-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 07

Sunkmečio aukos – psichikos ligoniai

Vilniaus savivaldybės vadovai ir klerkai daro viską, kad sostinėje neliktų centro, kuriame rūpinamasi psichikos negalią turinčiais asmenimis.
Manoma, kad sostinės valdžią vilioja renovuotas VPSRC pastatas, todėl ji tikisi, jog centras veiklą nutrauks ir išsikraustys.
Manoma, kad sostinės valdžią vilioja renovuotas VPSRC pastatas, todėl ji tikisi, jog centras veiklą nutrauks ir išsikraustys. / LŽ nuotr.

Vilniaus psichosocialinės reabilitacijos centras (VPSRC) jau kelis mėnesius neteikia paslaugų neįgaliesiems. Jame psichikos negalią turintys žmonės lavino kasdienio gyvenimo, bendravimo įgūdžius. Tačiau įstaigos dalininkė sostinės savivaldybė liovėsi skirti pinigų specialistų darbui su neįgaliaisiais. Toks jos taupymas guls ant mokesčių mokėtojų pečių – psichikos negalią turintys asmenys užtvindys pensionus ir ligonines.

„Negavus paslaugų ligonių būklė blogėja, didėja negalia ir socialinė atskirtis. Ateityje jie gali baigti gyvenimą pensione“, – LŽ aiškino VPSRC vadovė Rūta Lukošaitytė. Ji nutarė tiesos ieškoti pas sostinės vadovą Vilių Navicką, bet liko už mero kabineto durų.

Pagalbos nesulaukė

Bendradarbiauti su savivaldybe VPSRC pradėjo dar 2005–ųjų pradžioje. Pagal sutartį miestas įsipareigojo skirti lėšų 12 centro darbuotojų algoms ir darbo priemonėms. Neįgaliųjų socialinės integracijos 2008–2012 metų programai vykdyti sostinės taryba šiemet buvo numačiusi centrui per 393 tūkst. litų. Tačiau savivaldybė skyrė tik 32,6 tūkst. litų. Darbuotojams teko išsivaikščioti.

„Buvęs Socialinių reikalų departamento direktorius Regimantas Paulionis tiesiai šviesiai pasakė, kad miestui tokios paslaugos nereikalingos“, – LŽ sakė R.Lukošaitytė. Ji tikino, jog kreipėsi kone visur: į Seimo narius, į prezidentės patarėjus, į ministerijas. Kelis kartus kalbėjosi su meru V.Navicku. Tačiau pagalbos centro vadovė nesulaukė.

Investicijos – į balą

Birželį į savivaldybės administraciją kreipėsi Nyderlandų ambasadorė, mat šios šalies vyriausybė skyrė 353 tūkst. eurų specialistų kvalifikacijai kelti, modernioms paslaugoms kurti. VPSRC dalyvavo šiame projekte ir yra viena iš esminių paslaugų grandinės dalių. „Atrodo, miesto vadovams visai nerūpi, kad bus sugriauta tai, į ką investuota daug pinigų. Vėliau, kai jie atsitokės, viską reikės pradėti nuo pradžių“, – kalbėjo R.Lukošaitytė. Skaičiuojama, kad sergančio žmogaus gydymas psichiatrijos ligoninėje atsieina apie 5 tūkst. litų, tuo metu reabilitacija kainuoja maždaug tris kartus mažiau.

R.Lukošaitytei ėmus ieškoti tiesos VPSRC prasidėjo įvairūs tikrinimai, reikalauta pateikti duomenis apie jo veiklą. Vieni tikrintojai stebėjosi, kad centre darbo valandomis nebuvo visų darbuotojų. R.Lukošaitytei keista, kaip galima tikėtis, jog kelis mėnesius algos negavę žmonės sėdės darbo vietose.

Po nesėkmingų bandymų gauti atsakymus iš savivaldybės atstovų VPSRC vadovė kreipėsi į Seimo kontrolierių įstaigą. Tyrimą atlikusi Seimo kontrolierė Virginija Pilipavičienė konstatavo, kad jis pagrįstas. Sostinės savivaldybės atstovai informavo V.Pilipavičienę, esą bausti nebėra ko – Socialinių reikalų departamento vadovas R.Paulionis savivaldybės administracijoje nebedirba.

Parūpo pastatas?

VPSRC direktorė teigė, jog bėdos su valdininkais prasidėjo, kai centras Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis renovavo namą, kurio būklė anksčiau buvo avarinė. R.Lukošaitytė spėjo, kad savivaldybės administracijos atstovus vilioja atnaujintas pastatas, todėl jie tikisi, jog centras nutrauks veiklą ir išsikraustys.

Spalio mėnesį valdininkai informavo VPSRC vadovę ketinantys pervesti centrui 40 tūkst. litų, tačiau iki šiol to nepadarė. Tiesa, savivaldybė iškėlė sąlygą – VPSRC gaus pinigus, kai sumokės už pastato nuomą. „Nesame pelno siekianti įstaiga. Iš ko mokėsime? Ar iš tų lėšų, kurios buvo pervedamos centro darbuotojų atlyginimams?“ – gūžčiojo pečiais R.Lukošaitytė.

Socialinius reikalus sostinėje kuruojantis vicemeras Stanislovas Šriūbėnas su LŽ apie centro reikalus kalbėti nepanoro, nes atostogauja. Savivaldybės administracijos Socialinių reikalų ir sveikatos departamento direktoriaus pavaduotoja Audronė Čibirienė LŽ sakė, kad centras yra informuotas apie tai, kiek pinigų jam gali būti skirta sunkmečiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius