Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 09

Sunkmečio ženklų kalėjime nėra

Vilniaus įkalinimo įstaigose kaliniai valgo sočiai ir skaniai, nes jų maistui keliami dideli reikalavimai. Tokio valgio kaip kalinių galėtų pavydėti ir ligoninių pacientai, ir moksleiviai. Ekonominio sunkmečio ženklų už kalėjimo grotų – nė kvapo, rašo dienraštis „Lietuvos rytas.“
Policijos automobilis išvažiuoja iš Lukiškių kalėjimo
Policijos automobilis išvažiuoja iš Lukiškių kalėjimo / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Lukiškių kalėjime dienas leidžiantys už žmogžudystes iki gyvos galvos nuteisti ir kiti žiaurius nusikaltimus įvykdę asmenys diržų nesiveržia, rašo dienraščio „Lietuvos rytas“ žurnalistas Arūnas Dumalakas.  Ne tik Lukiškių tardymo izoliatorius-kalėjimas, bet ir kitos sostinės įkalinimo įstaigos maisto produktų 2010-iesiems pirko beveik tiek pat, kiek ir ankstesniais metais, o ir dauguma produktų kaliniams bus ne prastesnės kokybės nei anksčiau.

Dienraščio žurnalistas aprašo įspūdžius ketvirtadienį nuvykus į Lukiškių kalėjimą –  per pietus Lukiškių kaliniai srėbė pienišką daržovių sriubą, o kiaulienos maltinius šveitė užsikąsdami šviežių kopūstų salotomis ir miežinių kruopų koše, atsigerti jie gavo kompoto. Tuo tarpu Vilniaus greitosios pagalbos ligoninėje buvo duodama makaronų sriuba, ligoniai knebinėjo plovą, kuriame ieškojo virtos kiaulienos gabalėlių.

Vilniaus greitosios pagalbos ligoninės gydytoją dietologę Daivą Pipiraitę nustebino įkalinimo įstaigos porcijų dydis. Vilniaus greitosios pagalbos ligoninėje pacientai kasdien gauna po 250, o kaliniai sostinės įkalinimo įstaigose – po 400 gramų sriubos. Kalėjimų departamento direktorius Saulius Vitkūnas 2009 metų lapkričio 13 dieną patvirtino visą krūvą valgiaraščių. Atskirai kiekvienos dienos maisto daviniai išvardyti dirbantiems ir nedirbantiems nuteistiems vyrams, moterims, nėščiosioms, maitinančioms krūtimi, nepilnamečiams. Yra net atskiras valgiaraštis kaliniams vegetarams.

Kalėjimų departamentas skrupulingai rengia ne tik valgiaraščius, bet ir maisto produktų viešuosius pirkimus. Šiai procedūrai skirtuose dokumentuose išvardytas ne tik kiekvieno produkto kiekis, bet ir kokybės reikalavimai. Daugelis kitų biudžetinių įstaigų, pirkdamos maisto produktus, to nedaro – nurodo tik kiekį.

Atrodytų, mokyklose valgiaraščiai turi būti sudaromi dar kruopščiau nei įkalinimo įstaigose ar ligoninėse. Tačiau taip anaiptol nėra, rašoma „Lietuvos ryte.“ Visuomenės sveikatos specialistai nustatė, kad iš 1365 bendrojo lavinimo mokyklų šiais mokslo metais valgiaraščius suderino tik 350 ugdymo įstaigų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius