Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 10

Su smurtu artimoje aplinkoje kovojantys policininkai teigia pasiekę taupymo ribą

Mažiau nei mėnesiui praėjus po to, kai įsigaliojo Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas, policijos pareigūnai teigia, kad jam įgyvendinti trūksta pajėgų ir lėšų.
Smurtas prieš moteris vyrauja net ir itin išsivysčiusiose valstybėse.
Smurtas prieš moterį / BFL nuotr.

Anot „Lietuvos žinių“, sparčiai daugėjant smurto atvejų, didėja tyrėjų darbo krūviai ir tyrimų sąnaudos.

Vilkaviškio rajono policijos komisariato (RPK) viršininkas Rolandas Gylys sako, kad rajono policija gali pristigti pinigų elementariai egzistencijai.

Vilkaviškio rajono policijos komisariato (RPK) viršininkas Rolandas Gylys sako, kad rajono policija gali pristigti pinigų elementariai egzistencijai.

„Dar neskaičiavome, bet jau dabar akivaizdu, kad reikia vis daugiau pinigų degalams, o apie darbo krūvį ir užmokestį net kalbėti nenorime“, – teigė R.Gylys.

Anot jo, smurtautojai dažniausiai sulaikomi 48 valandoms. Vilkaviškio RPK neturi savos areštinės, todėl visus sulaikytuosius veža į Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) areštinę.

„Beveik visais atvejais būtina atlikti procesinius veiksmus, tam sulaikytuosius reikia atsivežti į Vilkaviškį, po to vėl vežti į Marijampolę, tad jau 100 kilometrų. Kartais prireikia atlikti keletą procesinių veiksmų. Taip nutinka tyrimo byloje paaiškėjus naujoms aplinkybėms, tad vežioti tenka dar daugiau kartų. Degalų sąnaudos didėja nepamatuojamai“, – aiškino Vilkaviškio RPK viršininkas.

Įsigaliojus Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymui, daugiau lėšų sulaikytiesiems vežioti tenka skirti ne tik Vilkaviškio, bet ir Trakų bei kitų rajonų policijos pareigūnams, kurių policijos komisariatuose nėra įrengta areštinių.

R.Gylys teigė, kad bent kol kas didesnio finansavimo nesitikima, tad bandoma įgyvendinti įvairius taupymo planus.

„Tačiau kai taupymas vyksta nebe pirmus, o jau trejus metus, pastebime, kad pasiekėme taupymo ribą“, – sakė jis.

Marijampolės apskrities VPK viršininko pavaduotojas, laikinai einantis viršininko pareigas Skirmantas Andriušis patvirtino, kad Marijampolės apskrities policijos finansavimas ir šįmet liko toks pats, kaip praėjusiais metais. Panaši padėtis visuose krašto policijos komisariatuose.

Kaip teigė Šiaulių apskrities VPK atstovė spaudai Gaila Smagriūnienė, jokio papildomo finansavimo padidėjus darbo krūviui negauta, be to, šįmet visų apskrityje esančių RPK biudžetas vidutiniškai 4 proc. mažesnis nei pernykštis.

„Policijos komisariato biudžetas sumažėjo ir dėl to, kad nuo 2012 metų pradžios policija nebegali teikti komercinių apsaugos paslaugų“, – aiškino G.Smagriūnienė.

Policijos departamento (PD) Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Lina Nemeikaitė patvirtino, kad įsigaliojus Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymui policijos įstaigų finansavimas iš tiesų liko toks pats, koks buvo pernai: „Šiai programai įgyvendinti papildomų lėšų neskirta, naudojami esami biudžeto pinigai“.

L.Nemeikaitės teigimu, iki pirmadienio 13 valandos policijoje užregistruoti 2884 pranešimai apie galimą smurtą artimoje aplinkoje, pradėti 935 ikiteisminiai tyrimai. Daugiausia pranešimų – 1059 – užregistruota Vilniaus apskrityje. Mažiau jų užregistruota Kauno apskrityje -392, Klaipėdos – 480, Šiaulių -195, o Panevėžio apskrityje užregistruoti 126 pranešimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius