Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 29

Sužinojusi, kad augina ne šunį, o vilką, moteris nebegali jo nei pamatyti, nei atgauti

Panevėžietė tikina nebegalinti atgauti savo augintinės Lunos, kuri, pasirodo, yra ne šiaip šuo, o šuns ir vilko hibridas. Pagal taisykles, tokio laukinio gyvūno žmogus namuose auginti negali, tačiau moteris skundžiasi, kad mišrūnė buvo ne tik pasisavinta, bet šeimininkei net nebeleidžiama jos pamatyti.
Vilkas
Vilkas / 123rf.com nuotr.

Į 15min kreipėsi panevėžietė Silva Budrė, teigianti, kad jai yra negrąžinama augintinė, kurią ji paliko prieglaudoje dėl susiklosčiusių nenumatytų aplinkybių. Nuvežus gyvūną į prieglaudą, paaiškėjo, kad S.Budrė augino ne paprastą šunį, o šuns ir vilko hibridą, ką įstatymas daryti draudžia. Dabar moteris nori atsiimti gyvūną, tačiau nebegali.

„Užauginau mažytį šuniuką, kurį pasiūlė prašalaitis, laikiau jį kaip paprastą naminį šunį dvejus su puse metų. Suplanavau išvykti kuriam laikui padirbėti į užsienį ir šuniuką atidaviau į šunų prieglaudą – „Laukinę Lesę“, esančią Kauno rajone. Mano sveikatai pablogėjus, atsisakiau savo planų išvykti ir nutariau pasiimti augintinę atgal. Bet prieglauda atliko DNR tyrimą, kurio rezultatai parodė, kad tai yra pilkojo vilko ir naminio šuns hibridas, ir pranešė apie tai gamtos apsaugai“, – pasakojo S.Budrė.

Pasak gyvūno šeimininkės, kadangi įstatymas draudžia namuose laikyti šuns ir vilko hibridus, augintinės jai iš prieglaudos atsiimti nebeleido. S.Budrė kreipėsi į Aplinkos apsaugos agentūrą, pateikė jiems elektroninį prašymą, tačiau jų atsakymas buvo kategoriškas – prašymas tenkinamas nebus. Vis tik vilties jai suteikė Aplinkos ministerija.

​Galėtų bent pasakyti, ar ji dar gyva. ​

„Kreipiausi į žiniasklaidą ir aplinkos ministrą Kęstutį Mažeiką. Ministras sakė, kad susigrąžinti augintinę galėčiau, jei užtikrinčiau laikymo sąlygas, kurios atitinka vilko laikymo reikalavimus ir gaučiau leidimą. Su šiais reikalavimais sutinku ir esu pasiruošusi juos įvykdyti.

Aplinkos ministerijoje man pasakė, kad teisę susigrąžinti aš turiu, o Aplinkos agentūra pasakė, kad leidimo aš negausiu. Kaip gali būti, kad vieni sako viena, o kiti – kita?“ – stebėjosi panevėžietė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika

S.Budrė pasakojo, kad du dar visai mažyčius šunelius jai į namus atnešė nepažįstamas žmogus. Pasak moters, vienas iš jų kitą dieną nugaišo, o kitą ji nusprendė užauginti. Ji pabrėžia apie išskirtinę augintinio veislę nieko nežinojusi, ir dabar lyg besijaučianti kalta, jog gyvūną užaugino.

Šiuo metu mišrūnė Luna laikoma Kauno zoologijos sode, kur ją nuvežė „Laukinės Lesės“ specialistai. S.Budrė tikina, kad be jos leidimo augintinė buvo sterilizuota, taip pat jai nebeleidžia mišrūnės net pamatyti.

„Visi mane kaltina, kad aš neva žinojau, kad auginu vilką, kad Luna buvo užpuolusi žmones. Nėra jokių faktinių įrodymų, kad kas nors buvo užpultas. Esu surinkusi kaimynų parašus, niekas neprieštarauja, kad Luna grįžtų į namus.

Man Lunos jie lankyti neleidžia, motyvuodami, kad karantinas, bet zoologijos sodo direktorė pati sakė, jog šuo pradės stresuoti, ir geriau, kad nematytų manęs. Esą čia lyg vaikas, kuris pamato motiną ir vėliau verkia. Galėtų bent pasakyti, ar ji dar gyva“, – kalbėjo S.Budrė.

Auginti vis tiek negalės

Aplinkos ministerijos atstovas Justas Jaskonis 15min patvirtino, kad mišrūnė Luna šiuo metu yra Kauno zoologijos sode ir dabar jai karantino laikotarpis. Dėl pašalinių žmonių lankymo, pasak jo, sprendžia Zoologijos sodo specialistai.

Šiuo metu ieškoma geriausio varianto – vietos, kur galėtų būti užtikrinta laukinio gyvūno/mišrūno gerovė.

J.Jaskonis sakė, kad, jei mišrūnės šeimininkė sudarys tinkamas sąlygas laikyti laukinį gyvūną, pagal teisės aktuose numatytus reikalavimus, tada dar gali būti svarstoma, ar grąžinti jai augintinę.

„Kol nėra tokios informacijos iš šeimininkės, šiuo metu ieškoma geriausio varianto – vietos, kur galėtų būti užtikrinta laukinio gyvūno/mišrūno gerovė“, – komentavo J.Jaskonis.

Tačiau kiek vėliau, pasitikslinęs informaciją, J.Jaskonis patvirtino, kad vis tik mišrūnė negali gyventi namuose. Pasak jo, įstatymas nurodo, kad laikyti hibridus gali tik mokslo, mokymo institucijos, jei turi pagal teisės aktus įrengtą voljerą, tačiau kiti asmenys to daryti negali.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilkas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilkas

Tai patvirtino ir Aplinkos apsaugos agentūros (AAA) atstovai. Jie 15min atsiųstame atsakyme teigė, kad, vadovaujantis Laukinių gyvūnų naudojimo taisyklių nuostatomis, bet kuriuo atveju yra draudžiama asmenims nelaisvėje laikyti, veisti, dauginti ir įsigyti laikymui nelaisvėje laukinių gyvūnų hibridus ir tam tikras laukinių gyvūnų rūšis (pvz., pilkąjį vilką).

„Atkreiptinas dėmesys, jog pilkasis vilkas priklauso šuninių šeimai, kurios visi atstovai (išskyrus rudąją lapę) yra įtraukti į draudžiamų laikyti ir veisti laukinių gyvūnų sąrašą. Šis gyvūnas yra pirmos kartos pilkojo vilko hibridas. Tarybos reglamente dėl laukinės faunos ir floros rūšių apsaugos kontroliuojant jų prekybą, nustatyta, kad hibridų egzemplioriams iki 4 kartos imtinai taikomi reikalavimai kaip ir tam tikroms rūšims priklausantiems gyvūnams, šiuo atveju, pilkiesiems vilkams.

Atsižvelgiant į tai, ES ir nacionaliniai teisės aktai vienareikšmiškai nustato, jog tokio laukinio gyvūno hibrido laikymas yra draudžiamas“, – tikino AAA atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius