-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 22

Susitepęs komisaras kaunasi dėl posto

Neįveikęs atrankos Vilkaviškio policijos viršininkas Virginijus Adomaitis kreipėsi į teismą, nors iš tarnybos jis vos neišlėkė dar pernai. Tarnybinio tyrimo medžiagoje V.Adomaitis buvo kaltinamas melavimu, kompetencijos stoka, šališkumu, Statuto ir Etikos kodekso pažeidinėjimu.
Temos: 1 Kas vyksta Kaune

Šį mėnesį vykusioje atrankoje į Vilkaviškio policijos viršininko postą pretendavo tik vienas kandidatas – laikinai šias pareigas einantis V.Adomaitis (laikinuoju jis, kaip ir kiti komisariatų viršininkai, tapo po policijos reformos). Tačiau atrankos pareigūnas neįveikė – komisijos manymu, V.Adomaitis netinkamas.

Prieš keletą dienų komisijos sprendimą jis apskundė Kauno apygardos teismui. Skundas dar nenagrinėtas. V.Adomaitis – pirmas šalyje komisariato viršininkas, apskundęs teismui atrankos komisijos sprendimą (pirmadienį į teismą kreipėsi ir atrankos neperėjęs buvęs Lazdijų policijos viršininkas Albinas Miliauskas).

LŽ V.Adomaitis teigė nenorįs komentuoti savo veiksmų. Tik pasakė: „Turiu teisę ginti savo interesus.“

Pernai Vilkaviškio policijos viršininkas turėjo didelių nemalonumų. Atlikus tarnybinį tyrimą ketinta atleisti jį iš pareigų, bet paskui apsiribota griežtu papeikimu. Ši nuobauda galioja iki šiol.

Turtingas policininkas

Nemalonumai V.Adomaitį ištiko dėl jo globojamo turtingo (namai Kaune ir Palangoje, prabangi sodyba Raseinių rajone, brangūs automobiliai ir t. t.) kauniečio Jono Pirožniko. Savo verslą (žmonos vardu registruota bendrovė „Prabangūs limuzinai“) turintis Palangos vandens motociklų sporto klubo prezidentas J.Pirožnikas dirbo Vilkaviškio policijos budėtojų padalinio postiniu (vairuotoju), tačiau visas vasaras praleisdavo pajūryje – Palangoje vadovaudavo gelbėtojams ir mokydavo norinčiuosius važinėti vandens motociklais. Beje, praėjusią vasarą jis dalyvavo TV3 projekte „Gelbėtojų stotis“ (tuo metu jau buvo pensijoje).

Kasmetinių atostogų tam nepakakdavo, tad komisariato vadovas suteikdavo J.Pirožnikui dar ir nemokamas atostogas, be to, mėnesiui komandiruodavo į Palangą. O kadangi ir to neužtekdavo, postinis vasaromis labai dažnai „sirgdavo“. Pavyzdžiui, per 13 paskutinių savo tarnybos mėnesių šis pareigūnas „sirgo“ 132 dienas, iš jų 52 – liepos ir rugpjūčio mėnesiais. Komisariato vadovybei visiškai neužkliūdavo, kad „sergantis“ pavaldinys žvitriai laksto Palangos paplūdimiais – tai nuolat rodo televizija, apie šaunųjį gelbėtoją rašo spauda.

Viršininkas melavo

Užpraėjusią vasarą Policijos departamentas, kaip kasmet, į Palangą iš visos Lietuvos siuntė pareigūnus padėti vietos policijai. Pagal planą iš Marijampolės apskrities tąsyk turėjo būti siunčiamas tik tyrėjas. Bet vėliau tuometis generalinio komisaro pavaduotojas Vytautas Navickas (pasikeitus Policijos departamento vadovui jis buvo išleistas į pensiją) nurodė iš Vilkaviškio į Palangą komandiruoti dar vieną policininką – patrulį. V.Navickas pageidavo, jog tai būtų jo geras pažįstamas J.Pirožnikas. Birželį jis ir atsidūrė pajūryje, nors nebuvo joks patrulis. Vėliau kalbėdamas su pareigūnais, atliekančiais tarnybinį tyrimą, V.Adomaitis prisipažino, kad J.Pirožniko komandiruotė buvo susijusi su jo veikla Palangos vandens motociklų sporto klube ir V.Navicko tarpininkavimu. Beje, iškalbingas ir tas faktas, jog „patrulis“ į pajūrį išvyko be tarnybinio ginklo ir specialiųjų priemonių. Nors Policijos departamento įsakyme buvo nurodyta, kad komandiruojami pareigūnai turi būti ginkluoti.

2007-ųjų gegužę Palangos gelbėjimo stotis pasirašė gelbėjimo darbų paslaugos pirkimo sutartį su J.Pirožniko vadovaujamu klubu. V.Adomaitis žinojo apie šią pavaldinio veiklą ir tam neprieštaravo, nors pareigūnams draudžiama turėti verslą.

Tyrėjai konstatavo, kad V.Adomaitis žinojo tikruosius J.Pirožniko komandiravimo į Palangą motyvus. Beje, tyrimo pradžioje nurodyta, jog V.Adomaitis ir jo pavaduotojas K.Žirniavičius nesėkmingai bandė išsisukinėti, todėl tyrėjai pabrėžė, kad šie pareigūnai, „siekdami suklaidinti tarnybinį patikrinimą atliekančius pareigūnus, melavo jiems ir trukdė nustatyti objektyvią tiesą“.

Pasiūlė apdovanoti

V.Adomaitis ir vėliau globojo J.Pirožniką. Už tai, kad postinis tarnybiniu policijos automobiliu lakstė prieš eismą įjungęs švyturėlius ir sireną, viršininkas privalėjo skirti jam nuobaudą (tai buvo nurodyta Marijampolės policijos atlikto tarnybinio patikrinimo išvadoje). Tačiau V.Adomaitis pavaldinio nenubaudė. Viršininkas patarė jam pasirūpinti nedarbingumo pažymėjimu, o kai baigėsi jo galiojimas, išleido nenubaustą J.Pirožniką į pensiją.

Be to, prieš išeidamas į pensiją J.Pirožnikas buvo paskirtas Vištyčio nuovados vyriausiuoju patruliu. Tyrėjai konstatavo, jog tai padaryta siekiant padidinti jo algą, o kartu ir pensiją. Vištytyje J.Pirožnikas „dirbo“ tik formaliai – iš tikrųjų jis ir toliau kaip postinis budėdavo Vilkaviškyje. Paklaustas, kodėl iki pensijos likus pusantro mėnesio J.Pirožnikui buvo formaliai skirtos geriau mokamos pareigos, V.Adomaitis LŽ pasakė tik tiek: „Kiekvienas žmogus turi teisę siekti aukštesnių pareigų.“

V.Adomaitis ne tik nenubaudė pavaldinio, priešingai, tuo metu, kai jau buvo gauta tarnybinio patikrinimo išvada, kurioje nurodoma J.Pirožnikui skirti nuobaudą, viršininkas pasirašė teikimą Policijos departamentui šį „vyriausiąjį patrulį“ už gerą darbą apdovanoti pirmojo laipsnio policijos pasižymėjimo ženklu „Už nepriekaištingą tarnybą“. Tiesa, apdovanojimo jis negavo – sukliudė Vidaus tyrimų valdyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius