-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 10

Svarstomos griežtesnės operatyvinių veiksmų kontrolės priemonės

Dabartiniai Operatyvinės veiklos įstatymo mechanizmai nesuteikia galimybės Generalinei prokuratūrai visiškai kontroliuoti operatyvinės veiklos, todėl ketinama svarstyti bei greičiausiai priimti tam tikrus šio įstatymo pakeitimus, leisiančius prokuratūrai lengviau gauti operatyvinę informaciją iš Valstybės saugumo departamento (VSD), teigia Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Arvydas Anušauskas.
Arvydas Anušauskas
Arvydas Anušauskas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Generalinė prokuratūra mums atsiuntė beveik 100 puslapių siūlymų. Didžioji dalis jų jau buvo svarstyti praėjusios kadencijos Seime, tačiau buvo atmesti. Na, buvo tokia pozicija. Mūsų pozicija dabar tokia, kad jeigu įstatyme nėra reglamentuoti tam tikri dalykai, kurie sustiprintų tos veiklos kontrolę, tai turi būti padaryta“, – žurnalistams sakė A.Anušauskas.

Pasak jo, pagrindinis Generalinės prokuratūros argumentas – operatyvinės veiklos kontrolė neefektyvi, nes prokuratūra negali iš VSD išsireikalauti medžiagos, ar, pavyzdžiui, atliekant operatyvinius veiksmus, buvo pasiekti kokie nors rezultatai.

„Yra tokia praktika, kad išduodant sankciją VSD medžiagą atneša savo nuožiūra ir Generalinė prokuratūra gali susipažinti tik su ta medžiaga. Todėl vienas iš pasiūlymų –  atnešamą informaciją, kuri įstatyme šiuo metu įvardinama žodžiu „duomenys“, pervadinti „duomenys ir operatyvinių tyrimų bylos“. Taip prokuratūra gautų daugiau medžiagos“, – aiškino A.Anušauskas.

Prokuratūra taip pat prašo įstatymu numatyti, kad operatyviniams veiksmams prašant pratęsimo, būtina parengti pažymą dėl atliktų operatyvinių veiksmų ir jų rezultatų, kad prokuratūra galėtų nuspręsti, ar iš tiesų yra pagrindas pratęsti šiuos veiksmus.

Be to, Generalinė prokuratūra siūlo praplėsti jos įgaliojimus susipažinti su atliekamais operatyviniais tyrimais ir, jei reikia, reikalauti juos nutraukti. Dar vienas prokuratūros siūlymas – suteikti Seimo Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisijai teisę per tyrimą kreiptis į prokuratūrą, kad ši atliktų tyrimą dėl kai kurių veiksmų, susijusių su operatyvine veikla, teisėtumo.

„Visi šie siūlymai iš esmės susiję su operatyvinių veiksmų sankcionavimu. Kaip įsitikinome iš pokalbių su teisėjais ir prokurorais, tos medžiagos, kuri pateikiama, nepakanka efektyviai operatyvinės veiklos kontrolei. Be to, apie jos rezultatus nėra pakankamai informacijos. Dabartinis įstatymas daug ko nenumato“, – aiškino NSGK pirmininkas.

Jis taip pat pranešė, kad šiuos siūlymus svarstys Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisija, kurios nariai yra didžioji dalis NSGK narių, kuri parengs pasiūlymus Seimo pirmininkei Irenai Degutienei. Tada turėtų būti sudaryta darbo grupė visiems siūlymams išnagrinėti, kurie ir bus svarstomi ir galbūt virs įstatymo projektais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius