2018 09 18

Sukritikavo kandidatus į prezidento kėdę: jų idėjos neapgalvotos

Akivaizdu, kad kandidatų į prezidentus idėjos nėra apgalvotos, o pasirinkta vieta, kurioje jie praneša apie savo kandidatavimą, dažnai niekaip nėra susijusi su siekiamu postu. Taip LRT RADIJUI sako viešųjų ryšių ekspertas Arijus Katauskas. „Pačioms komandoms [atrodo] gražiau susirinkti vienoje ar kitoje vietoje, negu tai neša kažkokią labai stiprią žinutę platesnei visuomenei“, – tvirtina A.Katauskas. Politikos apžvalgininkas Vygandas Vareikis taip pat pastebi, kad kandidatų siunčiama žinutė nėra aiški.
Prezidentūra
Prezidentūra / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Dar du nauji kandidatai – Gitanas Nausėda ir Arvydas Juozaitis – pirmadienį paskelbė dalyvausiantys prezidento rinkimuose. Jie prisijungė prie jau savo sprendimą pranešusios Aušros Maldeikienės, Naglio Puteikio, Valentino Mazuronio, Petro Auštrevičiaus ir Vygaudo Ušacko.

Anot viešųjų ryšių eksperto A.Katausko, viešas paskelbimas apie kandidatavimą prezidento rinkimuose, sukvietus žiniasklaidos atstovus, Lietuvos rinkimų istorijoje yra gana naujas dalykas. Kaip teigia A.Katauskas, tokį pristatymo būdą padiktavo pirmas jį panaudojęs V.Ušackas.

VIDEO: V.Ušackas 15min studijoje: V.Adamkus pasirinkęs du geriausius kandidatus

„Šiek tiek tempą ir patį pristatymo pobūdį turbūt padiktavo ponas Ušackas, pasirinkdamas Laisvės karį ir bandydamas savo pristatymo kalboje lyg ir pagrįsti, kodėl pasirinktas Laisvės karys. Netgi išgirdome žodžius, kad mūsų interesų laukas yra senoji Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės teritorija – nuo Baltijos iki Juodosios jūros“, – atkreipia dėmesį A.Katauskas.

Jis priduria – G.Nausėda kalbėdamas taip pat paminėjo, kad vietą pasirinko kaip tam tikrą simbolį, kaip jis matytų Lietuvą, į kurią reikės judėti. Vis dėlto A.Katauskas įsitikinęs – nei kandidatų idėjos, nei pasirinktos vietos nėra apgalvotos.

„Akivaizdu, kad nei pačios idėjos nėra apgalvotos, nei pasirinktos vietos turi kažką bendro su postu, kurio siekia kandidatai. Pačioms komandoms labiau gražu susirinkti vienoje ar kitoje vietoje, negu tai neša kažkokią labai stiprią žinutę platesnei visuomenei“, – tvirtina A.Katauskas.

VIDEO: Gitanas Nausėda 15min studijoje: emigracija yra antrinė problema

Jis svarsto, kad po savaitės daugelis gali ir neprisiminti, kur vienas ar kitas kandidatas paskelbė apie savo dalyvavimą rinkimuose, nes šiuo atveju svarbesnis kandidatų važinėjimas po miestus ir kaimus, susitikimai su žmonėmis.

„Štai ten turbūt vyks pats svarbiausias dalykas. Visa tai, kas įvyko dabar, vadinčiau frazės „aš kandidatuosiu į prezidentus“ bandymu apdainuoti žodžiais „o ką gi aš darau“, kurie turėtų tilpti į 10–15 min. Iš tiesų nėra kažkokios detalesnės programos. Beje, jos ir nelabai galėtume tikėtis, nes tai prezidento, o ne Seimo rinkimai, kur reikalingos platesnės diskusijos“, – sako A.Katauskas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arijus Katauskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arijus Katauskas

Paklaustas apie kandidatus, kurie dar tik galėtų pranešti apie kandidatavimą rinkimuose, A.Katauskas teigė, kad dabar labiausiai laukiama, kokį kandidatą paremti pasirinks Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai.

„Neužmirškime, vis dėlto išsikelti kandidatu yra vienas dalykas, surinkti parašus, tapti realiu kandidatu yra visai kas kita. [...] Kitas dalykas, Tėvynės sąjungai dar vieni rinkimai be savo kandidato, aiškiai išreikšto savo kandidato [...], manau, būtų gana sudėtingas dalykas komunikacine prasme“, – sako A.Katauskas.

Jo nuomone, po konservatorių sprendimo turėtų būti aiškiau, kas ketina stoti prie prezidento rinkimų starto linijos.

Politikos apžvalgininkas, Klaipėdos universiteto profesorius V.Vareikis tvirtina, kad naujos tendencijos, kaip paskelbiama apie dalyvavimą prezidento rinkimuose, atsiranda dėl to, kad keičiasi ir patys rinkėjai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arvydas Juozaitis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arvydas Juozaitis

V.Vareikio teigimu, kol kas kandidatai išreiškė ir panašias pozicijas, mintis: „Vis dėlto kandidatai išreiškė keletą minčių, kurios tarpusavyje koreliuojasi. Tarkime, Gitanas Nausėda pasakė – gerovės valstybė yra švyturys, į kurį privalo plaukti pavargęs ir kryptį praradęs Lietuvos laivas. [...] Kita vertus, jeigu pasižiūrėsime į A.Juozaitį, jis kartoja tą patį – praktiškai mes nebekuriame bendro gėrio valstybės.“

Dėl šios priežasties V.Vareikis kelia klausimą, kokią žinutę siunčia kandidatai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius