-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 09 23

Sukčiai internete ieško ir randa patiklių pirkėjų, nes grėsmė būti nubaustiems – minimali

Dėvėtų rūbų, aksesuarų ar kitų daiktų pirkimas ir pardavimas internetu jau nebėra naujovė. Sukurtas ne vienas internetinis puslapis, kuriame norintieji gali parduoti nebereikalingus daiktus arba nusipirkti norimą daiktą pigiau nei parduotuvėje. Rodos, viskas turėtų būti gerai, tačiau ir čia neapsieinama be apgavysčių.
„Vinted“
„Vinted“ / „Vinted“ nuotr.

Susiviliojo pigiais batais

Kaunietė Evelina tapo viena iš sukčių, neva parduodančių daiktus internetu, aukų. Ji yra užsiregistravusi viename iš internetinių puslapių, kuriame panorėję bet kas gali parduoti rūbus, batus ir kitus daiktus. Mergina pasakoja susiviliojusi firminiais batais už labai mažą kainą. Kadangi batų pora kainavo vos 10 eurų, mergina nusprendė po porą batų nupirkti ir savo draugėms.

„Pasielgiau ypač naiviai, nes požymius, kad tai suplanuota apgavystė, buvo galima pastebėti. Pasiūlyta prekė buvo neįtikėtinai pigi. Paprašiau trijų porų, bet pardavėja atsakė beturinti dvi man reikalingų dydžių batų poras. Kaip vėliau išsiaiškinau, pardavėja baiminosi viršyti tam tikrą sumą pinigų, dėl kurios būtų baudžiama pagal griežtesnį straipsnį“, – įtarimais dalijosi nuo apgavikės nukentėjusi Evelina.

Evelinai neatgavus nei pinigų, nei batų ją apgavusios puslapio narės anketa buvo užblokuota. Tai didžiausia bausmė, kurios iš puslapio administratorių gali sulaukti sukčiavęs žmogus.

Evelina pašto perlaida sumokėjo ją apgavusiai to paties internetinio puslapio narei 20 eurų. Pervedusi pinigus ji laukė siuntinio – dviejų porų batų, tačiau taip jo ir nesulaukė.

Pastebėjusi, kad siuntinys vis neatkeliauja Evelina bandė tartis su ją apgavusia moterimi, kurį laiką bendravo žinutėmis. Jai buvo pažadėta, kad pinigai bus grąžinti, tačiau tai taip ir neįvyko.

Supratusi, kad yra apgauta, Evelina iš karto kreipėsi į puslapio administratorius. Šie prašė nuolat juos informuoti apie tai, kaip vyksta bendravimas su Eveliną apgavusia to paties internetinio puslapio nare. Evelinai neatgavus nei pinigų, nei batų ją apgavusios puslapio narės anketa buvo užblokuota. Tai didžiausia bausmė, kurios iš puslapio administratorių gali sulaukti sukčiavęs žmogus.

Evelinai buvo siūlyta kreiptis į policiją, tačiau ji pripažįsta tam neradusi laiko.

Rūpinasi kiekvienu skundu

Vos supratusi, kad yra apgauta, Evelina kreipėsi į puslapio administratorius. Taip daro ir dauguma apgautų žmonių.

Internetinių puslapių, kuriuose norintieji gali parduoti savo daiktus, administratoriai imasi saugumo priemonių – daugelyje jų registruojantis nariai turi patvirtinti savo tapatybę. Registracijos metu pervedamas keleto centų mokestis ir puslapio administratoriai gauna naujo nario duomenis. Tačiau net tai nepadeda išvengti sukčiavimo.

Internetinio puslapio „Vinted.lt“, kuriame užsiregistravę nariai gali parduoti dėvėtus rūbus, batus ar aksesuarus, administratoriai teigia, kad stengiasi reaguoti į kiekvieną gautą skundą.

Sankcijos, kurias taiko internetinio puslapio administratoriai, svyruoja priklausomai nuo situacijos.

Jie pasakoja, kad gavę skundą apie galimą apgavystę, pirmiausia viską nuosekliai išnagrinėja. „Įsitikinus, kad sandoris nebuvo sklandus, nesąžiningam nariui siunčiamas pirmas įspėjimas – prašome situaciją išspręsti per 24 valandas ir įspėjame, kad nesusitvarkius kilusio ginčo anketa bus blokuojama.

Jei narys nesureaguoja į pirmą įspėjimą, siunčiamas pakartotinis, tuomet nario anketa blokuojama visam laikui bei asmens duomenys įtraukiami į juodąją bazę“, – pasakojo „Vinted.lt“ atstovai.

Sankcijos, kurias taiko internetinio puslapio administratoriai, svyruoja priklausomai nuo situacijos. Tai gali būti laikinas narystės blokavimas, nuolatinis narystės blokavimas arba IP adreso blokavimas ir įtraukimas į juodąją bazę.

Jei situacija per penkias dienas nepasikeičia ir nukentėjęs nuo apgaviko žmogus neatgauna savo pinigų ar prekių, puslapio administratoriai siūlo nukentėjusiam žmogui nebelaukti ir kreiptis į policiją.

Kreiptis svarbu kiekvienu atveju

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio specialisto Pauliaus Radvilavičiaus teigimu, atvejų, kai dėl apgavystės perkant internetu yra pradedamas ikiteisminis tyrimas, nuo šių metų pradžios Vilniaus apskrities policijoje yra užregistruoti vos keli.

„Priežastis yra ta, kad žmonės internetu retai perka labai brangias prekes. O jeigu sumokėtų pinigų suma nesiekia 3 MGL, tai pagal įstatymus ikiteisminio tyrimo pradėti negalima“, – kalbėjo P.Radvilavičius.

Jeigu sumokėtų pinigų suma nesiekia 3 MGL, tai pagal įstatymus ikiteisminio tyrimo pradėti negalima.

Vienas MGL (Minimalus gyvenimo lygis) šiuo metu yra 38 eurai. Tad jei padaryta žala siekia 114 eurų, policijoje yra pradedamas ikiteisminis tyrimas.

P.Radvilavičius pasakojo, kad policijos atliekamame tyrime turi būti akivaizdūs sukčiavimo požymiai. Svarbu, ar tokia veikla yra pakartotinė, ar yra daugiau nukentėjusių asmenų. Jei nukentėjęs žmogus nėra įsitikinęs, kas gavo jo pervestus pinigus, policija visada padės išsiaiškinti.

Tiesa, dažniausiai yra žinoma, kas gavo pinigus už prekes. Sistemingas žmonių apgaudinėjimas, pasak P.Radvilavičiaus, taip pat pasitaiko retokai. Tokiu atveju, jei padaryta žala neviršija 3 MGL, policijoje ikiteisminis tyrimas nėra pradedamas. Nukentėjusiajam siūloma kreiptis į vartotojų teisių apsaugos tarnybas arba kreiptis į teismą pačiam, civilinės teisės nustatyta tvarka.

Tačiau P.Radvilavičius pabrėžia, kad kiekvienu apgavystės atveju į policiją kreiptis reikia.

„Į policiją reiktų kreiptis turint pagrįstų įtarimų, kad yra sukčiaujama. Kiekvienas atvejis turi savo individualius požymius, ir kiekvienas atvejis turėtų būti ištirtas. Turi būti įvykdytas pirminis informacijos patikrinimas ir nustatinėjama, ar yra sukčiavimo požymių, kas yra tų pinigų gavėjas ar jis nėra panašia veikla užsiėmęs praeityje, ar tai yra tik nesusipratimas, ar yra daugiau įtarimų, kokios yra sumos ir panašiai“, – kalbėjo P.Radvilavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius