Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 15 /12:57

Susirgimų skaičius COVID-19 Vilniuje šovė į viršų, savivaldybė: karantino nebus

Ketvirtadienį paskelbta, kad per praėjusią parą Lietuvoje nustatyta rekordiškai daug koronaviruso atvejų – 255. Didžioji dalis jų registruota Vilniaus apskrityje, todėl sunerimta, kad sostinėje teks imtis papildomų priemonių, siekiant suvaldyti viruso plitimą. Savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis sako, kad planuojama per dieną testuoti po tūkstantį žmonių.

Nauji užsikrėtimo rekordai gąsdina – ketvirtadienį paskelbti trečiadienio rodikliai pasiekė naujas aukštumas.

Iš 255 registruotų naujų atvejų 111 yra Vilniaus apskrityje, 58 – Šiaulių, 39 – Kauno, 28 – Klaipėdos, 7 – Panevėžio, 5 – Marijampolės, 4 – Telšių ir 3 – Alytaus apskrityse.

A.Veryga siūlo testuoti barų darbuotojus

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad susirgimų greičiausia ir toliau daugės. „Todėl, kad mes bendraujame, susitinkame, linksminamės ir taip toliau. Žmonės bendrauja, komunikuoja, liga plinta. To ir reikėjo, matyt, tikėtis. Aš galiu dar kartą tik pasikartoti: oras vėsta, žmonės iš atvirų erdvių persikelia į uždaras erdves ir jeigu jie nesilaiko saugos priemonių: atstumų, kaukių nedėvi, liga plinta. Deja, bet taip yra“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė A.Veryga.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Jis taip pat siūlo sostinės savivaldybei dėl COVID-19 testuoti barų, kavinių, restoranų darbuotojus, jeigu atsisako trumpinti jų darbo laiką.

„Suprantu, kad miestas kelia klausimus, kiek pagrįsta yra rekomendacija. Jeigu kyla abejonių miestui, manau, kad Nacionalinis visuomenės sveikatos centras turėtų patarti savivaldybei, kad būtų galima pratestuoti barų, pasilinksminimo vietų darbuotojus ir pažiūrėti, kokia ten yra situacija“, – kalbėjo ministras.

Jo teigimu, jeigu testavimas parodytų, kad yra užsikrėtusiųjų ir jų nemažai, gal tai būtų pakankamas įrodymas kalbėti apie papildomus apribojimus šitoje srityje.

VIDEO: Susirgimų skaičius COVID-19 Vilniuje šovė į viršų, savivaldybė: karantino nebus

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) trečiadienį paragino Vilniaus miesto savivaldybę laikinai riboti aktyvaus laisvalaikio veiklas uždarose patalpose, trumpinti barų darbo laiką. Anot NVSC, tokių veiklų kaip grupinės sporto treniruotės, šokių, dainavimo studijų veiklos ribojimas reikalingas norint spręsti susidariusią nepalankią epidemiologinę situaciją dėl koronaviruso infekcijos (COVID-19) plitimo.

Karantino nebus?

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis vis dėlto kol kas karantino sostinėje nežada. Tačiau pripažįsta, kad situacija tikrai nėra gera, nors ir valdoma.

P.Poderskis pastebėjo, kad užsikrėtimo atvejų skaičius auga ne tik Vilniuje, bet ir visoje Lietuvoje bei visame pasaulyje. Esą tai jau yra smūgis visiems, todėl nesinorėtų suduoti ir antro priimant nepamatuotus sprendimus. O S.Skvernelio ir A.Verygos pasisakymų, kurie skamba kaip tam tikri grasinimai Vilniui, jis komentuoti nenorėjo, vertindamas kaip politinius.

Svarbu ne tiek atvejų skaičius, kiek situacijos suvaldymas.

„Svarbu ne tiek atvejų skaičius, kiek situacijos suvaldymas, jeigu mes žinome visus atvejus, jie yra apskaityti ir žmonės yra izoliuoti, svarbu žinoti, kaip jie serga – ar tai besimptomiai, ar sunkūs atvejai. Nemanau, kad yra skaičius, kuris reikštų, kad turime kažką uždaryti. Tai priklauso ir nuo testavimo apimčių, jeigu mes turime 100 atvejų testuodami 600 per dieną dabar, tai reiškia tik tam tikrą proporcingą skaičių nuo to, kiek mes spėjame padaryti testų.

Jeigu kiti miestai testuoja mažiau ir atvejų nustato mažiau, tai nereiškia, kad ten sergamumas mažesnis. Tai tam tikri statistiniai žaidimai, kurie mums tikrai nepadeda situacijos įvertinti labai objektyviai“, – teigė P.Poderskis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rankų dezinfekavimas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rankų dezinfekavimas

Daugiau testavimo

Jis teigė esąs tikras, kad sveikatos apsaugos sistema pasiruošusi tam. O Vilnius ketina visų pirma padidinti testavimą.

„Planuojame testuoti daugiau žmonių – apie tūkstantį per dieną. Vėl prevenciškai kviesime testuotis tam tikrų grupių žmones, tuos, kurie yra didesniame ir dažnesniame kontakte su gyventojais. Tai galėtų būti ir sporto treneriai, kas sukelia tam tikrų nemažų problemų pastaruoju metu. Taip pat galbūt kas dirba klientų aptarnavime ir daugiau kontaktuoja“, – kalbėjo P.Poderskis trumpojoje spaudos konferencijoje.

Tiek žmonių sveikata, tiek laisvės suvaržymai, veiklų uždarymas negali tapti kažkokiu politiniu sprendimu. Mes turime remtis sveiku protu, rekomendacijomis ir geriausiomis praktikomis.

Vis dėlto, jo teigimu, pagrindinis dalykas, ką reikėtų prisiminti – būtina susigyventi su nauja gyvenimo tvarka: „Mes šiek tiek primiršome, kad virusas yra šalia mūsų ir tos rekomendacijos tiek dėl nuotolinio darbo, tiek dėl asmens apsaugos priemonių, higienos rekomendacijos turi būti primintos, komunikacija turi būti labai aiški ir plati. Mes tą būtinai padarysime.“

P.Poderskis paragino elgtis ramiai, nors sakė pastebįs daug politinio pobūdžio pasisakymų. „Turime elgtis ramiai, taip lyg ta politinė situacija, kuri yra dabar – laikotarpis tarp pirmo ir antro turo, neegzistuotų. Nes tiek žmonių sveikata, tiek laisvės suvaržymai, veiklų uždarymas negali tapti kažkokiu politiniu sprendimu. Mes turime remtis sveiku protu, rekomendacijomis ir geriausiomis praktikomis.

Vienas iš tokių aspektų – jeigu mes galėtume rasti susitarimą su vienomis ar kitomis įstaigomis, kad jos laikytųsi rekomendacijų, išlaikytų 2 m atstumus, dėvėtų kaukes dalyviai jų užsiėmimuose. Jeigu pavyktų pasiekti, kad ten žmonės atsakingiau elgtųsi, o tai tikrai įmanoma kalbantis su barais, restoranais, naktiniais klubais, kad jie diegtųsi saugumo priemones, aktyviau skatintų savo lankytojus dėvėti kaukes ir t.t., manau, ta situaciją įmanoma suvaldyti“, – kalbėjo P.Poderskis.

Jis pabrėžia dialogo ir abipusio supratimo svarbą, o esą jeigu to nebūtų paisoma, galbūt tuomet ir kiltų poreikis uždaryti visą sektorių.

Uždarytas vienas darželis

Ugdymo įstaigose užsikrėtimų irgi daugėja. Anot P.Poderskio, uždarytas vienas darželis, kitos įstaigos dirba iš dalies nuotoliniu būdu, pvz., Kunigaikščio Gedimino progimnazija, kurioje vieni vaikai eina į mokyklą vieną savaitę, kiti – kitą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./COVID-19 patikros punktas Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./COVID-19 patikros punktas Vilniuje

Direktoriaus teigimu, vieno darželio uždarymas, kai ten registruoti susirgimo atvejai, yra kaip ir pavyzdys, kaip galima elgtis visuose sektoriuose – nereikia uždaryti viso sektoriaus, jeigu viena įstaiga turi problemų.

„Reikia spręsti toje vietoje, lokalizuoti problemą ir spręsti būtent taip. Siekiame preciziškų sprendimų, kas įneštų tam tikros tvarkos. Mūsų mokyklos jau žino algoritmus, kaip reikia elgtis. Buvo tam tikrų nesusipratimų pačioje pradžioje, bet dabar algoritmai aiškūs, žino, kur skambinti, kaip pranešti, ir mes galime tuos atvejus valdyti“, – tikino P.Poderskis.

Jis pastebėjo, kad pavyksta bendrą kalbą rasti ir su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru.

Pabrėžė nuotolinio darbo naudą

P.Poderskis įsitikinęs, kad tokia rekomendacija kaip darbas nuotoliniu būdu tikrai veikia, tad to nereikėtų irgi pamiršti.

Jeigu šokių studijoje virusas išplito, o dėl to užsikrėtimų yra valstybinėje institucijoje, vadinasi, šokių studijoje užsikrėtęs žmogus ėjo į darbą biure ir ten tuo virusu pasidalijo.

„Jeigu šokių studijoje įvyko užsikrėtimas ir virusas išplito, o dėl to yra užsikrėtimas visoje vienoje valstybinėje institucijoje, vadinasi, šokių studijoje užsikrėtęs žmogus ėjo į darbą biure ir ten tuo virusu pasidalijo. Ar dėl to reikėtų uždaryti šokių studiją, ar gal vis dėlto jiems reikėtų dirbti nuotoliniu būdu?

Daug tokių aspektų yra, kur mes bendraujame ir bendradarbiaujame su NVSC, siekdami išsiaiškinti, kokios tiksliai tos priemonės turėtų būti pritaikytos. Ir manau, tą priemonių planą kitą savaitę pateiksime. O šią savaitę dirbsime su informacijos teikimu, komunikacija, testavimu“, – kalbėjo Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius.

Ketvirtadienį pranešama, kad 4 nauji koronaviruso atvejai Vilniaus apskrityje siejami su protrūkiu Pabradėje veikiančiame Užsieniečių registracijos centre, 3 atvejai siejami su protrūkiu SOS vaikų kaime Vilniuje, 4 atvejai – susiję su protrūkiu Lietuvos kariuomenėje.

Vienas naujas koronavirusinės infekcijos atvejis siejamas su Vilniaus senamiestyje veikiančiu baru „Sanatorija“, taip pat dar vienas atvejis – su baru „Bardakas“.

„Be to, per praėjusią parą įvertinus užsikrėtusių asmenų maršrutus, matyti, kad asmenys lankėsi įvairiose laisvalaikio leidimo vietose – baruose, kavinėse, klubuose“, – rašoma NVSC pranešime.

Nauji koronaviruso atvejai toliau registruojami švietimo ir medicinos įstaigose. Vilniaus apskrityje 9 atvejai siejami su Vilniaus lopšeliu-darželiu „Žemyna“, 6 – su Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazija, 2 – su Vilniaus Martyno Mažvydo progimnazija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius