-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 17

Su nupjautais pirštais gyvenantis Vytautas išgirdo komisijos sprendimą – darbingas: „Bet pirštai man neataugo“

Marijampoliečiui Vytautui Stankevičiui sunku atlikti visiškai paprastus dalykus. Pavyzdžiui, užsisegti sagą arba į rankas paimti varžtą. Taip yra dėl to, kad abiejų jo rankų didžioji dalis pirštų – nupjauti. Tačiau keturiasdešimtmetis V.Stankevičius sunkiai galėjo patikėti Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos (NDNT) išvada – jo darbingumas, anot tarnybos specialistų, yra 95 procentai.
Vytauto pirštai – nupjauti, tačiau komisija nusprendė, kad jis yra darbingas.
Vytauto pirštai – nupjauti, tačiau komisija nusprendė, kad jis yra darbingas. / Asmeninio archyvo nuotr.

Priežastis – sušalusios rankos

Traumą vyras patyrė 2018 metais, kai žiemą, stipriai sušalęs rankas, nutarė jas atšildyti ir pakišo po karšto vandens srove.

„Taip ir nutiko. Du mėnesius gydė, buvo įvairūs perrišimai, o paskui nupjovė. Iki krumplių, tad liko tik keli sveiki pirštai“, – 15min sakė V.Stankevičius.

Po operacijos vyras kreipėsi į Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos Marijampolės skyrių. Pirmą kartą dvejiems metams jam nustatytas 45 procentų darbingumas, o šiam laikui praėjus vyrui vėl teko kreiptis į komisiją. Tada specialistų sprendimas irgi buvo panašus – Vytautui nustatytas 50 proc. darbingumas.

„Visko mano gyvenime buvo. Po traumos teko atsidurti ir įkalinimo įstaigoje. Pirmąjį kartą komisijos sprendimas priimtas man būnant laisvėje, antrą kartą – įkalinimo įstaigoje.

Komisijos nariai klausinėjo apie mano gyvenimo kokybę, uždavė įvairius klausimus. Pavyzdžiui, ar galiu užsisegti sagą, aiškinosi, kaip pasikeitė mano gyvenimas, ką galiu savarankiškai daryti“, – pasakojo V.Stankevičius.

Sprendimas buvo netikėtas

Šiemet, pasibaigus neįgalumo pažymos galiojimo laikui, vyras vėl kreipėsi į komisiją ir net neabejojo, kad sprendimas bus panašus, kaip ir iki šiol.

V.Stankevičius sako jau susitaikęs su tuo, kad kitaip niekada nebus – visą gyvenimą jam teks nugyventi su nupjautais pirštais.

Prieš pateikdamas dokumentus marijampolietis apsilankė pas chirurgą, kurio vertinimas taip pat buvo reikalingas.

Pasak pašnekovo, šį rudenį jam tiesiogiai susitikti su komisijos nariais neteko – reikėjo tik pateikti užpildytus dokumentus. Tą jis ir padarė, o atvažiavęs jų pasiimti pamatė, kad jo darbingumas – 95 procentai.

„Bandžiau klausti, kodėl. Juk mano gyvenime niekas nepasikeitė, pirštai neataugo. Du kartus skyrė neįgalumą, o dabar – ne. Kodėl? Bet niekas man nieko nepaaiškino. Tik pasvarstė, kad gal seniau buvo žaizdos. Bet labai keista“, – kalbėjo marijampolietis.

Asmeninio archyvo nuotr. /Vytauto pirštai – nupjauti, tačiau komisija nusprendė, kad jis yra darbingas.
Asmeninio archyvo nuotr. /Vytauto pirštai – nupjauti, tačiau komisija nusprendė, kad jis yra darbingas.

Sunku atlikti paprastus darbus

V.Stankevičius, apsilankęs Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyboje Marijampolėje, pasiteiravo, ar gali šį sprendimą skųsti.

„Skųskit, bet nieko čia nebus“, – tokio atsakymo jis teigia sulaukęs iš jį priėmusios specialistės.

„Man davė dokumentus, kuriuos turėjau užpildyti, viską paaiškinti. Skundą pateikiau, tačiau kol kas atsakymo nėra“, – kalbėjo V.Stankevičius.

Kai reikia ką nors paimti, tai su ranka semiu kaip su „šiufeliu“.

Nors ir sunkiai, tačiau šiemet vyras susirado darbą – įsidarbino vienoje įmonėje pagalbiniu darbininku. Tačiau dirbti nėra lengva, mat su viena ranka jis negali paimti jokio daikto: „Kai reikia ką nors paimti, tai su ranka semiu kaip su „šiufeliu“.

V.Stankevičius sako, kad rasti darbą nebuvo lengva – darbdaviai nenori priimti tokio žmogaus dėl paprastos priežasties: jis negali atlikti net ir paprastų darbų arba jam reikia gerokai daugiau laiko nei sveikam žmogui.

Nustatytas 95 proc. darbingumas vyrui atėmė teisę į šalpos išmoką: „Seniau gaudavau 120 eurų, nes neturiu stažo. Bet vis tiek pinigai. Be to, ir autobuso bilietas tuomet man kainavo pusę kainos, o dabar turiu mokėti visą. Tarkime, kai važiuoju į Šakius, kur gyvena mano mama, vien už kelionę dabar turėsiu mokėti beveik septynis eurus.“

V.Stankevičius svarsto, kad neįgalumas jam turėtų būti nustatytas visam gyvenimui – tokia pažyma išduodama tada, kai yra akivaizdu, jog žmogaus sveikata į gerąją pusę nepasikeis.

Darbingumo lygį vertina pakartotinai

15min kreipėsi į Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos Marijampolės skyrių, tačiau specialistai situacijos nekomentavo ir pasiūlė kreiptis į Vilnių.

Tarnybos asmenų aptarnavimo ir dokumentų valdymo skyrius patarėja Nomeda Pikelytė teigė, jog V.Stankevičiaus skundas šiuo metu yra nagrinėjamas.

„Paskutinis V.S. negalios vertinimas atliktas spalio 28 d. ir jam nustatytas 95 proc. darbingumo lygis. Jis šį Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos sprendimą lapkričio 7 d. apskundė tarnybos direktoriui. Šio skundo pagrindu NDNT Sprendimų kontrolės skyrius atlieka teritorinio skyriaus priimto sprendimo patikrinimą, t. y. atlieka pakartotinį V. S. darbingumo lygio vertinimą.

Taigi teritorinio skyriaus sprendimą komentuoti galėsime tik tada, kai Sprendimų kontrolės skyrius baigs patikrinimą ir priims sprendimą dėl V.S. darbingumo lygio“, – teigiama 15min pateiktame atsakyme.

N.Pikelytė pabrėžė, kad V.S. negalios vertinimo procedūroje dalyvavo – teritoriniame skyriuje atsakė į asmens veiklos ir gebėjimų dalyvauti klausimyno klausimus ir atsakymus patvirtino savo parašu: „Negalios vertinimą sudaro medicininė ir socialinė dalis. Socialinis kriterijus įvertinamas pagal minėto klausimyno atsakymus, o medicininė dalis – remiantis gydytojo pateiktame siuntime į NDNT ir prie jo pridėtuose dokumentuose esančius duomenis.

NDNT pati asmens sveikatos būklės netiria, jo neapžiūri, nes NDNT yra ne gydymo įstaiga. NDNT yra viešojo administravimo įstaiga, priimanti sprendimus dėl negalios.“

Į klausimą, kada darbingumo lygis nustatomas neterminuotai, N.Pikelytė sako, kad tuomet, kai žmogaus sveikatos sutrikimai yra nekintančio pobūdžio.

„V.S. darbingumo lygis pirmą kartą buvo vertintas po operacijos, todėl buvo prognozuojamas būklės keitimasis, taigi jo darbingumo lygis ir buvo nustatomas tam tikram terminui, kad jam pasibaigus darbingumo lygis būtų įvertintas pakartotinai pagal vertinimo metu esančią būklę“, – teigė N.Pikelytė.

16 proc. skundų patenkinta

Pagal galiojančią tvarką, kai asmuo nesutinka su NDNT teritorinio skyriaus priimtu sprendimu, jį per 30 kalendorinių dienų gali apskųsti NDNT direktoriui.

Per 20 darbo dienų direktoriaus pavedimu Sprendimų kontrolės skyrius atlieka pakartotinį negalios vertinimą ir priima sprendimą.

„Asmuo apie sprendimą informuojamas raštu. Jeigu jis nesutinka su pakartotinio darbingumo lygio vertinimo sprendimu, jis per 30 kalendorinių dienų nuo sprendimo gavimo dienos gali būti apskųstas ikiteisminei ginčų nagrinėjimo institucijai – Ginčų komisijai prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.

Šios komisijos sprendimą asmuo arba jo įgalioti asmenys įstatymų nustatyta tvarka gali apskųsti teismui“, – rašoma 15min pateiktame tarnybos atsakyme.

Iki 2022 m. spalio 31 d. dėl darbingumo lygio įvertinimo į NDNT pirmą kartą kreipėsi 11 620 asmenų, pakartotinai (t. y. pasibaigus nustatytam terminui) – 26 082.

Per tą patį laikotarpį NDNT gavo 1 564 skundus dėl darbingumo lygio nustatymo, 16 proc. iš jų buvo patenkinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius