Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2011 06 17

Suimtieji badauja, tačiau jiems pataikauti neketinama

Šiaulių tardymo izoliatoriuje beveik 200 suimtųjų paskelbė bado akciją. Tokių veiksmų, suimtųjų gynėjų teigimu, imtasi siekiant pagerinti higienines sąlygas izoliatoriuje, tačiau jo vadovybė tvirtina esą reikalavimai neteisėti, tad pataikauti suimtiesiems neketinama.
Kol Šiaulių tardymo izoliatoriuje esantys suimtieji badauja, jų maistu džiaugiasi Šiaulių nakvynės namų varguoliai.
Kol Šiaulių tardymo izoliatoriuje esantys suimtieji badauja, jų maistu džiaugiasi Šiaulių nakvynės namų varguoliai.

Į 15min.lt redakciją paskambinęs pavardės skelbti nenorėjęs teisininkas teigė, kad Šiaulių tardymo izoliatoriuje šiuo metu esantis jo ginamasis skundžiasi, jog šioje įstaigoje nesilaikoma elementariausių higienos normų, suimtiesiems nesuteikiamos galimybės išsimaudyti duše, besimaudant nėra kur pasikabinti sausų drabužių.

Nepatenkinti ir maistu

„Problemos didelės ir su maistu. Apie 190 žmonių grupė badauja nuo pirmadienio. Mano ginamasis skundžiasi, kad niekas į jų akciją nekreipia dėmesio, neorganizuoja jokių patikrinimų, ar suimtųjų reikalavimai teisingi“, – teigė Janu prisistatęs vyras.

Advokato teigimu, suimtieji ne tik nevalgo izoliatoriuje tiekiamo maisto, bet ir nieko neperka ten pat esančioje parduotuvėje. „Mano ginamasis užtikrino, kad jie nieko neperka, nieko nevalgo, todėl jau darosi silpna, bet trauktis neketina – be rezultatų šitos akcijos baigti jie nenusiteikę“, – pasakojo teisininkas.

Tačiau Šiaulių tardymo izoliatoriaus Socialinės reabilitacijos skyriaus viršininkas Raimondas Klimantavičius užtikrino, kad suimtųjų reikalavimai yra neteisėti, todėl jų neketinama tenkinti. „O šiaip tai reaguojama, bus atsakyta į visus skundus, o neteisėtų reikalavimų mes nevykdysime“, – sakė R.Klimantavičius.

Šiaulių tardymo izoliatoriaus interneto puslapyje išplatintas pranešimas, kuriame teigiama, kad penktadienį buvo gauta 197 suimtųjų pareiškimų dėl skelbiamos bado akcijos. Akcija prasidėjo birželio 13-ąją.

Reikalauja to, kas nepriklauso

Prašymuose esą slypi trys principiniai dalykai: nepasitenkinimas, kad suimtiesiems neleidžiama gultų užkloti paklodėmis, kamerose neleidžiama naudotis kirpimo mašinėlėmis ir yra ribojamas asmeninių daiktų kiekis iki 30 kilogramų. Iš viso suimtieji yra išvardiję 11 punktų.

Izoliatoriaus vadovybės teigimu, kirpimo mašinėlės draudžiamos dėl elementarių higienos reikalavimų: kad kamerose nebūtų kerpamasi ir šiukšlinama plaukais, tačiau izoliatoriaus „gyventojams“ suteikiama galimybė lankytis kirpykloje, be to, bausmių vykdymo kodekse yra išvardyta, kokius prietaisus suimtasis ar nuteistasis gali turėti. Kirpimo mašinėlių teisės aktuose nėra.

Gultus užkloti draudžiama dėl to, kad nebūtų sunku sulaikytuosius stebėti: ar jie laikosi režimo ir naktimis tikrai guli, ar po paklodėmis neslepia draudžiamų daiktų ir pan.

Suimtieji priekaištauja, kad vienam asmeniui netenka 5 kvadratinių metrų ploto, nors teisės aktai numato 3,6 kvadratinio metro.

Maistas atitenka varguoliams

Suimtųjų netenkina ir maisto kokybė, tačiau Šiaulių tardymo izoliatoriaus pranešime rašoma, kad maistas gaminamas ir tiekiamas vadovaujantis Kalėjimų departamento prie Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos direktoriaus 2011 m. gegužės 5 d. patvirtintu įsakymu Nr. 53-2581 „Dėl valgiaraščių asmenims, laikomiems kardomojo kalinimo ir laisvės atėmimo vietose“. „Badaujantieji įstaigoje esančioje parduotuvėje perka maistą. Taigi jie tikrai nealksta, nors deklaruoja, kad kamerose nieko neturi“, – rašoma pranešime.

Nesutinka izoliatoriaus administracija ir su kitais suimtųjų reikalavimais, o maistą, kurio atsisako šie kaliniai, administracija teigia atiduodanti nakvynės namuose besiglaudžiantiems varguoliams.

Iš viso Šiaulių tardymo izoliatoriuje yra 612 suimtųjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius