-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 08

Su Kauno kino festivalio publika susitiks aktoriumi tapęs Stasys Eidrigevičius

„Stasy, atsibusk! Tuoj prasidės buzkaši!“ – taip prasideda Tarptautinio Kauno kino festivalyje rodomas filmas „Buzkaši – stepių daina“, kuriame vieną pagrindinių vaidmenų atlieka pasaulinio garso lietuvių dailininkas Stasys Eidrigevičius.
Filmo plakatas
Filmo plakatas / Organizatorių nuotr.

Netrukus kino mylėtojai bei šio Lenkijoje gyvenančio lietuvių menininko gerbėjai turės galimybę į jį kreiptis tiesiogiai, nes spalio 10-12 dienomis Kaune ir Vilniuje Stasys Eidrigevičius kartu su režisieriumi Žaku Debsu Kauno kino festivalio žiūrovams patys pristatys filmą „Buzkaši – stepių daina“.

Istorijos ašis – netipiškos meilės trikampis

„Filmas pasakoja meilės istoriją, pasitelkdamas poezijos, dailės ir, žinoma, kino mūzas. Prancūzijoje ir Uzbekistane kurta juosta – tai režisieriaus meistriškai nupinta dokumentinė, mitologinė, vaidybinė, pasakos pynė. Nepaisant to, kad S.Eidrigevičius vaidina save, dailininką, jo vaidmuo tarytum atitolina nuo dokumentiškumo.

Organizatorių nuotr./Filmavimo pertrauka: S.Eidrigevicius su Ali Small
Organizatorių nuotr./Filmavimo pertrauka: S.Eidrigevicius su Ali Small

Jis yra žiauraus tradicinio uzbekų žaidimo buzkaši liudininkas: piešia žaidime dalyvaujančių vyrų portretus, kuria dekoracijas žaidimo veiksmui. S. Eidrigevičiaus vaidmuo bei jo kūryba meistriškai paklūsta režisieriaus įkvėpimui, o pasakotojo cituojamos garsaus 14 amžiaus persų poeto Hafizo meilės poemos paverčia istoriją mistiška stepių pasaka“, – šiemet sukurtą filmą apibūdina Tarptautinio Kauno kino festivalio direktorė Ilona Jurkonytė.

Festivalio programoje „Visos mūzos“ rodomas filmas „Buzkaši – stepių daina“ sekmadienio vakarą užbaigs festivalio dienas Kaune ir spalio 12-ąją pradės į Vilnių persikėlusį kino renginį.

Juostos „Buzkaši – stepių daina“ siužeto atspirtis – meilės trikampis.

Organizatorių nuotr./Dar vienas filmo plakatas
Organizatorių nuotr./Dar vienas filmo plakatas

Dviems vyras simpatizuojanti ir išsirinkti negalinti Mohabat nusprendžia tekėsianti už to, kuris nugalės buzkaši varžybose. Poetas ir dailininkas turi pereiti kalnus ir stepes, kad susirungtų triukšmingoje ir dulkėtoje raitelių kovoje ir laimėtų gražuolės Mohabat ranką ir širdį. Tradicinio Rytų kraštų žaidimo buzkaši taisyklės griežtos – jį laimės vyrų kuopa, pirmoji sutvardžiusi avino kūną be galvos.

Dirbdamas prie šio filmo, S.Eidrigevičius 40 dienų piešė senosios persiškos meilės istorijos versiją. Dailininko piešiniai atveria ir uždaro filmo dalis, panašiai kaip knygos skyrių iliustracijos. Juostoje kinas kūrybiškai susilieja su atpažįstamu S. Eidrigevičiaus braižu.

Iš Lietuvos – į pasaulio piliečius

Grafikas S.Eidrigevičius gimė 1949 m. Mediniškiuose, Lietuvoje. Nuo 1980-ųjų gyvena Lenkijoje. Jis – įvairialypis menininkas, kuriantis iliustracijas knygoms, fotografiją, plakatus, instaliacijas ir kt. Menininkas yra įvertintas apdovanojimais už knygų iliustravimą, grafikos darbus, plakatų meną Lenkijoje, Ispanijoje, Suomijoje, Japonijoje ir kitose šalyse.

Organizatorių nuotr./Filmo rezisierius Z.Debs (dešinėje)
Organizatorių nuotr./Filmo rezisierius Z.Debsas (dešinėje)

Žakas Debsas (Jacques Debs) – prancūzų režisierius, scenarijų autorius ir filmų prodiuseris. Dirba su Prancūzijos televizijomis, kurioms sukūrė beveik 100 dokumentinių filmų, rodytų tarptautiniuose festivaliuose visame pasaulyje. Režisierius domisi Vakarų civilizacijos periferijomis: regionais ir kultūromis, kur mūsų suvokimas išbandomas, o vertybės kvestionuojamos.

Kino filmo „Buzkaši – stepių daina“ seansai, po kurių su publika bendraus režisierius Ž.Debsas ir S.Eidrigevičius: spalio 10 d., šeštadienį, 21: val., Kaune, kino teatre „Romuva“, spalio 11 d., sekmadienį, 20 val., Kaune, kino teatre „Romuva“, spalio 12 d., pirmadienį, 18 val., Vilniuje, kino teatre „Pasaka“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius