Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2018 04 30

Su enkavėdisto kepure pozavęs Seimo narys G.Vaičekauskas: „Šioje vietoje kelti bangas man mažų mažiausiai atrodo keista“

Su užmaukšlinta enkavėdisto kepure nusifotografavęs parlamentaras, Liberalų sąjūdžio atstovas Gintaras Vaičekauskas tikina nieko blogo nepadaręs, nes sovietinės uniformos atributą jis dėvėjo renginyje, skirtame Lietuvos partizanams. Tačiau atsirado ir pasipiktinusių tokiu Seimo nariu elgesiu.
G.Vaičekauskas su Istorinės atminties klubo nariais
G.Vaičekauskas su Istorinės atminties klubo nariais / Facebook.com nutor.

Nuotrauka, kurioje G.Vaičekauskas pozuoja kartu su NKVD pareigūnų uniformomis apsirengusiais vyrais, buvo patalpinta feisbuke. Ją įkėlė ne pats politikas.

Socialiniame tinkle parlamentaras susilaukė kritikos: vieni tokį poelgį vadino tiesiog kvailu, kiti aiškino, kad Seimo narys ne tik elgiasi neprotingai, bet galbūt ir pažeidžia draudimą demonstruoti sovietinius simbolius.

G.Vaičekauskas pirmadienį 15min teigė savaitgalį dalyvavęs Klaipėdoje rajone esančio Veiviržėnų miestelio šventėje, kuriame vyksta pėsčiųjų žygis „Partizanų takais po Veiviržėnų apylinkes“, kuriame dalyvavo apie 300 žmonių.

„Tie vyrukai yra vieno posto nariai. Tai yra NKVD uniformos. Su vienu iš jų aš dirbau „Vakarų eksprese“ dešimt metų (…) Čia istorinės atminties klubo nariai panoro su manimi nusifotografuoti, o aš tiesiog važiavau pasidžiaugti, kiek daug jaunimo tame žygyje dalyvavo“, – sakė jis.

Anot parlamentaro, tokiu atveju esą galima svarstyti, jog ir Roberto Petrausko knygą „Trečiojo Reicho triumfas“ reikėtų išimti iš prekybos, nes ant jos viršelio nupiešta svastika.

„Čia spektaklio dalis – nepropaguojame nei enkavėdistų, nei dar kažko. Aš pats sovietmečiu vaikščiojau su trispalve, įsegta savo švarke“, – sakė G.Vaičekauskas, pridūręs, kad nuo sovietinės sistemos yra nukentėjusi ir jo šeima.

„Ir šioje vietoje kelti bangas man mažų mažiausiai atrodo keista“, – sakė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintaras Vaičekauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintaras Vaičekauskas

Administracinių nusižengimų kodeksas numato draudimą demonstruoti sovietinius simbolius, o taip pat – ir uniformas, tačiau kodeksas numato ir išimtis.

Simbolių platinimas, naudojimas susirinkimuose ar kituose masiniuose renginiuose arba kitoks demonstravimas gali užtraukti 150-300 eurų baudą.

Bauda negresia asmenims, kurie taip elgiasi muziejų veiklos, visuomenės informavimo apie istorinius ir dabarties įvykius, totalitarinius režimus, švietimo, mokslo, meno, kolekcionavimo, antikvarinės ar sendaikčių prekybos tikslais, asmenys, kurie naudoja oficialią egzistuojančios valstybės simboliką, ir Antrojo pasaulinio karo dalyviai, vilkintys savo uniformą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius