-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 07 25

Sujungus šešias Švietimo ministerijai pavaldžias įstaigas, neliks 60 etatų

Kuriant Nacionalinę švietimo agentūrą (NŠA), neliks 60 etatų. Daugiausia – bendrųjų reikalų bei administravimo srities, nurodo Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM). Planuojama, kad agentūra veiklą pradės nuo šių metų rugsėjo. Joje veiks bendras švietimo stebėsenos skyrius.
Bibliotekoje
Bibliotekoje / „Scanpix“ nuotr.

„NŠA sudarys struktūriniai padaliniai pagal veiklos sritis: stebėsenos ir vertinimo, ugdymo turinio, švietimo pagalbos, infrastruktūros plėtros, bendrųjų reikalų“, – atsakyme 15min nurodė ministerija.

Šie padaliniai veiks sujungus ŠMSM pavaldžias įstaigas: Ugdymo plėtotės, Švietimo aprūpinimo, Specialiosios pedagogikos ir psichologijos, Nacionalinį egzaminų bei Švietimo informacinių technologijų centrus ir Nacionalinę mokyklų vertinimo agentūrą.

ŠMSM teigia jau parengusi NŠA struktūros projektą, išsigryninusi funkcijas, reorganizavimo sąlygas. Veiklą agentūra turėtų pradėti šių metų rugsėjo 1-ąją.

„Planuojama sumažinti apie 60 etatų iš dabartinių 300. Bus atsisakyta tų etatų, kurių funkcijos dubliavosi jungiamose įstaigose, daugiausia – bendrųjų reikalų, administravimo srities“, – dėstoma atsakyme.

Įkūrus naują įstaigą, anot ŠMSM, keisis jos dalies etatų funkcijos. Tai esą nereiškia, kad darbuotojai turės daugiau pareigų – keisis veiklos struktūra: „Švietimas susiduria su kitokiais iššūkiais ir problemomis negu prieš dešimtmetį ar daugiau, kai šios įstaigos buvo kuriamos.

Pavyzdžiui, ugdymo turinio klausimai bus glaudžiau susieti su programų įgyvendinimu, su mokymosi pagalba – negali ugdymo programos eiti viena kryptimi, o jų įgyvendinimas – kita. Todėl šios funkcijos bus susietos.“

Taip pat, anot ministerijos, į bendrus padalinius bus sujungti skyriai, iki šiol atskirai dirbę keliose įstaigose.

„Pirmiausia tai pasakytina apie švietimo stebėseną: iki šiol įvairius švietimo stebėsenos tyrimus atliko Ugdymo plėtotės centras, Nacionalinis egzaminų centras, Nacionalinė mokyklų vertinimo agentūra. Naujoje įstaigose atsiras vienas Stebėsenos skyrius, kuris ir atliks mokinių pasiekimų, mokyklų veiklos tyrimus, teiks siūlymus, rekomendacijas“, – teigia ŠMSM ir pažymi, kad „sistema veiks kompleksiškai, iš karto bus matomas visas laukas – nuo ugdymo programų sukūrimo iki jų įgyvendinimo, mokyklų veiklos kokybės, mokinių pasiekimų“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos švietimo, mokslo ir sporto ministerija
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos švietimo, mokslo ir sporto ministerija

„Iki šiol tokio kompleksinio, plataus požiūrio labai stigo, įvairias švietimo sritis kuruojančios įstaigos dirbo gana paskirai, stigo efektyvaus, į galutinį rezultatą nukreipto bendradarbiavimo“, – priduriama atsakyme.

ŠMSM nurodė kol kas negavusi informacijos iš reorganizuojamų įstaigų darbuotojų, ar jie liks eiti pareigas pasikeitus sąlygoms ir funkcijoms. Tačiau visiems jungiamų įstaigų vadovams, anot ministerijos, bus pasiūlytos kitos pareigos NŠA.

Artimiausiu metu taip pat bus skelbiamas NŠA vadovo konkursas.

Mažinti ministerijai pavaldžių institucijų skaičių balandį nutarė Vyriausybė. Sprendimas priimtas atlikus auditą ir įstaigose nustačius funkcijų dubliavimą ir neefektyvų lėšų naudojimą.

ŠMSM anksčiau taip pat skelbė apie planus centralizuoti švietimo sistemoje vykdomus viešuosius pirkimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius