Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 05 30

Kauno mero V.Matijošaičio ir tarybos narių išmokomis susidomėjo ir STT: pradėtas tyrimas

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pradėjo ikiteisminį tyrimą, aiškindamasi situaciją dėl Kauno miesto savivaldybės tarybos nariams skiriamų išmokų panaudojimo. Šis tyrimas pradėtas remiantis viešai paskelbta Andriaus Tapino informacija. Pats A.Tapinas, išanalizavęs Kauno miesto tarybos narių išlaidų ataskaitas, vadina jas „Vagių tarybos sistema“.
Visvaldas Matijošaitis, Andrius Tapinas ir Jurgita Šiugždinienė
V.Matijošaitis, A.Tapinas ir J.Šiugždinienė / BNS nuotr.

„Pradėtas ikiteisminis tyrimas siekiant patikslinti gautą informaciją ir įvertinti, ar 2019-2023 metų kadencijos Kauno miesto savivaldybės tarybos nariams skiriant išmokas su jų, kaip tarybos narių, veikla susijusioms išlaidoms apmokėti nebuvo padaryta nusikalstama veika – piktnaudžiavimas siekiant turtinės ar kitos asmeninės naudos“, – BNS antradienį patvirtino Julija Goriovnovaitė.

Tyrimą STT pradėjo remdamasi visuomenininko Andriaus Tapino viešai paskelbta informacija. Jis pastaraisiais mėnesiais skelbia apie galbūt neskaidriai naudotas savivaldybių tarybų narių išlaidas, klausimų dėl išmokų panaudojimo sulaukė ir Kauno taryboje dirbę Ministrų kabineto nariai: iš posto po kritikos pasitraukusi švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, taip pat finansų ministrė Gintarė Skaistė, kultūros ministras Simonas Kairys.

Tai – jau šeštas STT ikiteisminis tyrimas aiškinantis situaciją dėl išlaidų savivaldybių tarybose, tokie tyrimai atliekami ir Šiaulių, Mažeikių, Neringos, Šilutės ir Pagėgių savivaldybėse.

Savo ruožtu prokuratūra taip pat atlieka kelis tyrimus dėl galimai pažeisto viešojo intereso skiriant išmokas tarybų nariams.

Visuomenininkas Andrius Tapinas skelbia, kad „Kaune prie prokuratūros atliekamo viešojo intereso tyrimo prisijungė ir STT“. Jis paskelbė gautą Specialiųjų tyrimų tarnybos raštą, kuriame teigiama, kad pradėtas tyrimas, kurio metu bus siekiama išsiaiškinti, ar politikai nepiktnaudžiavo siekdami naudos.

„Vakar pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl Matijošaičio ir jo visos tarybos veiksmų pagal BK 228 2 dalį „Piktnaudžiavimas“. Pagal ją gali būti skiriama bauda arba laisvės atėmimas iki 7 metų.

Kauno tarybos nariai – konservatoriai ir Vieningas Kaunas – dar ne vėlu grąžinti pinigus (kol kas tai padarė tik vienintelis Lukševičius), atsiprašyti ir tikėtis lengvinančių aplinkybių. Arba galite likti stovėti už plačios Kauno tėvo nugaros ir tikėtis, kad išplauksite visi kartu“, – feisbuke rašo A.Tapinas.

Visuomenininkas ir „Laisvės TV“ įkūrėjas Andrius Tapinas Kauno miesto tarybos narių išlaidų analizę paskelbė gegužės 22 dieną. Tuomet analizuotas ataskaitas jis pavadino „Vagių tarybos sistema“.

Anot A.Tapino, Kauno tarybos nariai greičiausiai fiktyviai pildė visas ataskaitas ir iš miesto biudžeto per kadenciją pasiėmė 1,6 milijono eurų.

Plačiau – Kauno miesto tarybos narių išlaidų analizė: A.Tapinas mato nusikaltimą.

Pasak A.Tapino, pinigai buvo imami ir per atostogas, ir per karantiną. Jo teigimu, meras Visvaldas Matijošaitis ir jo sūnūs Šarūnas ir Dainius Matijošaičiai ataskaitas pildė visiškai vienodu būdu, sužiūrėjo, kad būtų įsisavintas kiekvienas centas.

„Jei tikėtume tomis „ataskaitomis“, per kadenciją Kauno meras, turintis tarnybinį automobilį ir vairuotoją, nuvažiavo ne mažiau 250 000 kilometrų“, – rašo A.Tapinas.

Visą A.Tapino tekstą galite skaityti čia:

A.Tapinas suskaičiavo, kad per nepilną kadenciją (iki 2023 metų) iš miesto biudžeto Kauno tarybos nariams išmokėta 1,6 milijono eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius