-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 25

Sutarties įregistravimas – būdas užtikrinti jos sąlygų vykdymą

Lizingas – šiais laikais vienas dažniausių pasirenkamų būdų įsigyti vieną ar kitą prekę. Pirkėjas pardavėjui už įgytą daiktą įsipareigoja sumokėti dalimis per tam tikrą laiką, o nuosavybė į daiktą pirkėjui pereina tik visiškai atsiskaičius. Tam, kad šie įsipareigojimai būtų tinkamai vykdomi, abi pusės turi pasirašyti sutartį, o tam, kad nekiltų keblumų įrodyti tokios sutarties egzistavimą – ir ją įregistruoti.
Sutartis
Sutartis / 123rf.com nuotr.

Aktualiausia verslininkams

Nuo 2002 metų Lietuvoje pradėjęs veikti Sutarčių registras aktualiausias iš tiesų yra verslininkams. Sutarčių registro paskirtis rinkti, kaupti, apdoroti, sisteminti, saugoti ir teikti duomenis apie sutartis, kuriomis neregistruojamas daiktas įsigytas verslui ar paslaugoms teikti. Sutarčių registras apima tris objektus: daiktų pirkimo-pardavimo išsimokėtinai, pirkimo-pardavimo su atpirkimo teise ir lizingo (finansinės nuomos) sutartis.

Nuo 2002 metų Lietuvoje pradėjęs veikti Sutarčių registras aktualiausias iš tiesų yra verslininkams.

Civilinis kodeksas numato, kad minėtos sutartys gali būti panaudotos prieš trečiuosius asmenis tik tuo atveju, jeigu jos įstatymų nustatyta tvarka įregistruotos viešame registre, t.y. valstybės įmonės Centrinės hipotekos įstaigos tvarkomame Sutarčių registre.

„Jei sutartis nebūtų įregistruota, lizingo davėjui ar pardavėjui pirkėjo bankroto atveju kiltų papildomų rūpesčių – lizingo gavėjo ar pirkėjo bankroto atveju lizingo davėjas ar pardavėjas gali panaudoti savo teises prieš nemokaus kliento kreditorius ir administratorių tik tuo atveju, jeigu sutartis buvo įstatymų nustatyta tvarka įregistruota,“ – sako teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Nebrangi ir patogi paslauga

Atlyginimas už sutarties registravimą nėra didelis – 1,45 euro, tad tai nėra didelė kaina palyginti su rūpesčiais, kurie gali kilti sutarties neįregistravus. Duomenis registrui apie sudarytą sutartį gali pateikti bet kuri iš sutarties šalių, tam nereikia vykti į Centrinę hipotekos įstaigą – duomenis galima pateikti elektroniniu būdu.

Sutarčių registre daugiausiai įregistruojama lizingo sutarčių (2015 metais jos sudarė 96,0 proc.). Pirkimo-pardavimo išsimokėtinai sutarčių registruojama ženkliai mažiau – jos 2015 metais sudarė apie 4 proc. Pirkimo-pardavimo su atpirkimo teise sutarčių registruojama nedaug – bendras jų skaičius nesudaro ir vieno procento, o 2015 metais tokių sutarčių registruota nebuvo.

Sužinoti daugiau apie Sutarčių registrą galite spustelėję čia.

Visuomenės teisinis švietimas
Visuomenės teisinis švietimas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius