Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 19

Sumažėjęs biudžetininkų atlyginimas – dar ne pabaiga

Vyriausybė priėmė nutarimą, pagal kurį nuo rugsėjo 1 d. biudžetinių įstaigų ir organizacijų darbuotojams bazinė mėnesinė alga (BMA) mažės nuo 128 iki 122 Lt, o bazinis valandinis atlygis (BVA) nuo 0,76 iki 0,73 Lt. Tai dar ne taupymo pabaiga, teigia premjeras Andrius Kubilius.
Andrius Kubilius
A.Kubilius / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Vyriausybė nutarė, kad įstaigų ir organizacijų vadovams bei jų pavaduotojams maksimalūs tarnybinių atlyginimų koeficientai  mažės 12 procentų. Be to, nacionalinių ir valstybinių kultūros bei meno įstaigų vadovams bei aukščiausio profesinio meninio lygio kultūros ir meno darbuotojams nustatyti maksimalūs priedai, kurie galės siekti iki 1,4 tarnybinio atlyginimo dydžio. Anksčiau galėjo būti skiriami iki 2 tarnybinių atlyginimų dydžio priedai.

Tikisi sutaupyti šimtus milijonų litų

Vadovaujantis priimtais pakeitimais, biudžetinių įstaigų ir organizacijų darbuotojų tarnybiniai atlyginimai nebus mažesni už  minimalią mėnesinę algą – 800 litų, o minimalus valandinis atlygis – 4,85 lito.

Tikimasi taip vien šiais metais sutaupyti per 160 mln. litų, o kitais metais – 480 mln. litų.

Šis nutarimas pakeitė prieš tai ministrų priimtą nutarimą, kuriuo biudžetininkų bazinė mėnesinė alga buvo sumažinta iki 115 Lt. Toks poelgis sukėlė didžiulį profesinių sąjungų nepasitenkinimą, buvo pradėta ir bado akcija. Tiesa, ji tęsėsi vos dieną – ministrai paskubėjo sustabdyti šio sprendimo galiojimą.

Veršimės diržus ir toliau

Šią savaitę iš atostogų grįžęs premjeras teigia, kad bus atnaujintas dialogas su profesinėmis sąjungomis ir kitais socialiniais partneriais dėl vadinamojo nacionalinio susitarimo, pagal kurį numatyta ir daugiau taupymo būdų.

A.Kubilius pabrėžė, kad tiek valstybės, tiek „Sodros“ biudžeto įplaukos grįžo į 2006 metų lygį, todėl atitinkamai turi būti mažinamos ir išlaidos. Kiekviena ministerija gali atrasti kokią nors jautresnę sritį ir paskelbti, kad arba nuo rytdienos nebebus elektros, arba televizijos, arba dar ko nors, jei bus mažinamos išlaidos, – įsitikinęs premjeras.

Tikina, kad ūkio kritimas baigėsi

Kol didelė dalis visuomenės dejuoja dėl kylančių mokesčių ir mažėjančių algų, premjeras tikino, kad Lietuvos ūkis stabilizavosi ir netgi pamažu ėmė augti. Esą tai pastebima iš tokių ženklų kaip Lietuvos gamintojų pardavimų apimtis, eksportas, pramonės gamybos apimtis ir taip toliau.

„Praėjusių metų pabaigoje ir šių metų pradžioje buvęs gan staigus atšalimas įgauna tam tikrų stabilumo požymių, tolesmio smukimo šiuo metu nėra“, – kalbėjo ministras pirmininkas.

Ministerijos teisina išlaidas

A.Kubilius priminė, kad taupoma bus ir valstybinių įstaigų sąskaita, nors kai kurioms ministerijoms tai ir nepatinka.

Užsienio reikalų ministerija pranešė, kad dėl diržų veržimosi politikos teks uždaryti iki dvidešimties diplomatinių atstovybių. A.Kubilius tokį pareiškimą įvertino kaip aktyvias ministro pastangas ginant savo išlaidas.

„Taip pat girdėjome, sakysim, Policijos departamento vadovo aiškinimus, kad jei ir toliau bus mažinamos išlaidos, reikės atleisti 900 policininkų. Kiekviena ministerija gali atrasti kokią nors jautresnę sritį ir paskelbti, kad arba nuo rytdienos nebebus elektros, arba televizijos, arba dar ko nors, jei bus mažinamos išlaidos“, – kalbėjo premjeras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius