-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 06

Sunkiai persirgus COVID-19 reabilitacijos paslaugų galite ir negauti: koją kiša ilgai organizme išsilaikantis virusas

Sunkiai COVID-19 liga persirgęs ir pneumonijos padarinius tebesigydantis Karinos P. vyras gali likti be reabilitacijos sanatorijoje. Kaip pasakojo moteris, šios paslaugos jam formaliai priklauso, tačiau patekti į sanatoriją žmogus negali – pagal naują sveikatos apsaugos ministro įsakymą sanatorijos gali priimti tik neigiamą testą turinčius pacientus. O sunkiai persirgus neretam testas ne vieną mėnesį rodo teigiamą rezultatą.
Reabilitacija
Reabilitacija / 123RF.com nuotr.

Reabilitaciją planavo iš karto po ligoninės

47-erių Karinos vyras, užsikrėtęs COVID-19, ligoninėje praleido daug laiko, net dvi savaites gulėjo reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuje. Jam diagnozuota pneumonija, kamavo kvėpavimo nepakankamumas.

Iš ligoninės jis buvo išleistas ir šeima dėliojo planus, kaip gydymą bei reabilitaciją pratęsti sanatorijoje. Tačiau čia iškilo sunkumų – pagal sveikatos apsaugos ministro įsakymo pakeitimą, kurį Arūnas Dulkys pasirašė balandžio 29 d., sanatorijos priima tik tuos žmones, kurių COVID-19 testas yra neigiamas.

Karinos teigimu, persirgus sunkia COVID-19 forma testo dėl koronaviruso rezultatas dar gali būti ilgai teigiamas, nors formaliai žmogus yra pasveikęs. Dėl to juos įspėjo ir gydytojai.

„Mums sakė, kad vyro testas iki 90-180 dienų gali būti teigiamas. Ką toliau daryti? Kur ir kaip gauti gydymą? Kaip tęsti 47 metų vyro gydymą, jeigu sveikatos apsaugos ministras užblokavo visas galimybes patekti į reabilitacijos įstaigas?“ – piktinosi moteris.

Norėjo susimokėti patys

Išrašytas iš ligoninės jos vyras valstybės kompensuojamas reabilitacijos paslaugas, kaip teigė Karina, galėjo gauti tik gegužės pabaigoje, tačiau vyras sirgo itin sunkiai, todėl jie ketino į sanatoriją vykti kelioms savaitėms, už reabilitaciją mokėti pats, o tuomet pasinaudoti ir kompensuojamomis paslaugomis.

Dėl to testo neturėjimo mūsų niekas nenori priimti. Pažyma, kad žmogus persirgo, netinka, reikalingas tik neigiamas testas.

„Bet dėl to testo neturėjimo mūsų niekas nenori priimti. Pažyma, kad žmogus persirgo, netinka, reikalingas tik neigiamas testas. Testą vyras važiuos darytis antradienio vakare, kadangi tik tuo laiku atsirado vieta eilėje, atsakymo laukti reik dar 1-3 paras. Ir yra labai didele tikimybė, jog testas gali rodyti teigiamą rezultatą iki 180 dienų po persirgimo

Tai sako visi – 1808 karštoji linija, šeimos gydytojai, kad negali testuoti žmonių, kurie persirgo ką tik, nes testai bus teigiami“, – emocingai kalbėjo Karina.

123RF.com nuotr./Reabilitacija
123RF.com nuotr./Reabilitacija

Jokių išimčių persirgusiems ministro įsakyme nepalikta.

„Mums sanatorija Druskininkuose taip ir pasakė – negalime priimti be neigiamo testo, nes tokį turime įsakymą. Šeimos gydytojas įdėjo labai daug pastangų, kad gautume reabilitaciją kuo skubiau. Bet įsakymas to neleidžia. Mano vyrą iš ligoninės išrašė balandžio 29 d., o ministro įsakymas galioja nuo balandžio 30-osios“, – piktinosi moteris.

Išlygų nepalikta

Iki šeštadienio, gegužės 1-osios, visi reabilitacijos centrai, anot Karinos, galėjo skirti gydymą persirgusiems COVID-19 pacientams be neigiamo testo, jeigu po persirgimo praėjo ne daugiau kaip 90 dienų. Dabar neigiamas testas privalomas visiems.

Ministro įsakyme „Dėl asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo esant Lietuvos Respublikos teritorijoje paskelbtai valstybės lygio ekstremaliai situacijai organizavimo tvarkos aprašo patvirtinimo“, kuris praeitą savaitę buvo pakeistas, rašoma: „Į medicininės reabilitacijos bei stacionarines psichosocialinės reabilitacijos paslaugas teikiančias ASPĮ iš stacionarinių ASPĮ pacientai perkeliami tik gavus jų viruso SARS-CoV-2 tyrimo (tiriant PGR metodu) neigiamą atsakymą.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mobilusis koronaviruso patikros punktas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mobilusis koronaviruso patikros punktas

Testas turi būti atliktas likus ne daugiau kaip 72 valandoms iki atvykimo į reabilitacijos įstaigą.

Konsultuotasi su specialistais

SAM Asmens sveikatos departamento Pirminės sveikatos priežiūros ir slaugos skyriaus patarėja Gitana Ratkienė 15min patvirtino, kad nuo balandžio 30 d. įsigaliojo pasikeitęs ministro įsakymas, pagal kurį pacientui ir jį lydinčiam asmeniui viruso SARS-CoV-2 tyrimas PGR metodu turi būti atliekamas ir tuo atveju, kai šie asmenys yra pasveikę nuo COVID-19 ligos ar paskiepyti COVID-19 ligos vakcina.

T. y. atsisakyta buvusių išlygų, kai pacientai stacionarizuojami dėl skubios pagalbos, planinės stacionarinės paslaugos (įskaitant dienos stacionaro paslaugas), gimdymui, medicininės reabilitacijos paslaugoms, palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugoms, perkeliami iš vieno ligoninės skyriaus į kitą skyrių ar ligoninę, apgyvendinami socialinės globos įstaigose.

Yra didelė rizika stacionaruose asmeniui užsikrėsti ar užkrėsti kitus asmenis, ypač turinčius padidintą riziką susirgti sunkia ligos forma.

„Šie pakeitimai priimti, įvertinus infekcinių ligų gydytojų, epidemiologų nuomonę, kitų gydytojų specialistų siūlymus bei organizuojančių ligoninių vadovų pateiktą informaciją ir siūlymus.

Buvo įvertinta tai, kad turime didelį užsikrėtimą SARS-CoV-2 virusu visuomenėje; atsižvelgta į SARS-CoV-2 viruso plintančias atmainas (pvz., Pietų Afrikos, britišką, brazilišką ir kt.) ir tai, kad jau registruotas ne vienas atvejis, kai anksčiau koronavirusine infekcija persirgę asmenys, nepraėjus 90 dienų, pakartotinai užsikrėtė ir susirgo COVID-19 liga.

Be to, yra didelė rizika stacionaruose asmeniui užsikrėsti ar užkrėsti kitus asmenis, ypač turinčius padidintą riziką susirgti sunkia ligos forma. Todėl svarbu iki minimumo sumažinti galimybę kilti protrūkiams sveikatos priežiūros įstaigose, nes kilus protrūkiui paslaugų negautų didelė dalis asmenų“, – teigė G.Ratkienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sveikatos apsaugos ministerija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sveikatos apsaugos ministerija

Tarp priežasčių ji taip pat nurodė, kad paskiepijimas 100 proc. neapsaugo nuo užsikrėtimo, o persirgimas – nuo pakartotinio užsikrėtimo virusu. Tai patvirtino ne vienas atliktas tyrimas bei organizuojančių ligoninių patirtis, atliekant tyrimus visiems planiniams stacionarizuojamiems pacientams. Dar nepasiektas ir pakankamas visuomenės imunizavimo lygis.

Žada patobulinimus

„Taigi pacientui, kuris yra siunčiamas į gydymo įstaigą, teikiančią medicininės reabilitacijos ir (arba) stacionarines psichosocialinės reabilitacijos paslaugas, ėminys viruso SARS-CoV-2 tyrimui (tiriant PGR metodu) turi būti atliktas ne anksčiau, kaip likus 72 val. iki atvykimo į gydymo įstaigą, teikiančią minėtas reabilitacijos paslaugas, ir gautas neigiamas atsakymas.

Jei pacientui atliekant viruso SARS-CoV-2 tyrimą gaunamas teigiamas tyrimo atsakymas, jis gali gauti paslaugas reabilitacijos įstaigoje, kuri nurodyta specialiame Reabilitacijos įstaigų sąraše.

Jei pacientui atliekant viruso SARS-CoV-2 tyrimą (tiriant PGR metodu) gaunamas teigiamas tyrimo atsakymas, jis gali gauti paslaugas reabilitacijos įstaigoje, kuri nurodyta sveikatos apsaugos ministro, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo 2020 m. gruodžio 25 d. sprendime Nr. V-3007 „Dėl pacientų, sergančių COVID-19 liga (koronaviruso infekcija), tolimesnio simptominio gydymo paslaugų organizavimo“ pateiktame Reabilitacijos įstaigų sąraše“, – teigė SAM atstovė.

Sveikatos apsaugos ministerija informavo, kad jau artimiausiu metu vis dėlto galimi pokyčiai šioje tvarkoje, kadangi yra svarstomi patobulinimai bei galimos išlygos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./COVID-19 testas
AFP/„Scanpix“ nuotr./COVID-19 testas

Testas privalomas bet kuriuo atveju

„Eglės sanatorija“, kurią galima rasti Druskininkuose ir Birštone, savo interneto puslapyje rašo, kad į sanatorijas galima atvykti gydomosioms programoms, taip pat norint atstatyti pažeistas organizmo funkcijas po COVID-19 viruso arba turint Teritorinių ligonių kasų (TLK) siuntimą.

Vyriausybės sprendimu, testas reikalingas net ir tuo atveju, jeigu jau esate persirgę COVID-19 liga, turite antikūnų arba esate paskiepyti pagal pilną skiepijimo schemą nuo COVID-19.

Tačiau visiems atvykstantiems privalu turėti neigiamą COVID-19 testą: „Vadovaujantis Vyriausybės įsakymu, atvykstant į sanatoriją visiems klientams privaloma turėti neigiamą COVID-19 tyrimo (PGR metodu) rezultatą. Vyriausybės sprendimu, testas reikalingas net ir tuo atveju, jeigu jau esate persirgę COVID-19 liga, turite antikūnų arba esate paskiepyti pagal pilną skiepijimo schemą nuo COVID-19.

Testą atlikti galite nemokamai, nes atvykstate planinei stacionarinei paslaugai. Registracija tel. 1808 arba 1808.lt. Atvykę su galiojančiu neigiamu testo rezultatu galėsite mėgautis sveikatinimosi paslaugomis iškart.

Jei atvykstate su TLK kelialapiu be tyrimo arba jei tyrimas nebegalioja (praėjo daugiau nei 72 val.), COVID-19 testą atliksime sanatorijoje. Kol lauksite atsakymo, turėsite izoliuotis savo kambaryje, todėl rekomenduojame atvykti iš anksto atlikus COVID-19 tyrimą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius