-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 01 19

STT: Kauno rajone vaikų priėmimas į darželius gali būti neskaidrus 

Kauno rajono savivaldybė nepakankamai stengėsi sukurti skaidrią vaikų priėmimo į darželius sistemą, o 2015 m. lapkritį įsigaliojusi Vaikų priėmimo į darželius priėmimo tvarka sudaro sąlygas piktnaudžiauti ir korupcijai pasireikšti, praneša Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).
Žvėryne atsidarysiantis privatus darželis „Ademilis“
Asociatyvinė nuotr. vaikų darželis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

STT specialistai, išanalizavę, kaip organizuojamas vaikų priėmimas į darželius kitose savivaldybėse, nustatė, kad pagrindinė problema yra žmogiškasis veiksnys – galimybės savivaldybės ir darželių darbuotojams keisti duomenų bazių duomenis, kuriais remiamasi skirstant vaikus į darželius, – prašymo registravimo datą, numerį, prioritetus.

Gavusios šias pareigūnų išvadas, savivaldybės suskubo keisti galiojusias tvarkas, automatizuoti procesą bei pašalinti galimybes neteisėtai keisti duomenis sudarant eilę. Pavyzdžiui: atsižvelgiant į STT rekomendacijas, nuo 2015 m. spalio 1 d. pakeista priėmimo į Vilniaus darželius tvarka, siekiant užtikrinti jos skaidrumą. Vaikai į ugdymo įstaigas Vilniaus mieste skirstomi, atsižvelgiant į gyvenamosios vietos deklaravimo terminą ir vaiko amžių, tai yra vaiko gimimo datą. Šie duomenys nekeičiami.

Tačiau Kauno rajono savivaldybė patvirtino atnaujintą vaikų priėmimo į darželius tvarką, neatsižvelgusi į ne kartą viešai išsakytas STT rekomendacijas ir kitų savivaldybių gerąją praktiką, ir paliko galimybių savivaldybės darbuotojams patiems keisti duomenų bazių duomenis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius