Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 08 09

Suskaičiuota, kiek lietuvių nuskendo per pusmetį

Per šį pusmetį, kaip rodo statistika, Lietuvoje jau nuskendo daugiau kaip šimtas žmonių, apie dešimt jų – nepilnamečiai. Specialistai primena, kad skendimas – viena dažniausių mirties priežasčių ir ragina būti atsargiems.
Jūra
Jūra / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 Mirtis

Skendimai tarp nelaimingų atsitikimų yra trečia pagal dažnumą mirties priežastis. Specialistai skaičiuoja, kad kasmet pasaulyje nuskęsta beveik pusė milijono žmonių.

Lietuvoje šį pusmetį vanduo pasiglemžė 119-os žmonių gyvybes, o gelbėtojai sako, kad alkoholis – viena pagrindinių to priežasčių, ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Tyrimai rodo, kad pusės vyresnių nei 14-os skenduolių kraujyje buvo rasta alkoholio. Gelbėtojai ragina nevartoti alkoholio prieš brendant į vandenį, plaukiant valtimi, žvejojant, taip pat prižiūrint besimaudančius vaikus.

Skęstantieji suaugusieji ant vandens gali išsilaikyti iki minutės, o vaikai – tik iki 20 sekundžių. Dėl to svarbu kuo greičiau skęstantįjį pastebėti ir patiems pradėti gelbėti bei gaivinti, kol atvyks kvalifikuoti specialistai.

 Medikai primena, kad esant aukštai temperatūrai patariama būti atsargiems: neperkaisti, dengti galvas, saugotis saulės smūgio, o sutrikus sveikatai iškart kreiptis į specialistus.

Per karščius reikia dažnai vėdinti patalpas, gerti kuo daugiau skysčių, ypač senyvo amžiaus žmonėms, vengti kavos ir alkoholio. Specialistai ragina per karščius vengti fizinių darbų, nedirbti aukštyje, darbus planuoti anksti ryte arba vakarop, kai saulė ne tokia aktyvi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius