Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 20

Svarbių sprendimų diena Seime: darbotvarkėje – „darbiečių“ imuniteto ir biudžeto klausimai

Seimas ketvirtadienį planuoja balsuoti dėl Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho, jo pavaduotojo Vytauto Gapšio ir Vitalijos Vonžutaitės teisinio imuniteto panaikinimo.
Iš kairės: Viktoras Uspaskichas, Vitalija Vonžutaitė, Vytautas Gapšys
Iš kairės: Viktoras Uspaskichas, Vitalija Vonžutaitė, Vytautas Gapšys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Rezoliucijų projektai dėl leidimo šiuos asmenis traukti baudžiamojon atsakomybė ar kitaip suvaržyti jų laisvę įtraukti į ketvirtadienio plenarinio posėdžio darbotvarkę, iš karto po kitų metų biudžeto tvirtinimo.

Rezoliucijų projektai dėl trijų „darbiečių“ neliečiamybės į ketvirtadienį perkelti antradienį „darbiečių“ iniciatyva padarius pertrauką dar prieš pateikiant šį klausimą Seimo nariams. Už klausimų atidėjimą balsavo Darbo partijos, „Tvarkos ir teisingumo“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijų nariai, jų balsų užteko pertraukai padaryti.

Panaikinti po Seimo rinkimų V.Uspaskicho, V.Gapšio ir V.Vonžutaitės įgytą imunitetą prašo Generalinė prokuratūra Vilniaus apygardos teismo prašymu. Parlamentarai kaltinami organizavę apgaulingą Darbo partijos buhalterinės apskaitos tvarkymą. Sukčiavimu šioje byloje be minėtų trijų parlamentarų kaltinama pati Darbo partija ir buvusi jos finansininkė Marina Liutkevičienė.

Bylos duomenimis, Darbo partijos apskaitoje 2004–2006 metais nebuvo apskaityta 25,116 mln. litų pajamų ir 23,724 mln. litų išlaidų, ir taip apgaule išvengta prievolės sumokėti į valstybės biudžetą 3,864 mln. privalomų mokesčių ir įmokų.

„Darbiečiai“ savo kaltę neigia ir tvirtina, kad tai esanti politinė byla.

Parlamentas balsuos dėl 2013-ųjų biudžeto

Parlamentarai taip pat ketvirtadienį ketina balsuoti dėl 2013 metų biudžeto priėmimo. Premjeras Algirdas Butkevičius teigė tikįs, kad už biudžetą balsuos ne tik socialdemokratai, bet ir kiti koalicijos partneriai – Darbo partijos, „Tvarkos ir teisingumo“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovai.

Valdančiosios koalicijos partneriai sutiko su „darbiečių“ reikalavimu peržiūrėti objektus, kuriems numatyta skirti asignavimų iš Valstybės investicijų programos – Darbo partija nori, kad kitais metais daugiau lėšų perskirstant asignavimus būtų numatyta pagal dabartinės koalicijos Seimo narių poreikius.

Bylos duomenimis, Darbo partijos apskaitoje 2004–2006 metais nebuvo apskaityta 25,116 mln. litų pajamų ir 23,724 mln. litų išlaidų, ir taip apgaule išvengta prievolės sumokėti į valstybės biudžetą 3,864 mln. privalomų mokesčių ir įmokų.

Opozicijoje esantys konservatoriai teigia palaikysią kitų metų valstybės biudžetą, jei po Seimo narių siūlymų projektas nebus iš esmės pakeistas, o liberalai planuoja balsuodami susilaikyti.

Šį antradienį valstybės, Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) bei „Sodros“ pajamų ir išlaidų planus nuo žlugimo Seime gelbėjo socialdemokratai su konservatoriais ir liberalais.

Seime svarstant naujosios Vyriausybės pakoreguotus šiuos tris biudžetų projektus, valdančiajai koalicijai priklausančios Darbo partija, partija „Tvarka ir teisingumas“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija nepalaikė siūlymo ketvirtadienį balsuoti dėl biudžeto priėmimo. „Darbiečiai“ reikalavo projektą dar tobulinti.

Seimas ketvirtadienį balsuos ir dėl naujosios Vyriausybės pakoreguoto deficitinio 2013-ųjų „Sodros“ biudžeto, o taip pat Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto. 

2013 metų „Sodros“ pajamų ir išlaidų plane numatyta, kad fondo pajamos kitais metais bus ne 12,21 mlrd. litų, kaip buvo planuojama anksčiau, o 9,678 mlrd. litų, o jo išlaidos sieks nebe 13,956 mlrd. litų, o 11, 363 mlrd. litų. Išlaidos viršytų pajamas 1,684 mlrd. litų.

Buvusios valdžios parengtame „Sodros“ biudžeto projekte buvo numatyta, kad deficitas 2013 metais turėtų būti 1,746 mlrd. litų – 24,4 proc. mažesnis nei numatyta šiemet (2,311 mlrd. litų).

Akivaizdų pajamų ir išlaidų sumažėjimą lėmė tai, kad nuo kitų metų į „Sodros“ išlaidas ir pajamas nebebus įtrauktos privalomojo sveikatos draudimo įmokos.

PSDF biudžeto pajamos ir išlaidos didinamos 33,507 mln. litų. PSDF biudžeto projektas patikslintas dėl minimalios mėnesio algos (MMA) padidinimo nuo sausio iki 1 tūkst. litų. Padidinus MMA bus surenkama daugiau privalomojo sveikatos draudimo įmokų.

Siūloma patvirtinti subalansuotą PSDF biudžetą, kurio pajamos ir išlaidos turėtų siekti po 4,122 mlrd. litų.

Andriaus Kubiliaus Vyriausybės pritartame 2013 metų PSDF  biudžete buvo planuojama surinkti 4,088 mlrd. litų pajamų ir tiek pat išleisti – buvo planuojama, kad 2013-aisiais PSDF biudžeto pajamos ir išlaidos bus 102,3 mln. litų (2,57 proc.) didesnės nei numatyta 2012 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius