Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 25

Su Pinigų muziejaus eksponatais lankytojai supažindinami ir gestų kalba

Lietuvos banko Pinigų muziejus visuomenei pristatė pirmąjį Baltijos šalyse elektroninį gidą gestų kalba. Klausos negalią turintiems lankytojams pasakojimas apie muziejaus ekspoziciją verčiamas į gestų kalbą filmukuose, kurie rodomi planšetinio kompiuterio ekrane.
Pinigų muziejus
Pinigų muziejus / Vilniaus turizmo informacijos centro nuotr.

Lietuvos banko Pinigų muziejus – pirmasis Baltijos šalyse, kuriame įdiegta vertimo į gestų kalbą elektroninė sistema. Su planšetiniu kompiuteriu ekspoziciją apžiūrėjusi Ieva sako, kad juo naudotis nesudėtinga, informacija aiškiai sudėliota ir lengvai suprantama.

„Pirmasis pranešimas buvo apie rusų monetas, apie rusiškus pinigus“, – pasakojo gestų kalbos tyrėja Ieva Pečiulytė.

Idėja, kaip palengvinti ekspozicijos apžiūrą negalią turintiems lankytojams, kilo dar 2010 metų pabaigoje. Muziejuje ir prie jo lauko durų įrengti keltuvai neįgaliesiems, padidinamuosius stiklus mygtukų pagalba galima nuleisti ar pakelti iki akių lygio, audiogidai įrengti ir regėjimo negalią turintiems lankytojams.

Sužinojus, kad Lietuvoje yra daugiau kaip 8 tūkst. klausos negalią turinčių žmonių, nutarta audiogidus pritaikyti ir jiems.

„Tai nėra brangus projektas todėl, kad mes panaudojome tą informaciją, kuri buvo panaudota  sveikiems žmonėms. Visa informacija buvo surinkta anksčiau, rengiantis išleisti ankstesnius audiogidus, kurie skirti sveikiems žmonėms. Vadinasi, liko tiktai pagrindiniai dalykai – filmavimas, t. y. vertimas į gestų kalbą“, – teigė Lietuvos banko Pinigų muziejaus vedėjas Vidmantas Laurinavičius.

Audiogidu pateikiamą informaciją perteikusi gestų kalba Lietuvos kurčiųjų draugijos diktorė sako, kad dirbti jai buvo nors ir sunkoka, bet įdomu. Informacija perteikiamam tarptautine gestų kalba, tad susipažinti su Pinigų muziejaus įdomybėmis galės ir iš užsienio atvykę klausos negalią turintys žmonės.

„Vien gestų kalbos nepakanka, reikia dar ir titruoti, nes neprigirdintieji gestų kalba ne viską pilnai supranta, todėl reikėjo dar ir titruoti, kad viskas būtų labai aišku“, – sakė Lietuvos kurčiųjų draugijos diktorė Violeta Stankutė-Komarovskaja.

Pinigų muziejuje lankytojai gali susipažinti su pasaulio pinigų ir bankininkystės istorija, Lietuvos pinigais ir bankininkystės raida mūsų šalyje nuo pirmųjų kredito įstaigų atsiradimo iki šių dienų. Šiemet muziejų jau aplankė apie 20 tūkst. lankytojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius