Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 26

STT tirs galimą piktnaudžiavimą Registrų centre: vietoj 200 mln. tik 300 tūkst. eurų?

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) trečiadienį pranešė pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo valstybės įmonėje Registrų centras.
Registrų centras
Registrų centras / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

STT įtaria, kad Registrų centro pasirašytomis duomenų teikimo sutartimis galimai neteisėtai, piktnaudžiaujant užimamomis pareigomis, buvo sudarytos galimybės privačioms bendrovėms gauti duomenis už kelis kartus mažesnę kainą negu kitiems duomenų gavėjams. Tokiu būdu galimai buvo padaryta didelė žala valstybei, nes nebuvo gautos numatytos pajamos.

„Specialiųjų tyrimų tarnyboje kasmet pradedama vis daugiau ikiteisminių tyrimų pagal gautus pranešimus. Ši tendencija rodo, kad tiek valstybės institucijos, tiek visa visuomenė tampa nepakantesnė korupcijos apraiškoms ir yra pajėgi kurti korupcijai atsparią aplinką bei ją palaikyti“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas STT direktorius Žydrūnas Bartkus.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Žydrūnas Bartkus
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Žydrūnas Bartkus

S.Urbanavičius: aptikome nusikalstamos veikos požymių

Registrų centrui nuo birželio vadovauja buvęs STT direktorius Saulius Urbanavičius. Jis kartu su susisiekimo ministru Roku Masiuliu prieš porą savaičių pranešė, kad kelios neįvardijamos bendrovės duomenis iš Registrų centro gaudavo išskirtinėmis sąlygomis.

S.Urbanavičius teigė, kad kai įmonėms Registrų centro duomenys buvo parduodami po 6 centus, o ne po 27 centus, kaip yra nurodžiusi Vyriausybė.

Tuomet pateikti skaičiavimai, kad centras per trejus metus kai kurioms įmonėms galėjo suteikti duomenų už 200 mln. eurų, tuo metu realiai jų gavo tik apie 300 tūkst. eurų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Saulius Urbanavičius ir Žydrūnas Bartkus
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Saulius Urbanavičius ir Žydrūnas Bartkus

„Registrų centre aptikome nusikalstamos veikos požymių bei patys kreipėmės į teisėsaugą. Tiek STT, tiek prokuratūrai suteiksime visą reikiamą pagalbą. Neabejoju, kad į klausimą – kas pelnėsi valstybės sąskaita, bus atsakyta“, – kreipimąsi į STT komentuoja S.Urbonavičius.

R.Masiulis: valstybės turtas neturi tapti išrinktųjų pasipelnymo šaltiniu

Ministras R.Masiulis tikina, kad Registrų centro ir Susisiekimo ministerijos atliekamas auditas yra itin svarbus, siekiant užtikrinti, kad valstybės turtas netaptų išrinktųjų asmenų pasipelnymo šaltiniu.

„Informacinių išteklių skaidrus ir sąžiningas valdymas privalo būti užtikrintas“, – pranešime cituojamas ministras.

STT ikiteisminį tyrimą pradėjo gavusi Registrų centro pranešimą apie sudarytas išskirtines sąlygas privačioms bendrovėms gauti Lietuvos gyventojų registro duomenis.

Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius