-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 08

Suvalkuose atidaroma nauja lietuviška pagrindinė mokykla

Suvalkuose penktadienį atidaroma nauja lietuviška pagrindinė mokykla.
BNS nuotr.
BNS nuotr.
Temos: 2 Suvalkai Mokykla

Kaip pranešė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM), rūpintis nauja lietuviška mokykla Suvalkuose buvo pradėta pernai.

Lietuvos konsulato Seinuose atstovai surado tinkamas patalpas, ŠMSM skyrė 525 tūkst. eurų pastatui su žemės sklypu įsigyti. Šiemet pastatui remontuoti ir pritaikyti mokyklos reikmėms ministerija skyrė dar milijoną eurų.

Suvalkuose nuo 2020-ųjų veikiančiame lietuviškame darželyje yra 40 vaikų. Jo steigėjas – Vyskupo Antano Baranausko fondas „Lietuvių namai“.

Lenkijoje taip pat veikia keturios lietuviškos formaliojo švietimo mokyklos: privati Seinų lietuvių „Žiburio“ mokykla, kurioje mokosi 104 mokiniai, Punsko Kovo 11-osios licėjus su 103 mokiniais, Punsko Dariaus ir Girėno pagrindinė mokykla lietuvių ir lenkų mokymo kalbomis, kurioje yra 163 mokiniai, Vidugirių pagrindinė mokykla su 22 moksleiviais.

Taip pat įsikūrusios trys neformaliojo lituanistinio švietimo įstaigos: lietuviška mokykla Varšuvoje, kurią lanko 55 mokiniai, Punsko savivaldybės vaikų darželis su lenkų ir lietuvių mokomąja kalba, kur lietuviškose grupės mokosi 82 vaikai bei Suvalkų lietuvių vaikų darželis – jį lanko 38 vaikai.

Ministerija iš dalies finansuoja lietuviškų mokyklų išlaikymą, skiria lėšų ugdymui, vadovėliams, skaitmeninėms ir kitoms mokymo priemonėms įsigyti, remia mokytojus. 2023–2024 metais Lenkijoje dirba šeši ministerijos remiami mokytojai, kuriems mokama išmoka už lituanistinio švietimo vykdymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius