-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 29

„Sunku įvardinti dzūkais“: mokslininkė siūlo Vilniją arba Vilniaus kraštą laikyti atskiru regionu

Vilniaus kraštas arba Vilnija yra išskirtinė Lietuvos teritorija, kurios šaknys – Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje (LDK), sako Mykolo Romerio universiteto (MRU) mokslininkė Barbara Stankiewicz. Pasak istorikės, šiuo metu, sprendžiant tapatybės problemas, įvairiuose žemėlapiuose Vilniją būtų galima išskirti, taip pabrėžiant šio regiono savitumą bei tapatinimąsi su šimtmečius siekiančia Lietuvos istorija.
Barbara Stankiewicz
Barbara Stankiewicz / Skirmanto Lisausko / BNS nuotr.

Spalio 10 dieną minimas Vilniaus krašto susigrąžinimas – atkurtos Lietuvos valstybės aušroje lenkų okupuotas regionas 1939 metais buvo grąžintas Lietuvai.

Mūsų šalį netrukus po to okupavo SSRS – prasidėjo dešimtmečius trukęs „tamsusis“ laikotarpis, kurio pabaigoje Vilniaus krašto gyventojai bandė šiame regione įkurti autonomiją.

1988-1991 metais Vilniaus ir Šalčininkų rajonų tarybos siekė atsiskirti nuo Lietuvos, tačiau ši separatistinė idėja liko neįgyvendinta – Lietuvos valdžia rajonuose įvedė tiesioginį valdymą.

Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0) pav./Planuota Vilniaus krašto lenkų autonominio rajono teritorija
Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0) pav./Planuota Vilniaus krašto lenkų autonominio rajono teritorija

Vis dėlto, tai yra tik faktai, kuriuos būtina žinoti, tačiau toli gražu neapibrėžia tapatybės problemų vadinamojoje Vilnijoje – „tautų katile“, kurio šaknys siekia LDK.

Apie tai, kodėl verta šį regioną išskirti įvairiuose žemėlapiuose ir taip pabrėžti jo savitumą 15min kalbėjosi su istorike ir MRU mokslininke Barbara Stankiewicz, kuri teigia, kad jokiu būdu šio regiono negalima laikyti Dzūkija, kaip yra dabar.

***

– Kodėl etnografiniame žemėlapyje neišskiriama Vilnija (Vilniaus kraštas)?

– Šito turbūt pirmiausia reiktų klausti etnografinio žemėlapio sudarytojų, nes jie patys darydami tyrimus pastebi, kad yra kategorija žmonių, kurie savęs prie nieko nepriskiria. Ir jiems patiems, ypač pastaruoju metu kyla klausimas, kas čia per žmonių kategorija.

Čia, matyt, yra dvi prielaidos. Viena – kinta pati tapatybė ir žmonės galbūt nenori arba nemato poreikio save su etniškumu kažkaip sieti, arba tapatybė darosi globali.

Turbūt didieji miestai turi tokią etiketę arba požymį, kad tu čia jautiesi pasaulio arba Europos dalimi ir nėra poreikio savęs prie kažkur priskirti. Tai turbūt yra tokia modernėjimo išraiška.

Kitas dalykas – turbūt jau per 30 metų po Lietuvos nepriklausomybės tautinių mažumų tapatybės suvokimas pasiekė tam tikrą kokybinį lygį, kad jie mato, jog netelpa į tuos apibrėžimus.

Tai čia, matyt, ir pakliūna tos tautinės mažumos – ir lenkai, ir rusai, ir totoriai, ir karaimai. Sunku būtų jiems patiems save įvardinti, kad jie yra dzūkai, nes Vilnija priskiriama prie Dzūkijos.

Tai čia tokios, matyt, pagrindinės priežastys, bet etnografijos supratimas, regionų supratimas mokslinėje literatūroje, kokiais kriterijais mes juos turėtume apibrėžti, jie irgi kinta.

Vienas iš naujesnių kriterijų – savęs identifikavimas arba egzistavimas kažkokios grupės, kuri savo atmintyje mato regioną kaip kažkokį vientisą kultūros nešėją, kultūros dalį.

Mokslininkai sako, kad tai yra prielaida svarstyti, jog turėtume matyti galimybę praplėsti kriterijus ir matyti visą daugiasluoksnę Lietuvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius