Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 14

Su EHU planuoja bendradarbiauti Lietuvą niekinęs baltarusis

Po Europos humanitarinio universiteto (EHU) stogu netrukus turėtų įsikurti verslo ir ekonomikos studijų padalinys, kuriamas „Beroc“ tyrimų centro pagrindu. Šio centro vadovas Pavelas Daneika yra ne kartą niekinamai atsiliepęs apie Lietuvą, pataikavęs Aliaksandro Lukašenkos režimui, pranešė LRT Tyrimų skyrius.
Europos humanitarinio universiteto diplomų įteikimo ceremonija
Europos humanitarinio universiteto diplomų įteikimo ceremonija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Dabar mes turime visiškai aiškią situaciją su Lietuva, kuri blokuoja mūsų santykius su Europa. Lietuva, sužlugdžiusi savo reformas, dešinieji nacionalistai, norintys panaudoti nacionalizmą savo reitingams pakelti. Jų svajonė, gavus iš Jekaterinos rankų Lietuvos pavadinimą, iš Stalino rankų – Vilnių, iš Putino rankų gauti Baltarusijos sunaikinimą ir vieniems patiems paveldėti Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystę“, – taip 2019 metais apie Lietuvą Minske vykusioje diskusijoje kalbėjo baltarusių ekonomistas, tuo metu vadovavęs Minsko verslo mokyklai, P.Daneika.

Lenkų organizuotame forume jis taip pat teigė, kad kol „ši vinis nebus ištraukta“, niekas nesikeis, nes Lietuva blokuos visas Baltarusijos iniciatyvas Europos Sąjungoje.

P.Daneikos vadovaujama viešoji įstaiga „Beroc“ tyrimų centras su EHU yra pateikusi Studijų kokybės vertinimo centrui akredituoti verslo studijų programą. Jei programa bus patvirtinta Lietuvos institucijų, EHU su „Beroc“ steigs atskirą filialą, tam planuojama skirti beveik milijoną eurų Europos Sąjungos paramos.

P.Daneika Baltarusijoje nebegyvena nuo 2021 metų, kai režimas uždarė jo verslo mokyklą, tačiau iki 2020-ųjų, LRT Tyrimų skyriaus duomenimis, jis priklausė dialogo grupei su autoritarinio Baltarusijos prezidento A.Lukašenkos saugumo taryba, buvo „Belgazprombank“ direktorių tarybos nariu, vykdė ne vieną projektą su didžiausiais Rusijos režimo valdomais bankais.

Dabar P.Daneika teigia, kad minėtos jo citatos pasakytos per uždarą pokalbį ir jis kritikavo ne Lietuvą ar lietuvius, o Lietuvos politikus. Jis tvirtino atsiprašantis visų, kuriuos įžeidė tie žodžiai.

EHU į LRT Tyrimų skyriaus siųstus klausimus apie tai, kaip vertina P. Daneikos pasisakymus apie Lietuvą ir ryšius su Baltarusijos režimu, neatsakė.

EHU yra privatus 1992 metais Minske įsteigtas ir vėliau Baltarusijos valdžios uždarytas universitetas. Prieš 19 metų aukštoji mokykla priėmė Lietuvos Vyriausybės kvietimą ir persikėlė į Vilnių.

2019 metais Lietuvos Vyriausybė universitetui suteikė specialių statusą. Ši aukštoji mokykla pripažinta kaip veikianti egzilio sąlygomis dėl politinių priežasčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius