-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 19 /16:22

STT sulaikė Panevėžio merą R.M.Račkauską ir jo patarėją, apklausia ir P.Urbšį

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai antradienį sulaikė Panevėžio merą Rytį Mykolą Račkauską, jo patarėją Gintarę Maskoliūnienę.
STT sulaikė Panevėžio miesto merą R. Račkauską
STT sulaikė Panevėžio miesto merą Rytį Mykolą Račkauską / Gedimino Balčiūno/jp.lt nuotr.

„Patvirtiname, kad R.M.Račkauskas šiuo metu yra sulaikytas“, – BNS sakė STT atstovė spaudai Renata Endružytė.

R.M.Račkausko telefonas nuo antradienio ryto yra išjungtas.

BNS žiniomis, STT taip pat sulaikė R.M.Račkausko patarėją G.Maskoliūnienę, tuo metu administracijos direktoriaus pavaduotojas Tomas Jukna apklaustas kaip specialusis liudytojas. G.Maskoliūnienė dalyvavo 2015 metais savivaldybių tarybų rinkimuose kaip judėjimo „Povilas Urbšys už sąrašą KARTU“ kandidatė.

Portalas lrytas.lt pranešė, kad antradienį STT kaip liudytoją apklausia ir Seimo narį Povilą Urbšį. Pasak portalo, kvietimo atvykti į STT parlamentaras susilaukė antradienio rytą. P.Urbšys lrytas.lt sakė manąs, kad jam skirtas kvietimas atvykti į STT yra susijęs su atliekamu ikiteisminiu tyrimu.

STT įtaria, kad Panevėžio miesto savivaldybėje galimai buvo piktnaudžiaujama tarnyba ir duodami neteisėti nurodymai savivaldybės administracijos valstybės tarnautojams, siekiant sudaryti palankias sąlygas kai kurioms įmonėms laimėti viešųjų pirkimų konkursus.

Kaip įtariama, už pažadėtą palankių sprendimų priėmimą galimai buvo atsilyginta kyšiais.

Gedimino Balčiūno/jp.lt nuotr./STT sulaikė ir Panevėžio mero patarėją Gintarę Maskoliūnienę
Gedimino Balčiūno/jp.lt nuotr./STT sulaikė ir Panevėžio mero patarėją Gintarę Maskoliūnienę

BNS žiniomis, STT pareigūnų akiratyje atsidūrė viešieji pirkimai, susiję su Aukštaitijos sporto komplekse planuojamu 50-ies metro plaukimo baseinu, požeminių konteinerių bei savivaldybės rinkodaros programos „Atsinaujinantis Panevėžys“ viešieji pirkimai.

Kaip BNS sakė Viešųjų pirkimų (VPT) vadovė Diana Vilytė, tarnyba, gavusi rinkos signalų, nustatė, kad Panevėžio baseino konkurso kvalifikaciniai reikalavimai turėti patirties statant 50 metrų baseiną buvo ribojantys konkurenciją. Perkančioji organizacija nutraukė procedūras, konkursas iki šiol nepaskelbtas.

Paramą dėl vadinamuosiuose Sporto rūmuose planuojamo baseino yra išreiškęs ir premjeras Saulius Skvernelis, sausio pradžioje lankęsis savivaldybėje. Tuomet R.M.Račkauskas teigė, kad naują baseiną prisidedant Vyriausybei planuojama pradėti statyti jau 2019-aisiai, o statyboms reikėtų apie 10 mln. eurų.

Anot STT, atliekamos kratos asmenų darbo vietose bei namuose, iš Panevėžio miesto savivaldybės ir kai kurių uždarųjų akcinių bendrovių paimti tyrimui reikšmingi dokumentai.

Teisėsauga žada vėliau antradienį pateikti detalesnę informaciją apie tyrimą dėl įtariamos korupcijos Panevėžio miesto savivaldybėje.

R.M.Račkauskas Panevėžio meru buvo išrinktas kaip judėjimo „Povilas Urbšys už sąrašą KARTU“ atstovas. Kilus nesutarimams su parlamentaru Povilu Urbšiu, iš šio judėjimo pasitraukė beveik visa savivaldybės tarybos frakcija, įskaitant patį merą.

P.Urbšys tikisi, kad meras pateiks paaiškinimus

Portalui 15min antradienį apie pietus su P.Urbšiu, šis sakė situaciją vertinantis neigiamai ir besitikintis, kad meras artimiausiu metu pateiks paaiškinimus ir bendradarbiaus su teisėsauga. Apie jo laukiančią STT apklausą politikas portalui neužsiminė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Povilas Urbšys
Luko Balandžio / 15min nuotr./Povilas Urbšys

„Tai, kad jau atsirado pagrindai Specialiųjų tyrimų tarnybai vykdyti baudžiamojo persekiojimo veiksmus ir mesti šešėlį, aš vertinu neigiamai. Tiek meras, tiek jo aplinka sudarė prielaidas tam ikiteisminiam tyrimui prasidėti. Tikiuosi, turiu vilčių, kad to tyrimo metu galbūt pavyks merui atsakyti į tuos nepatogius klausimus ir jis išsklaidys abejones ir sugebės apginti savo reputaciją“, – sakė P.Urbšys.

Turiu vilčių, kad to tyrimo metu galbūt pavyks merui atsakyti į tuos nepatogius klausimus ir jis išsklaidys abejones ir sugebės apginti savo reputaciją.

P.Urbšys taip pat sakė prieš kurį laiką pokalbio metu raginęs merą kritiškai pasižiūrėti į save ir apsvarstyti, ar pateisino Panevėžio žmonių lūkesčius. Pasak jo, R.M.Račkauskas į tokį pasiūlymą sureagavo neigiamai ir ragino P.Urbšį nesikišti į savivaldos reikalus.

„Kiek supratau, žmogus angažuojasi daugiau į savo valdžios galių išsaugojimą. Ta prasme, pirmoje eilėje yra ne idėjos ar darbai, o bet kokia kaina išlikti. Ir man buvo keista girdėti, kai jis sako – tu būk ten Seime, bet nekišk nosies į savivaldą. Atvirai pasakius, man tada kilo tam tikrų klausimų. (...) Galbūt buvo bijota, kad aš atsirasiu tam savivaldos lygmeny ir galbūt sujauksiu kieno nors planus“, – sakė P.Urbšys.

Seimo narys taip pat sakė, kad prieš keletą mėnesių, kai STT pateikė antikorupcines įžvalgas, įžvelgdama neskaidrumą kai kuriose savivaldybės įmonėse, jis asmeniškai ragino R.M.Račkauską kreiptis į apygardos prokuratūrą dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo. Tuomet prokuratūra, pasak P.Urbšio, tyrimą pradėti atsisakė.

Parlamentaro teigimu, susiklosčiusi situacija padidins Panevėžio žmonių nusivylimą politika.

Tomo Markelevičiaus nuotr./P.Urbšys ir R.M.Račkauskas
Tomo Markelevičiaus nuotr./P.Urbšys ir R.M.Račkauskas

„Sąrašas, kuris vadinasi „Povilas Urbšys už sąrašą KARTU“ ir mūsų pasiūlytas kandidatas į merus Rytis Mykolas Račkauskas bei kiti sąrašo nariai deklaravo skaidrumą ir atvirumą savivaldoje. Net rinkimų naktį, kai žurnalistai paklausė, koks išrinkto mero svarbiausias darbas, jis pasakė, kad padaryti tai, ko nepadarė STT. Ir kai mes matome, kad metamas šešėlis ant to skaidrumo, tai padidina Panevėžio žmonių nusivylimą“, – sakė P.Urbšys.

P.Urbšys teigė, kad mitą, kad būtent jis kontroliuoja viską, kas vyksta Panevėžio savivaldybėje, kūrė politiniai oponentai. Tačiau jis sakė nuo politinės atsakomybės nenusišalinantis.

„Nežiūrint į tai, kad meras atsiribojo nuo manęs ir, negana to, padarė veiksmus, kad sužlugdyti judėjimą, su kurio vėliava jis buvo išrinktas, tai nežiūrint į nieką, vis dėlto aš nenušalinu nuo politinės atsakomybės už tai, kas vyksta. Tikiuosi, savivaldybė ir pats meras padarys viską, kad išsklaidytų tas abejones, ir bendradarbiaus su Specialiųjų tyrimų tarnyba. O iš Specialiųjų tyrimų tarnybos aš tikiuosi, kad ji savo darbą atliks profesionaliai ir atsakys visuomenei į visus iškilusius klausimus“, – sakė P.Urbšys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius