Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 14

STT netirs S.Skvernelio medžiagos apie „Lietuvos energiją“, bet šis tebelaukia atsakymo

Premjeras Saulius Skvernelis ir jo komanda viešai tvirtina, kad vis dar nesulaukia teisėsaugos atsakymų dėl galimos korupcijos „Lietuvos energijoje“. Tačiau Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) teigia, kad Vyriausybės kanceliarija buvo informuota apie tai, jog premjero pateikta medžiaga nesudaro pagrindo pradėti tyrimo dėl korupcijos.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prieš mėnesį, gegužės 14-ąją, premjeras Saulius Skvernelis kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl galimos korupcijos energetikos sektoriuje.

Pateiktoje medžiagoje buvo ir epizodų apie galimą korupciją vystant „Lietuvos energijos“ atliekų deginimo projektus. Premjeras šiuos projektus pavadino korupciniais ir nuodijančiais žmones.

Praėjusią savaitę STT pranešė, jog nepradės ikiteisminio tyrimo dėl ministro pirmininko pateiktos medžiagos.

Tačiau Vyriausybės vadovas ir jo aplinka toliau tvirtina, esą teisėsauga vis dar aiškinasi dėl galimos korupcijos „Lietuvos energijoje“.

15min surinkti duomenys rodo, jog galima suabejoti tokiais politikų pareiškimais.

Apie STT atsakymą kalbėjo Seime

Ketvirtadienį Seime premjeras Saulius Skvernelis toliau pasakojo, kad vis dar laukia STT atsakymo dėl galimos korupcijos „Lietuvos energijoje“.

Atsakydamas į Seimo narės Agnės Bilotaitės užduotą klausimą apie atliekų deginimo jėgaines, premjeras S.Skvernelis sakė: „Palaukime, kokie bus procesiniai sprendimai mūsų teisėsaugos institucijų.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Skirmantas Malinauskas, Darius Makštėnas, Kęstutis Navickas, Žygimantas Vaičiūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Skirmantas Malinauskas, Darius Makštėnas, Kęstutis Navickas, Žygimantas Vaičiūnas

Tą patį trečiadienį kalbėjo ir premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas. LRT radijo laidoje „60 minučių“ jis kelis kartus pakartojo, esą ministro pirmininko komanda vis dar laukia STT atsakymų dėl korupcijos „Lietuvos energijoje“.

„Premjeras savo nuomonės nepakeitė. Informacija visa, kuri buvo valdoma, atiduota specialiosioms tarnyboms <...>. Tai tiesiog reikia sulaukti teisėsaugos institucijų atsakymų ir mes matysime, kiek tos abejonės realiai yra pagrįstos arba kiek nepagrįstos“, – trečiadienį LRT radijui sakė S.Malinauskas.

Paaiškinus, kad STT jau birželio 11-ąją pranešė nepradėsianti ikiteisminio tyrimo, S.Malinauskas teigė, kad pareigūnų atsakymas buvo susijęs su kita situacija – esą tyrimas nepradėtas tik dėl Energetikos ministerijos ir lietuvių bei vokiečių įmonės „Danpower Baltic“ ginčų.

„Kiek mes girdėjome iš STT, tai atsakymas buvo, kad tikrai kalbant apie „Danpower“ suteiktus tuos vadinamuosius skatinamuosius tarifus <...>, tai STT aiškiai pasisakė, kad ten korupcijos jokių požymių nebuvo, – kalbėjo S.Malinauskas. – Bet mes iš tikrųjų neturime atsakymų dėl visų epizodų, dėl kurių buvo kreiptasi. Aš žinau, dėl ko buvo kreiptasi, bet tas detales jau turėtų atskleisti teisėsaugos institucijos, tai ten tikrai vienas iš epizodų, bet yra visai kita informacija, dėl kurios atsakymų mes dar neturime.“

Realybė yra kitokia.

STT informavo Vyriausybės kanceliariją, kad ikiteisminis tyrimas nebus pradėtas nei dėl vieno premjero pateikto epizodo.

Tyrimo dėl „Lietuvos energijos“ nepradėjo

Ketvirtadienį 15min kreipėsi į STT su papildomais klausimais. Prašėme patikslinti situaciją: ar STT ikiteisminio tyrimo nepradėjo tik dėl „Danpower“ ir Energetikos ministerijos ginčų, ar ir dėl kitų epizodų, kuriuos savo pranešime įvardijo premjeras Saulius Skvernelis?

Įvertinus pateiktą informaciją apie kitus galimus pažeidimus ar korupcinio pobūdžio nusikalstamas veikas (taip pat ir dėl „Lietuvos energijos“ vystomų projektų), pateiktas atsakymas Vyriausybės kanceliarijai, kad ši informacija šiuo metu nesudaro pagrindo pradėti ikiteisminį tyrimą, – sakė STT atstovė Renata Endružytė.

STT atstovė spaudai Renata Endružytė paaiškino, kad pareigūnai yra gavę informacijos apie kelis galimus pažeidimus ir galimą korupciją.

Tarp tų premjero pateiktų epizodų yra ir abejonės dėl susitarimų su „Danpower Baltic“, ir dėl galimos korupcijos „Lietuvos energijos“ vystomuose projektuose.

R.Endružytė paaiškino, kad dėl „Danpower Baltic“ taikos sutarties „priimtas sprendimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą, nenustačius korupcinio pobūdžio nusikalstamos veikos požymių.“

Ši informacija bus naudojama „vykdant kitas STT funkcijas“. Paprastai tariant, pareigūnai turės šią informaciją ir stebės situaciją toliau.

„Įvertinus pateiktą informaciją apie kitus galimus pažeidimus ar korupcinio pobūdžio nusikalstamas veikas (taip pat ir dėl „Lietuvos energijos“ vystomų projektų), pateiktas atsakymas Vyriausybės kanceliarijai, kad ši informacija šiuo metu nesudaro pagrindo pradėti ikiteisminį tyrimą“, – 15min paaiškino STT atstovė R.Endružytė.

Kitaip tariant, ikiteisminis tyrimas dėl „Lietuvos energijos“ projektų taip pat nėra pradėtas. Ši premjero pateikta informacija taip pat bus naudojama su ikiteisminiu tyrimu nesusijusioms funkcijoms.

„Ikiteisminis tyrimas turi būti pradėtas tik esant objektyvioms aplinkybėms, rodančioms, kad galimai buvo padaryta nusikalstama veika, tačiau tai yra kraštutinė priemonė, ginant visuomenę nuo įvairių teisinės tvarkos pažeidimų“, – sakė STT atstovė R.Endružytė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Seimo tyrime – taika su „Danpower“ ir premjero žodžiai apie korupciją „Lietuvos energijoje“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius