Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 29

Sumažėjo kliūčių steigti naujus vaikų darželius

Peržiūrėjus ir supaprastinus higienos normas ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigoms, bus lengviau įsteigti privačius vaikų darželius, teigiama ketvirtadienį Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) išplatintame pranešime.
Darželiuose dėl šalčių vaikų neapmažėjo.
Darželis

Iki šiol vaikų auklėjimo grupes galėjo kurti tik įstaigos, kurių pagrindinė veikla buvo apibrėžiama kaip ikimokyklinis ugdymas. Dabar tokia teisė bus suteikiama toms įstaigoms, kurios gebės sudaryti sąlygas saugiai ir ugdymo požiūriu prasmingai veiklai.

„Naujame higienos reikalavimų reglamente atsisakoma tik moraliai pasenusių normų. Tačiau išlieka esminiai reikalavimai, kad vaikas būtų ugdomas emociškai ir fiziškai saugioje, švarioje, jaukioje ir estetiškai turtingoje aplinkoje“, – sako ŠMM Ikimokyklinio ir pradinio ugdymo skyriaus vedėja G.Šeibokienė.

Atsisakyta ir draudimo auginti gėles ant palangių ar padėti ten daiktus.

Tikimasi, kad tai paskatins ikimokyklinio ugdymo įstaigų plėtrą. Šiuo metu tokių įstaigų paklausa yra labai didelė – savivaldybių vaikų darželiai ir lopšeliai nebegali priimti visų pageidaujančiųjų. „2009 metais Vilniuje nepatenkinti daugiau net 11 tūkstančių gyventojų prašymai priimti jų vaikus į darželius,“ – pažymi G.Šeibokienė.

Palankesnes sąlygas steigtis turės ir nevalstybiniai vaikų darželiai. Iki šiol dauguma ikimokyklinio ugdymo programų teikėjų, nepajėgdami įveikti griežtų reikalavimų, registruodavosi kaip įstaigos, teikiančios socialines paslaugas, nes gauti leidimą – higienos pasą buvo sudėtinga. Dabar jos galės pereiti į švietimo paslaugų teikėjų registrą.

Naujajame dokumente nurodyti reikalavimai patalpoms ir įrangai, kuri būtina ugdant kūdikius iki vienų metų. Manoma, kad tokios grupės gali atsirasti dar iki 2011 metų.

Pasak G.Šeibokienės, naujame higienos normų dokumente atsisakyta daugelio nepagrįstų reikalavimų, pavyzdžiui, nebelieka reikalavimo izoliuoti atskiras auklėtinių grupes ir jiems skirtas patalpas, kad vaikai turėtų didesnes erdves judėti, mokytųsi bendrauti. Atsisakyta ir draudimo auginti gėles ant palangių ar padėti ten daiktus.

Taip pat atsisakyta ir reikalavimų, trukdančių pritaikyti trumpesnės dienos ugdymo programas, pavyzdžiui, būtinai organizuoti vaikų maitinimą, sudaryti sąlygas popietiniam miegui, kai įstaiga priims vaikus tik 4 val. per dieną.

Naujose higienos normose taip pat nustatyti specialūs reikalavimai, būtini ugdant specialiųjų poreikių turinčius vaikus. Nurodyta, kaip pritaikyti aplinką ir sąlygas, pavyzdžiui, akliesiems ir kurtiesiems reikia specialios įrangos, daugiau erdvės judėti.

Nauja Lietuvos higienos norma įsigalios nuo liepos 1 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius