-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 08

Suvalkuose atidaryta lietuviška mokykla

Lenkijoje, Suvalkuose, penktadienį atidaryta nauja Lietuvos valstybės lėšomis finansuota pagrindinė mokykla lietuvių mokomąja kalba.
Mokykla
Mokykla / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Anot Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pranešimo, kol kas mokykloje įsteigta tik pirma klasė, tačiau numatomas nuoseklus mokyklos augimas.

Jai įrengti Lietuvos švietimo, mokslo ir sporto ministerija iš viso skyrė apie 1,5 mln. eurų.

„Šiuo metu Suvalkuose gyvena apie tūkstantis lietuvių, tarp jų nemažai jaunų šeimų. Dėl darbo rinkos pokyčių jų skaičius dar didėja. Šiame krašte nuo 2020 metų veikia lietuviškas darželis, kuriame vaikų irgi daugėja, tad įsteigti pagrindinę mokyklą buvo ir Lietuvos valstybės, ir vietos bendruomenės rūpestis“, – ministerijos pranešime sakė švietimo, mokslo ir sporto viceministras Ramūnas Skaudžius.

Suvalkuose veikiantį darželį šiemet lanko beveik 40 vaikų. Darželio, kaip ir mokyklos, steigėjas – Vyskupo Antano Baranausko fondas „Lietuvių namai“.

Suvalkų miesto dotacija lietuviškam darželiui yra apie 2 tūkst. eurų per mėnesį, lėšų jam skiria ir Lietuvos švietimo ministerija – 140,6 tūkst. eurų per metus, savo mokesčiu dar prisideda tėvai.

Planuojama, kad darželinukai kitąmet taip pat galės ugdytis tame pačiame naujos mokyklos pastate.

„Lietuviškos mokyklos Suvalkuose atidarymas – istorinis įvykis viso krašto lietuviams, labai lauktas, ilgam išliksiantis atmintyje. Džiaugėmės, kai 2020 metais buvo įsteigtas lietuviškas vaikų darželis, bet tėvai klausė: o kas toliau? Tada ir pradėjome dairytis, o ką galime jiems pasiūlyti“, – sakė Suvalkų mokyklos direktorė ir Lenkijos lietuvių bendruomenės valdybos pirmininkė Jolanta Malinauskaitė-Vektorienė.

Be Suvalkų lietuvių mokyklos, Lenkijoje veikia dar keturios lietuviškos formaliojo švietimo mokyklos: privati Seinų lietuvių „Žiburio“ mokykla, joje mokosi 104 mokiniai, Punsko Kovo 11-osios licėjus su 103 mokiniais, Punsko Dariaus ir Girėno pagrindinė mokykla lietuvių ir lenkų mokymo kalbomis, kurią lanko 163 mokiniai ir Vidugirių pagrindinė mokykla su 22 mokiniais.

Taip pat veikia trys neformaliojo lituanistinio švietimo įstaigos: lietuviška mokykla Varšuvoje su 55 mokiniais, Punsko savivaldybės vaikų darželis su lenkų ir lietuvių mokomąja kalba, kurį lanko 82 vaikai lietuviškose grupėse, ir minėtasis Suvalkų lietuvių vaikų darželis, kurį lanko 38 vaikai.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija iš dalies finansuoja lietuviškų mokyklų išlaikymą, skiria lėšų ugdymui, vadovėliams, skaitmeninėms ir kitoms mokymo priemonėms įsigyti, remia mokytojus.

2023–2024 mokslo metais Lenkijoje dirba šeši mokytojai, remiami ministerijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius