-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 20

Švedijoje dėl saugumo neatitikimų sulaikytas Lietuvos keltas grįš šeštadienį

Švedijoje, Karlshamno uoste sulaikytas Danijos kompanijai „DFDS Seaways“ priklausantis keltas „Liverpool Seaways“. Dėl pažeidimų keltas sulaikytas trečiadienį. Anot Klaipėdos saugios laivybos administracijos specialistų, laive rasta pažeidimų, kurie jau taisomi. Laivas iš Karlshamno turėtų išplaukti jau penktadienio vakarą.
Šiuo metu iš Klaipėdos keltu galima pasiekti Švediją, Vokietiją.
Švedijoje sulaikytas keltas į Klaipėdą turėtų parplaukti šeštadienį. / "DFDS Seaways" nuotr.

Anot Lietuvos saugos laivybos administracijos Laivybos kontrolės skyriaus vedėjo Lino Kasparavičiaus, patikrinimo metu 1997 metais pastatyme kelte Švedijos pareigūnai rado įvairių pažeidimų.

„Priežastys yra trys. Visų pirma įlaipinimo priemonės į gelbėjimosi plaustus neatitiko nustatytų reikalavimų, mano žiniomis, tai trapų ilgis. Jie per trumpi, kad tam tikromis aplinkybėmis būtų galima papulti į gelbėjimosi plaustus“, - sakė L. Kasparavičius. Kita rimta priežastis, anot švedų, buvo ta, jog iš tam tikrų patalpų išėjimai buvo su tam tikrais trukdžais, tai yra užgriozdinti daiktais. Dar vienas dalykas, nulėmęs draudimą išplaukti – budinčiam kapitono padėjėjui, tvarkaraštyje buvo priskirtos kelios pareigos, jų vienu metu jis negalėjo atlikti. Padėjėjas buvo atsakingas už radijo ryšį, jam skirta ir kitų pareigų.

„Mano žiniomis, absoliuti dauguma trūkumų yra pašalinti. Užsakytos įlaipinimo priemonės, jos turi būti pristatytos į laivą artimiausiu metu“, - teigė L. Kasparavičius. Kompanijos „DFDS Seaways“ duomenimis, nauji štorminiai trapai, kitaip vadinami suvyniojamomis kopėtėlėmis, dėl kurių keltui nebuvo leista iki šiol išplaukti iš Švedijos uosto, jau yra Karlshamne. „Penktadienio vakarą, kaip
numatyta tvarkaraštyje, keltas tikimės išplauks į Klaipėdą“, – teigė V. Klumbys.

Visi keleiviai, turėję plaukti šiuo keltu, Klaipėdą pasiekė ketvirtadienį. Bendrovė pasirūpino, kad juos pargabentų kitas keltas.

„Visais keleiviais buvo pasirūpinta – jiems buvo suteikta nakvynė ir maitinimas, kol laukė į Klaipėdą parplukdžiusio kelto“, – sakė „DFDS Seaways“ rinkodaros vadovas Vaidas Klumbys.

Sulaikytas keltas 2010 metais pakeitė sudegusį bendrovės keltą „Lisco Gloria“.

Keltą tikrino spalį

Šis keltas Švedijos ir Lietuvos laivybos specialistų buvo tikrinamas prieš kelis mėnesius, spalį.

Manoma, kad patikrinimas susijęs ir su kruizinio laivo „Costa Concordia“ avarija Viduržemio jūroje. Po kiekvienos didesnės laivo nelaimės, kontrolė būna sustiprinama.

„Tikrinome laivą ir mes, ir Švedijos pareigūnai, ir ne pirmą kartą. Keltams taikomas specialus laivų patikrinimo režimas, bendradarbiaujant tarp dviejų šalių, tarp kurių laivas plaukioja. Tokie laivai turi būti inspektuojami periodiškai. Tuomet irgi buvo rasta tam tikrų pažeidimų. Manome, kad viena iš priežasčių dėl ko atliktas patikrinimas – norėta įvertinti, ar trūkumai pašalinti“, - teigė Lietuvos saugios laivybos administracijos darbuotojas.

Administracija ketina įvertinti, ar tikrai reikėjo imtis tokių griežtų priemonių ir neleisti laivui išplaukti, ar laivo sulaikymą bus galima protestuoti. Bus detaliai analizuojamos pastabos, kurių teigiama buvo apie 15. Anot specialistų, švedai  turi teisę tikrinti laivą, jį sulaikyti, kaip ir bet kokį kitą laivą, įplaukusį į jų teritorinius vandenis.

Apeliaciją dėl laivo sulaikymo gali teikti ir pati kompanija „DFDS Seaways“. Nustačius, kad sulaikymas neteisėtas, bendrovei švedai turėtų atlyginti patirtus nuostolius.

Anot „DFDS Seaways“ atstovo V. Klumbio, bendrovė ėmėsi prevenciškai stiprinti rutinines patikros
procedūras visuose „DFDS Seaways“ keltuose.

Pernai pavasarį Olandijoje buvo sulaikytas bendrovei „Limarko“ priklausantis laivas „Andromeda“. Jam taip pat keletą dienų neleista išplaukti aptikus saugumo pažeidimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius