Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 05

Svarstoma vidaus reikalų sistemoje įsteigti bent 20 psichologų etatų

Vidaus reikalų ministerija svarsto jai pavaldžiose statutinėse įstaigose steigti psichologo etatą, jeigu įstaigoje yra nuo 301 iki 600 pareigūnų.
Vidaus reikalų ministerija
Vidaus reikalų ministerija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ministerijos skaičiavimais, tokiu atveju vidaus reikalų sistemoje reikėtų įsteigti mažiausiai 20 psichologų etatų. Jie bus steigiami daugiausiai Valstybės sienos apsaugos tarnyboje ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamente.

„Turės atsirasti mažiausiai dvidešimt psichologų. Daugiausia jų Valstybės sienos apsaugos tarnyboje, kur dirba per 3 000 žmonių, ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamente, kuriame yra 3 500 žmonių“, – BNS sakė vidaus reikalų ministro patarėjas statutinės tarnybos klausimais Vytautas Bakas.

Paklaustas, ar psichologo pagalba bus prieinama asmenims, kurie dirba įstaigose su mažesniu nei 301 asmens personalu, V.Bakas teigė, kad tokių įstaigų darbuotojai bus raginami kreiptis į didesnes kaimynines įstaigas.

„Mes skatinsime įstaigas, kad jos naudotųsi kaimyninių įstaigų paslaugomis“, – sakė jis.

Šiuo metu psichologinę pagalbą vidaus reikalų sistemoje teikia 31 asmuo. Policijoje dirba 26 psichologai. Valstybės sienos apsaugos tarnyboje, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyboje, Vadovybės apsaugos departamente, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamente ir Viešojo saugumo tarnyboje – po vieną.

„Bet psichologais buvo vadinami visi žmonės, kurie turi psichologo išsilavinimą, tačiau realiai tų pagalbos teikimo funkcijų jie neatlikdavo. Jie neturėdavo laiko, neturėdavo suformuluotų užduočių. Realiai psichologų pagalba prieinama tik policijoje ir Vadovybės apsaugos departamente“, – teigė V.Bakas.

Pagal įsakymo projektą, kurį turės pasirašyti vidaus reikalų ministras, psichologinė pagalba pareigūnui skiriama privalomai, jeigu jis tarnybos metu panaudoja ginklą, tarnybos metu susiduria su gelbėjamų žmonių, nusikaltimų aukų žūtimi, patiria tiesioginę grėsmę savo gyvybei ir sveikatai, tarnybos metu susiduria su kolegų ar kitų komandos narių netektimi dėl patirto smurto, avarijos, gaisro, savižudybės ar kito psichologinę traumą galinčio sukelti įvykio, taip pat jei turi žalingų įpročių, priklausomybę, smurto bei smurto artimoje aplinkoje atvejais.

Siūloma, kad psichologu vidaus reikalų sistemoje galėtų dirbti asmuo, turintis psichologijos bakalauro ir psichologijos magistro arba jam prilygintą kvalifikacinį laipsnį. Taip pat galima psichologo kvalifikacija, įgyta ne mažiau kaip penkerių metų vienpakopių nuoseklių universitetinių studijų metu.

Jeigu bus pasirašytas, vidaus reikalų ministro įsakymas pradės veikti šių metų rugpjūtį.

Ministerija psichologinės pagalbos paslaugų pertvarkos imasi reaguodama į tai, kad Lietuvoje statutinių pareigūnų nusižudo daugiausiai Europoje. Per pastaruosius penkerius metus Lietuvoje nusižudė 17 statutinių pareigūnų. Daugiausiai jų – iš policijos, Valstybės sienos apsaugos tarnybos ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius