Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 05 26

STT nutarė neklibinti Laimutės Anužienės

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro (KMPMC), kurio veiklos peripetijas atskleidė 15min tyrimai. Su tokiu sprendimu nesutinka Seimo narės Agnė Bilotaitė ir Ingrida Šimonytė – jos dėl centro vadovės Laimutės Anužienės veiklos kreipėsi į prokurorus.
Laimutė Anužienė
Laimutė Anužienė

Kaip teigiama penktadienį konservatorių išplatintame pranešime, STT atsisakė pradėti tyrimą dėl galimos korupcijos KMPMC. STT motyvų dvi Seimo narės neįvardija, tačiau nurodo, kad kreipėsi į Kauno prokurorus, bandydamos dar kartą inicijuoti ikiteisminį tyrimą.

„Centro direktorė L. Anužienė savo veiksmais visuomenėje sukėlė didžiulį rezonansą (asmeninėms reikmėms naudojamas Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro turtas, įsigytas prabangus automobilis, artimų giminaičių įdarbinimas centrui pavaldžiose įstaigose, diplomų dalinimas studentams, kurie nė karto neapsilankė paskaitose ir kt.).

Šie ir kiti jos veiksmai buvo fiksuoti Švietimo ir mokslo ministerijos Vidaus audito išvadoje. Būtų sunku paneigti, kad viešosios teisės aktais ginami interesai buvo akivaizdžiai pažeisti ir taip pat pažeisti neapibrėžto skaičiaus nukentėjusiųjų interesai. Neteisėtais veiksmais galėjo būti pažeisti ne tik juridinių ir fizinių asmenų, bet ir valstybės interesai“, - rašoma I.Šimonytės ir A.Bilotaitės pranešime.

Seimo narės kreipiasi į Kauno apygardos prokuratūrą su prašymu pradėti ikiteisminį tyrimą dėl „valstybės turto ir lėšų naudojimo profesinio mokymo centre bei viešojo intereso gynimo“.

Primename, jog Švietimo ir mokslo ministerija, remdamasi 15min publikacijomis bei audito metu surinktais duomenimis, jau dusyk bandė L.Anužienę išversti iš posto. Tačiau abusyk nepavyko, mat KMPMC vadovė nurodė serganti ir neatvyko į centro dalininkų susirinkimus.

L.Anužienės vadovavimo metodai į viešumą iškilo po to, kai KMPMC įsidarbino buvusi švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė. Tada paaiškėjo ne tik galimas eksministrės interesų konfliktas, bet ir tai, kad L.Anužienė važinėjasi iš įstaigos lėšų nuomojamu prabangiu „Volvo“ visureigiu.

Netrukus pasipylė lavina naujos informacijos ir naujų pažeidimų – nuo maždaug 26 tūkst. eurų, kuriuos sau ir savo artimiesiems L.Anužienė išmokėjo per autorines sutartis, iki KMPMC naudojamo žirgyno, kurio realus savininkas yra vienas iš L.Anužienės sūnų.

A.Pitrėnienė kilus skandalui pasitraukė iš Karaliaus Mindaugo centro. L.Anužienė suskubo pranešti atsisakanti prabangaus „Volvo“, kurį iš įstaigos lėšų nuomojosi neturėdama ŠMM pritarimo. Tačiau to nepakako gaisrui užgesinti. Gavusi audito išvadas, ministrė J.Petrauskienė pareikalavo L.Anužienės galvos.

KMPMC dalininkai – dosniai įstaigą finansuojanti ŠMM, Lietuvos ir Latvijos jėzuitų provincija bei bendrovė „Ortopedijos klinika“, su kuria L.Anužienės šeimą saisto asmeniniai interesai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius