Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 01 /16:30

Su S.Cichanouskaja Vilniuje susitikusi JAV senatorė: „A.Lukašenkai laikas trauktis“

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja antradienį Vilniuje susitiko su paramą šios šalies demokratinėms jėgoms pademonstruoti atvykusiais JAV Senato nariais. Po pokalbio su dviem demokratais ir respublikonu S.Cichanouskaja teigė, kad situacija Baltarusijoje sparčiai blogėja, ir priminė, kad už grotų pasiųsta jau daugiau nei 400 politinių kalinių. JAV senatorė Jeanna Shaheen savo ruožtu dėkojo Lietuvai už paramą baltarusių opozicijai.
Sviatlana Cichanouskaja
Sviatlana Cichanouskaja / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Skubus krizės išsprendimas reikalingas visiems. Su senatoriais sutarėme ieškoti būdų surengti naujus laisvus prezidento rinkimus Baltarusijoje.

Sveikiname JAV sankcijas Baltarusijai, kurios įsigalios nuo birželio 3 dienos, bet prašome naujų priemonių – jos turėtų padėti nutraukti represijas ir pasiekti politinių kalinių paleidimo“, – kalbėjo S.Cichanouskaja.

Tuo tarpu JAV Senato Užsienio reikalų komiteto Europos reikalų pakomitečio pirmininkė J.Shaheen pabrėžė, kad į Vilnių atvyko ne tik kaip Lietuvos, bet ir kaip Baltarusijos žmonių sąjungininkai.

„Suprantame, kad Lietuva padeda baltarusių opozicijai nuolatinio Rusijos spaudimo akivaizdoje. Lukašenkos veiksmai tildant opoziciją ir suimant Romaną Protasevičių ir Sofią Sapegą visiškai nepateisinami civilizuotoms šalims.

Žmonės nusipelnė demokratijos ir Jungtinės Valstijos darys viską, kad taip ir būtų. Lukašenkai sakau: jums laikas pasitraukti ir užleisti vietą prezidentui, kuris būtų labiau vertas Baltarusijos žmonių“, – tvirtino J.Shaheen.

Apie šį vizitą buvo paskelbta po to, kai JAV prezidento Joe Bideno administracija pranešė įvesianti sankcijas Baltarusijai dėl žurnalisto Romano Protasevičiaus arešto, nutupdžius keleivinį lėktuvą, kuriuo jis skrido į Vilnių iš Atėnų. Sulaikyta buvo ir jo partnerė Sofia Sapega.

Amerikiečiai senatoriai paragino paleisti R.Protasevičių ir S.Sapegą bei kitus politinius kalinius.

„Sviatlana – ryžtinga ir turinti demokratijos Baltarusijoje viziją. Remiame jos kovą už demokratiją“, – teigė J.Shaheen.

Demokratų atstovas Chrisas Murphy anksčiau teigė, kad šiuo vizitu bus pademonstruotas abiejų didžiausių JAV politinių partijų palaikymas S.Cichanouskajai.

„Jungtinėms Valstijoms svarbu dar labiau suintensyvinti bendradarbiavimą su sąjungininke Lietuva. Ačiū jums, Sviatlana, tai, ką jūs darote, įkvėps kitus demokratinius judėjimus pasaulyje“, – Vilniuje pridūrė Ch.Murphy.

Kartu su šiuo demokratu ir jo kolege iš tos pačios partijos J.Shaheen atvykęs respublikonas Robas Portmanas pasisakė už plačias ekonomines, sektorines sankcijas Minsko režimui, bet pabrėžė, kad išreiškia asmeninę nuomonę.

„Sektorinės sankcijos tikriausiai būtų efektyvesnės“, – spaudos konferencijoje Vilniuje sakė politikas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Robas Portmanas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Robas Portmanas

R.Portmano teigimu, sektorinės sankcijos turėtų būti nukreiptos taip, kad sukeltų skausmą Aliaksandro Lukašenkos režimui.

„Tai galėtų būti produktų ar pramonės sektoriai, kur matytume tam tikrą poveikį“, – pridūrė jis.

Lietuvos sostinėje praleidę vos pora valandų, amerikiečiai iškart išskrido į Ukrainą ir Sakartvelą.

VIDEO: Suimto R.Protasevičiaus tėvas: tai ne jo žodžiai ir intonacija, o veidas nugrimuotas po sužalojimų

JAV prezidento administracija penktadienį paskelbė, kad įves sankcijas Baltarusijai dėl „Ryanair“ lėktuvo priverstinio nutupdymo Minske ir Baltarusijos opozicijos žurnalisto bei aktyvisto R.Protasevičiaus bei jo draugės Sofios Sapegos arešto.

„Scanpix“/AP nuotr./Romanas Protasevičius
„Scanpix“/AP nuotr./Romanas Protasevičius

Baltieji rūmai paskelbė, kad kartu su Europos Sąjunga rengia tikslinių sankcijų, nukreiptų į pagrindinius A.Lukašenkos režimo narius, sąrašą.

Reaguodama į lėktuvo nutupdymą, Bendrija jau uždraudė Baltarusijos oro bendrovėms įskristi į savo oro erdvę ir paragino ES šalių oro vežėjus nesinaudoti Baltarusijos oro erdve.

JAV valstybės departamentas taip pat įspėjo Amerikos piliečius vengti keliauti į Baltarusiją, nors Amerikos aviakompanijoms skristi virš šios šalies neuždraudė – tik paragino laikytis ypatingo atsargumo.

Beje, antradienį „Telegram“ kanalo „Nexta“ vyriausiasis redaktorius Tadeuszas Giczanas „Twitter“ paskyroje paskelbė, kad galbūt režimas Minske pirmiausia planavo perimti lėktuvą su S.Cichanouskaja.

Anot jo, elektroninio pašto paskyra, iš kurios, Baltarusijos teigimu, išsiųstas grasinimas apie galimą „Ryanair“ lėktuvo sprogdinimą, sukurta gegužės 14 dieną, kai Graikijoje lankėsi pati S.Cichanouskaja.

Pati Baltarusijos opozicijos lyderė antradienį teigė žinanti šią informaciją, tačiau negalinti jos patvirtinti.

„Mes neturime įrodymų“, – teigė ji.

VIDEO: Baltarusijoje nutupdyto lėktuvo bylos tyrėjų raportas: darbo ėmėsi ir FTB

ES taip pat grasina Kremliaus remiamam A.Lukašenkos režimui griežtomis ekonominėmis sankcijomis.

JAV Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Jen Psaki praėjusią savaitę teigė, kad Vašingtonas grąžins „pilnas blokuojančias sankcijas“ devynioms Baltarusijos valstybinėms kompanijoms, kurioms JAV Iždo departamentas anksčiau suvaržymus buvo panaikinęs.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiro Putino ir Aliaksandro Lukašenkos susitikimas Sočyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiro Putino ir Aliaksandro Lukašenkos susitikimas Sočyje

Kai kurių analitikų teigimu, gana agresyvus J.Bideno administracijos atsakas į Minsko režimo veiksmus gali apsunkinti ruošimąsi J.Bideno ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino susitikimui Ženevoje birželio 16 dieną.

Vilniuje kol kas dirbanti JAV ambasadorė Baltarusijai Julie Fisher televizijai „Belsat“ neseniai teigė: „Tikiu, kad galime kalbėti apie Baltarusiją Maskvai netampant dominuojančiu šio pokalbio faktoriumi.

Bet dabartiniu metu, ypač po to, kas įvyko praėjusį savaitgalį, įmanoma Rusijai reaguoti ir elgtis konstruktyviai. Tikimės, kad ji (Rusija, – red.) tai sugebės.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius