-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 15

Su artimo žmogaus savižudybe susidūrusiems vilniečiams pagalbą teiks savižudybių rizikos valdymo algoritmo koordinatorė

Vilniuje nuo pirmadienio visi, kurie susidūrė su artimo žmogaus savižudybe, yra pasimetę ir esantys nežinioje, kaip toliau elgtis, galės kreiptis į Vilniaus miesto savižudybių rizikos valdymo algoritmo koordinatorę. Sostinėje įsteigus šią naują pareigybę siekiama aktyviau telkti visuomenę, su savižudybių prevencija susijusias įstaigas, bendruomenių narius, atpažįstant savižudybės riziką, reaguojant ir kuriant pagalbos tinklą, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Vienišumas
Vienišumas / 123RF.com nuotr.

„Sostinės savivaldybė patvirtino jau antrąją savižudybių prevencijos strategiją dar ketveriems metams, kuri mums padeda šioje srityje išlaikyti nuoseklumą ir pasiekti vis geresnių rezultatų. Didžiuojuosi, kad nuo šiol Vilniaus mieste turėsime mūsų inicijuotą ir koordinuojamą savižudybių rizikos valdymo algoritmo koordinatoriaus pareigybę, kuri įneš daugiau aiškumo visame procese ir taps dar vienu pagalbos įrankiu išgyvenantiems sunkumus.

Tikiu, kad žingsnis po žingsnio sumažinsime savižudybių rodiklius mieste ir pirmausime visai kitose sveikatai palankiose srityse“, – teigia Vilniaus visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ direktorė Guoda Ropaitė-Beigė.

Galės rašyti ir skambinti

Vilniaus miesto savižudybių rizikos valdymo algoritmo koordinatorė Viktorija Andreikėnaitė, jau daugiau nei 10 metų prisidedanti prie įvairių visuomenės psichikos sveikatos iniciatyvų bei turinti asmeninės patirties sako, kad svarbiausi dalykai yra visiškai paprasti, tačiau be galo reikalingi.

Kuo daugiau tokių bendruomenių – tuo mažiau stigmos, atskirties, tuo natūraliau priimame ištikusius sunkumus.

„Tokiose situacijose, kai žmonės susiduria su savižudybe, svarbiausia yra žmogiškumas: užmegzti ryšį, leisti išsikalbėti, parodyti tam žmogui rūpestį. Svarbu būti šalia ir nepalikti žmogaus vieno, pasitelkiant į pagalbą profesionalus ir bendruomenę. Pastaroji turi būti tokia, kurioje žmogus jaustų atjautą ir būtų išgirstas. Kuo daugiau tokių bendruomenių – tuo mažiau stigmos, atskirties, tuo natūraliau priimame ištikusius sunkumus“, – sako V.Andreikėnaitė.

Įvykus savižudybei ir nežinant, kaip elgtis toliau, su koordinatore bus galima susisiekti telefonu arba elektroniniu paštu, taip pat Viktorija veiks ir proaktyviai, sužinojusi apie savižudybę artimoje aplinkoje: ji nukreips į reikiamus specialistus ir padės išspręsti tuo metu kylančius klausimus. Viktorija kviečia bendradarbiauti ir į ją kreiptis šeimos gydytojus, mokyklos administracijos darbuotojus ir kitus specialistus, kuriems reikia daugiau informacijos, esant savižudybės krizei.

Nuoseklumas duoda rezultatų

Vilniaus miesto savivaldybei pasirašius memorandumą kartu su kitomis institucijomis ji įsipareigojo siekti, kad savižudybių rodiklis Vilniaus mieste neviršytų 10 atvejų 100 tūkst. gyventojų. Nors 2019 metų duomenimis jis yra 12,4 100 tūkst. gyventojų, savižudybių rodikliai nuo 2015 metų Vilniaus mieste gerėja.

2020 metais sostinės savivaldybės patvirtinta antroji savižudybių prevencijos strategija užtikrina, kad Vilniuje būtų pasiekiamos nemokamos savižudybių prevencijos priemonės kuo platesniam ratui žmonių. 2017 metais, patvirtinus Vilniaus miesto savižudybių rizikos valdymo algoritmą buvo padarytas didelis ir svarbus žingsnis, o šiais metais patvirtinus šio algoritmo koordinatoriaus pareigybę siekiama užtikrinti visapusišką kokybę dirbant su savižudybių prevencija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius