Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 28 /12:56

Sumaištis Seime: Kaimo reikalų komitetas tyrimą dėl žemės pavedė sau pačiam, opozicija nusišalino ir sugriovė kvorumą

Kaimo reikalų komitetas nusprendė sau pačiam pavesti parlamentinį tyrimą dėl žemės ūkio. Šis sprendimas buvo priimtas vieno balso persvara, lemiamas balsas buvo komiteto pirmininko, „valstiečio“ Andriejaus Stančiko. Po šio sprendimo komitete kilo sumaištis, vienas po kito nusišalino opozicijos nariai, kol galiausiai neliko kam priimti sprendimo.
Rasa Budbergytė, Algimantas Salamakinas, Juozas Bernatonis
Rasa Budbergytė, Algimantas Salamakinas, Juozas Bernatonis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Trys Kaimo reikalų komiteto nariai: konservatorius Kazys Starkevičius, „tvarkietis“ Vytautas Kamblevičius ir liberalas Juozas Baublys nuo būsimo tyrimo nusišalino dėl galimo interesų konflikto. Kaimo reikalų komiteto posėdžio salėje priimti sprendimo dėl parlamentinio tyrimo pradėjimo liko tik keturi „valstiečiai“, visi kiti Seimo nariai iš posėdžio salės išėjo, taigi nebeliko kvorumo.

Kvorumą sugriovė socialdemokratas Algimantas Salamakinas, jis nepritarė parlamentinio tyrimo klausimams.

Kaimo reikalų komitetas, likęs be kvorumo, sprendimo priėmimą dėl parlamentinio tyrimo klausimų atidėjo iki kito posėdžio.

Kai Kaimo reikalų komitetas apsvarstys visus „valstiečių“ siūlymus pakeisti opozicijos inicijuoto parlamentinio tyrimo klausimus ir patvirtins galutinį nutarimo dėl žemės ūkio tyrimo projektą, jam dar turės pritarti visas Seimas.

Kai kurie komiteto nariai mano, kad atliekant tyrimą kils interesų konfliktas

Kai kuriems komiteto nariams kilo abejonių, ar jie tirdami žemės ūkio klausimus neįsivels į interesų konfliktą. K.Starkevičius siūlė tyrimą pavesti atlikti Seimo Antikorupcijos komisijai, kuri jau turi patirties įvairiuose tyrimuose.

V.Kamblevičius pritarė šiai idėjai. „Iš tikrųjų, ką mes bedarytume, mes būsime kuo nors kaltinami, nes dauguma yra valdančiųjų ir nusišalinti reikėtų beveik visiems“, - sakė „tvarkietis“.

J.Baublys taip pat pritarė siūlymui atiduoti tyrimą komisijai, nes manė, kad daugeliui Kaimo reikalų komiteto narių galėtų kilti interesų konfliktas.

Vis dėlto Seimo Kaimo reikalų komitetas „valstiečių“ balsais tokiam siūlymui nepritarė ir nusprendė žemės ūkio klausimus tirti pats. Tuomet trys opozicijos nariai nuo tyrimo nusišalino.

Gali būti, kad opozicijai nusišalinus Kaimo reikalų komitete tyrimą vykdys tik „valstiečiai“ bei valdančiosios daugumos nariai.

Kaimo reikalų komiteto posėdyje dalyvavusi „valstietė“ Agnė Širinskienė pareiškė nemananti, kad Kaimo reikalų komitetui tiriant žemės ūkio klausimus kiltų interesų konfliktas.

„Nematau pareigos visam komitetui nusišalinti. Bendra apimtimi žemės ūkio politiką Kaimo reikalų komitetas gali įvertinti“, – sakė A.Širinskienė.

A.Stančikas neketina nusišalinti

Kaimo reikalų komiteto posėdyje kai kurie nariai kėlė idėją, kad nusišalinti nuo tyrimo turėtų ir komiteto pirmininkas, „valstietis“ A.Stančikas, mat jis anksčiau dalyvavo kuriant žemės ūkio politiką. Vis dėlto A.Stančikas po posėdžio teigė nematantis interesų konflikto.

„Jeigu nusišalinsiu ir aš, ir visi kiti, tai nebebus kam tirti, taip išeina. Sudėtinga man pasakyti, ar čia reikia nusišalinti. Aš faktiškai turiu nusišalinti nuo bet kokio klausimo, kuris yra svarstomas Seime. Sakykime dėl vaikų, turiu daug vaikų, šeimos klausimai“, – kalbėjo A.Stančikas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Andrejus Stančikas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Andrejus Stančikas

Paklaustas, ar nemato interesų konflikto dėl šio tyrimo, politikas atsakė neigiamai: „Jeigu mes kalbame apie žemės ūkio situaciją, mes norime įžvelgti, kodėl galiojantys įstatymai, tuo laiku buvo apeiti. Kodėl žemės koncentracija didelė atsirado tam tikruose ūkiuose. Aš nuosavybės teise turiu tik 60 hektarų.“

A.Salamakinas: nenoriu žeminti parlamento autoriteto

Kvorumą sugriovęs A.Salamakinas siūlė, kad Kaimo reikalų komitetas sudarytų darbo grupę, kuri suformuotų klausimus parlamentiniam tyrimui. Pasak jo, dabar kai kurie pasiūlymai atrodo kaip pasityčiojimas.

Didžiausias konfliktas Seimo komitete kilo dėl „tvarkiečio“ Petro Gražulio pasiūlymų keisti parlamentinio tyrimo klausimus. Jis siūlė į tyrimą įtraukti konkrečias konservatorių politikų pavardes, taip pat prie tyrimo dėl žemės ūkio pridėjo Austėjos Landsbergienės mokyklas. Svarstant šį siūlymą A.Salamakinas sugriovė kvorumą, nes teigė, kad patvirtinęs tokius klausimus komitetas atrodys juokingai.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Algimantas Salamakinas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Algimantas Salamakinas

„Parlamentas turi mums patvirtinti normalius klausimus. Jeigu mes dabar apsibrėšime (tirti – aut. pas.) tai, kas čia yra, tai aš neįsivaizduoju. Atrodysim juokingai. Man nesinori žeminti ir pačio komiteto, ir Seimo autoriteto“, – kalbėjo A.Salamakinas.

Primename, kad opozicija tirti žemės ūkio sektorių pasiūlė po 15min tyrimų. Juose buvo atskleista, kad R.Karbauskis turi nematomą imperiją – ne tik „Agrokoncerną“ ir jo dukterinių įmonių voratinklį, bet ir artimiausių šeimos narių valdomas bendroves. Su jų pagalba buvo apeitas įstatymas: šeimos įmonės pirko žemes ir įsisavino Europos Sąjungos paramą, kurios teisės aktai neleido gauti pačiam R.Karbauskio „Agrokoncernui“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Po 15min publikacijų apie R.Karbauskio ir jo šeimos verslą tyrimus pradėjo ne viena institucija. Šiuo metu dėl R.Karbauskio galimai laiku nedeklaruotų sandorių, tai yra daugiau nei 3 milijonų eurų dovanos savo sūnums, tyrimą vykdo Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Taip pat dėl Seimo nario ir jo šeimos valdomų žemių tyrimą atlieka Generalinė prokuratūra. Ji reagavo į informaciją, jog juridiniai asmenys galimai valdo daugiau žemės ūkio paskirties žemės nei leidžia teisės aktai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius