-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 17

Studijų kokybės specialistai įspėja saugotis nelegalių mokyklų vilionių

Studijų kokybės specialistai įspėja nesusivilioti nelegalių aukštųjų mokyklų siūlymu studijuoti juose.
Studentai
Studentai / Photos.com nuotr.
Temos: 1 Mokykla

„Įstoti į užsienio šalių aukštąsias mokyklas ir studijuoti Lietuvoje - tokių siūlymų neretai susilaukia besirenkantys studijas jauni žmonės. Tačiau nutylima svarbi informacija, kad taip įgyti diplomai Lietuvoje, deja, nebus pripažįstami“, - teigiama penktadienį išplatintame Studijų kokybės vertinimo centro (SKVC) pranešime.

Centro specialistai įspėja, kad šiuo metu nė viena užsienio aukštoji mokykla, išskyrus Balstogės universitetą, įsteigusį filialą Lietuvoje, neturi Lietuvos švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) leidimo vykdyti studijų Lietuvoje. "Tai reiškia, kad bet kurių, net žinomų, tačiau nelegaliai veikiančių aukštųjų mokyklų diplomai mūsų šalyje negali būti pripažinti", - teigė SKVC direktoriaus pavaduotoja Nora Skaburskienė.

Per pastaruosius penkerius metus ne mažiau kaip 20 Rusijos Federacijos, Latvijos, Lenkijos aukštųjų mokyklų neteisėtai teikė ne tik aukštąjį, o kai kuriais atvejais ir vidurinį išsilavinimą Lietuvoje.

Pasak N.Skaburskienės, įsiteisėjusiais Lietuvos teismų sprendimais nustatyta, kad trijų kaimyninių valstybių (Rusijos, Latvijos ir Lenkijos) penkios aukštosios mokyklos - Maskvos psichologijos socialinis institutas, Maskvos naujasis teisės institutas, Maskvos valstybinis industrinis universitetas, Balstogės universitetas (iki filialo įsteigimo Lietuvoje) ir Baltijos rusų institutas (dabartinė Baltijos tarptautinė akademija) - Lietuvoje vykdė studijas neteisėtu būdu.

Teismai konstatavo, kad tokiu būdu įgytos kvalifikacijos negali būti įvertintos ir pripažintos kaip besąlygiškai atitinkančios Lietuvos teikiamas atitinkamas kvalifikacijas.

Anot SKVC darbuotojų, aukštojo išsilavinimo siekiantiesiems įtarimų turėtų sukelti platinamos reklaminės žinutės, kuriose siūloma po "rimtų studijų" įgyti prestižinių universitetų "bakalauro" ar "magistro" laipsnį. Tačiau tuo pačiu reklamuojama, kad nereikia lankyti paskaitų, laikyti įskaitų ar egzaminų, o tik pakanka sumokėti tam tikrą sumą, ir diplomas, jo priedas, net rekomendaciniai laiškai bus atsiųsti paštu.

"Jei tokią žinutę gavote, vadinasi, su jumis susisiekė vadinamųjų diplomų malūnų arba apsimetėlių universitetų (angl. Diploma mills, Sham universities) atstovai. Dažniausiai tai kokybės kontrolės (įvertinimo, akreditacijos ir pan.) neperėjusios įstaigos, neturinčios leidimo tokiai veiklai, - įspėja SKVC. - Tokių "universitetų" diplomai gali papuošti Jūsų svetainės sieną, tačiau neduoti jokios kitos naudos."
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius