo teismo panaikinti leidimus ir pašalinti pastatytus pastatus.

VTPSI nuotr./Vienas iš namų Pavilnių parke, dėl kurio kreiptasi į teismą
VTPSI nuotr./Vienas iš namų Pavilnių parke, dėl kurio kreiptasi į teismą

Dar daugiau, VTPSI iš viso nustatė, kad net aštuonių nebaigtų statyti namų statybos leidimai yra neteisėti. Vis dėlto nuspręsta į teismą kreiptis tik dėl 4 leidimų, o dėl kitų 4 atvejų, gavus paaiškinimus iš savininkų, nesibylinėti. Teismas dar nėra priėmęs sprendimų.

Taip pat atskirai buvo nustatyta, kad maždaug dešimt jau pastatytų namų pažeidžia įstatymus, tačiau dėl jų nuspręsta nesikreipti į teismą, nes namai jau pastatyti ir tai, pasak VTPSI, pažeistų socialinį teisingumą.

Be to, šių metų pradžioje patikrinimą parkuose baigė Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT). Ji nustatė net 155 pažeidimus, susijusius su neteisėtu valstybinės žemės naudojimu bei jos užėmimu. Šiuo metu savininkams yra nurodyta pašalinti pažeidimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius