Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 18

Per dešimtmetį Lietuvoje – 207 prekybos žmonėmis atvejai (nuotraukos)

Ketvirtadienį Užsienio reikalų ministerijos (URM) koridoriai pakvipo neįprastai stipriais aromatais. Kvapų šleifas čia nusivilko paskui 22 konkurso „Mis Visata 2010“ dalyves, susirinkusias ministerijoje į apvalaus stalo diskusiją apie smurtą šeimose ir prekybą žmonėmis. Iš tolimų pasaulio valstybių, tarp kurių – Venesuelos, Filipinų, Rusijos, Armėnijos – susirinkusios gražiausios šių valstybių atstovės pristatė smurto šeimose ir prekybos žmonėmis situaciją savo šalyse ir ragino imtis bendrų veiksmų šioms problemoms spręsti.
Konferencijos akimirka
Konferencijos akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Diskusijoje dalyvavęs URM viceministras Evaldas Ignatavičius pažymėjo, kad prekyba žmonėmis – tai moderni vergovės forma, apimanti opiausias problemas – priverstinę prostituciją ir net prekybą žmogaus organais. Viceministras akcentavo tikįs, kad šios problemos gali būti išspręstos tik visų valstybių tarpusavio bendradarbiavimo pagrindu. „Jokie pinigai šios problemos neišspręs, kol nebus valstybių bendradarbiavimo“, – sakė E.Ignatavičius.

Kreipdamasis į diskusijos dalyvius, URM viceministras juokavo, kad Lietuva minėtoms diskusijoms itin tinkama vieta: „Moterys Lietuvoje gali daug. Lietuvos prezidentė, Seimo pirmininkė, finansų ir gynybos ministrės yra moterys. Tikriausiai suprantate, į kokią šalį jūs atvykote“, – šypsojosi E.Ignatavičius. Jis taip pat akcentavo, kad pirmą kartą moterų teisės Lietuvoje buvo įtvirtintos dar 1529 m. Pirmajame Lietuvos Statute. „Tai yra, maždaug tuo metu, kai Kolumbas atrado Ameriką“, – kalbėjo viceministras.

Savo ruožtu vidaus reikalų viceministras Mindaugas Ladiga atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje 1999–2009 metais užfiksuoti 207 prekybos žmonėmis atvejai. Be to, Vidaus reikalų ministerijos (VRM) atstovas atkreipė dėmesį, kad dažniausiai aukos nukentėdavo nuo žmonių, su kuriais jas siedavo asmeniniai ryšiai.

„Beveik pusė prekybos žmonėmis iniciatorių buvo asmenys, su kuriais aukos palaikė asmeninius ryšius. Tai paneigė mitą, kad moterys esą pačios yra kaltos, nes neva dažniausiai nukenčia prostitutės“, – kalbėjo M.Ladiga.

Be to, VRM viceministras sakė, kad pastaruoju metu į Lietuvą atvežama mažiau sekso vergių, o Iš Lietuvos prostitucijai daugiausiai moterų išvežama į Vokietiją ir Didžiąją Britaniją. VRM atstovas Lietuvą prekybos žmonėmis srityje priskyrė ir prie importo, ir prie eksporto šalių.

Kaip jau buvo skelbta seniau, kasmet pasaulyje apie milijoną žmonių tampa prekybos aukomis. URM teigimu, naujosios technologijos sudaro galimybes prekybai žmonėmis įsigalėti ir virtualiojoje erdvėje. Grožio ir mados pasaulis ypač palanki terpė prekybai žmonėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius