-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 18 /15:56

Sveikatos bendruomenė dviprasmiškai vertina pretendentą į ministrus: kodėl ne medikas? Paaiškina I.Šimonytė ir A.Dulkys

Trečiadienį būsima premjerė Ingrida Šimonytė Prezidentūroje pristatė galimų naujos Vyriausybės ministrų pavardes. Bene sunkiausią dabar Sveikatos apsaugos ministerijos portfelį planuojama patikėti buvusiam valstybės kontrolieriui Arūnui Dulkiui, kurio prezidentas neskyrė antrai valstybės kontrolieriaus kadencijai. Kandidatas į ministrus A.Dulkys teigia gerai žinantis sveikatos apsaugos sistemos bėdas, jaučiantis pilietinę pareigą prisidėti prie koronaviruso krizės sprendimo ir pirmiausia žada ieškoti susitelkimo. Tuo metu medikų organizacijos pretendentą vertina dviprasmiškai: šioje pozicijoje labiau norėtų matyti medicininę patirtį turintį specialistą, bet A.Dulkį vertina už jo vadybinius sugebėjimus.

Lietuvos gydytojų sąjungos vadovas Liutauras Labanauskas sako esąs nustebęs, kaip valdančiojoje daugumoje neatsirado medikų kandidatūrų.

„Mums truputį keistoka dėl to, kad, matyt, dabartinė dauguma neturi medikų. Šiaip, geriausia, kai sveikatos ministras yra su medicininiu išsilavinimu ir dar jeigu turi administracinį stažą. Tada jis žino, ką daryti, ir būna mažiau tų problemų, galima greičiau susikalbėti. Bet yra kaip yra – jei yra siūlomas ne medikas, vadinasi, pagal specializaciją šitas ministras, jeigu taps ministru, turės ką veikti. Nes turime labai daug neišspręstų klausimų sveikatos apsaugoj. Ten nereikės mediko, o reikės tokio žmogaus, kuris žino pagal buvusias darbovietes, ką daryti“, – teigia L.Labanauskas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Liutauras Labanauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Liutauras Labanauskas

„Konservatorių sąraše yra medikų, kurie yra buvę ir vadovais. Linas Slušnys yra buvęs Respublikinės universitetinės ligoninės Vaiko raidos centro direktorius. Man truputį keista“, – prideda jis.

Atlikti darbai parodys tikrąją jo vertę.

Lietuvos rajoninių ligoninių asociacijos vadovas Vygantas Sudaris taip pat mano, kad sveikatos sektoriaus iššūkius geriau galėtų spręsti medikas. Jo teigimu, kartais šios srities subtilybes būna sunku net perpasakoti.

„Geriau, kai sistemoje dalyvauja žmonės, kurie tą sistemą žino iš vidaus ir savo kailiu patyrę pliusus ir minusus. Yra labai sudėtinga ir kartais ne visada žodžiais nupasakojama sistema, kuri turi tokių niuansų, apie kuriuos turi žinoti, pajusti, o ne išmokti. Bet viskas yra įmanoma. Aš visada stengiuosi žiūrėti pozityviai. Komandos darbai ir politinė linija, kurią jis vykdys, tie atlikti darbai parodys tikrąją jo vertę. Tikimės geriausio, esame linkę bendradarbiauti, padėti ir dirbti kartu“, – sakė Pakruojo ligoninės direktorius.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vygantas Sudaris
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vygantas Sudaris

V.Sudaris taip pat pridėjo, kad A.Dulkio sveikatos apsaugos lauke visišku naujoku laikyti nebūtų tinkama. Esą pretendentas į ministrus daug domėjosi šios srities klausimais dar būdamas valstybės kontrolieriumi.

Jaunųjų gydytojų sąjungos prezidentė Kristina Norvainytė pažymi, kad A.Dulkio nepriklausymas sveikatos sistemai gali būti pozityvus ženklas.

„Tai, kad jis yra nepriklausomas nuo įstaigų, miestų, universitetų ar kitų jėgų sveikatos sistemoje, apie ką tikrai vis atviriau ir daugiau kalbama viešoje erdvėje, kas keldavo daug problemų iki tol buvusiems ministrams ir būdavo pagrįstų įtarimų dėl neskaidrumo, tai manau vien tai teikia labai daug vilties medikams, kad to priklausomumo nebelieka“, – sako ji.

Jaučiuosi, kad gerai žinau sveikatos apsaugos sistemos įvairių negalavimų priežastis.

V.Kasiulevičius sveikina, A.Verygai keista

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Vytautas Kasiulevičius savo paskyroje feisbuke labai teigiamai atsiliepė apie A.Dulkio kandidatūrą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Kasiulevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Kasiulevičius

„Manau, kad Arūnas Dulkys būtų geras sveikatos apsaugos ministras. Gal pagaliau pasibaigtų klanų įtaka sveikatos apsaugos sistemai ir tąsymas resursų tarp galingųjų. Geras pasirinkimas. Jeigu Prezidentas palaikytų, būtų labai teisingas žingsnis“, – rašo V.Kasiulevičius.

Iki šiol kaip viena realiausių kandidačių į šias pareigas minėta su konservatoriais į Seimą išrinkta buvusi Lietuvos medikų sąjūdžio valdybos pirmininkės pavaduotoja Jurgita Sejonienė taip pat sveikino šį pasirinkimą.

„Labai džiaugiuosi, kad esu išvaduota iš dedikacijos „minima kandidatė į sveikatos apsaugos ministrus“, dar labiau džiaugiuosi, kad tikrasis kandidatas yra Arūnas Dulkys.

Nė kiek neabejoju gerbiamo Arūno kompetencija, patirtimi valstybės tarnyboje, vadybiniais gebėjimais ir galimybėmis.

Asmeniškai man dar labai imponuoja jo erudicija ir taktas. Tokioje įtemptoje ir nestabilioje situacijoje reikia tokio išlaikyto žmogaus.

Labai tikiuosi, kad jis bus patvirtintas, galėsime produktyviai, tikslingai dirbti ir spręsti problemas“, – feisbuke rašo J.Sejonienė.

Tuo tarpu laikinai pareigas einantis dabartinis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga šį pasirinkimą pavadino keistu. Anot jo, A.Dulkys galbūt būtų tinkamas vėliau, bet ne dabar, kai reikia dorotis su labai didelėmis problemomis valdant koronaviruso pandemiją.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Ką aš galiu vertinti? Keistas man pasirinkimas, jeigu tai tikrai tai yra teisybė, nes dabar turbūt ne audituoti sistemą reikia. Dabar bus labai karštas metas“, – žurnalistams prieš Vyriausybės posėdį trečiadienį sakė A. Veryga.

„Šiaip, aišku, kad tikrai žmogus, kuris turi tokią patirtį Valstybės kontrolėje, labai praverstų sveikatos sistemai, bet vargu, ar šitame momente“, – pridūrė jis.

A.Dulkys klaidų neieškos, mėgins telkti

Kandidatas į sveikatos apsaugos ministrus teigia girdintis medikų bendruomenės nuogąstavimų dėl jo išsilavinimo. Tiesa, pažymi, kad tai neturėtų būti problema.

„Nemanau, kad čia pavojus. Taip, yra tokia nuomonių įvairovė, tad čia bus bendras ministro pirmininko ir prezidento apsisprendimas, kokių patirčių žmogaus reikėtų būtent šiame etape. Mano patirtis yra tokia, kokia yra. Virš 20 metų viešajame sektoriuje. Teko susidurti su problemų gausa. Teko valdyti daug procesų. 13 metų valstybės audite. Žinau sveikatos apsaugos sistemos negalavimų priežastis“, – 15min teigė A.Dulkys.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Arūnas Dulkys
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Arūnas Dulkys

Tapęs ministru, jis teigia neketinantis ieškoti Aurelijaus Verygos klaidų, o visą savo dėmesį skiris telkimui ir būdams išeiti iš koronaviruso krizės.

„Valdant krizę, reikia susikoncentruoti, susireguliuoti bures, viena pirmųjų burių – visiems susitelkti, tad aš tikrai nepradėčiau nuo klaidų ieškojimų, nes klaidų daro visi“, – BNS trečiadienį sakė A.Dulkys.

„Pirmas mano darbas būtų paskirti visas pirmąsias darbo valandas, minutes ir sekundes žiūrėjimui, kaip mes galėtume susitelkti ir išspręsti šitą klausimą – kaip išeiti iš šitos krizės“, – tęsė jis.

„Mūšio lauke knygos yra neskaitomos ir mūšio lauke santykiai nesiaiškinami – yra arba sprendžiama krizė, arba tada tokiems žmonėms pirmose fronto linijose ne vieta“, – teigė pretendentas į sveikatos ministrus.

Buvęs valstybės kontrolierius taip pat pažymėjo jaučiantis pilietinę pareigą prisidėti prie koronaviruso krizės sprendimo ir teigia žinąs kaip tvarkytis su problemomis.

SKAITYKITE PLAČIAU: A.Dulkys žada neieškoti „valstiečių“ klaidų: svarbu spręsti, kaip išeiti iš krizės

„Dabar, kai esame tokiame krizės valdymo etape, kai valstybė susiduria su didžiuliais iššūkiais, sulaukęs tokio kvietimo tokiu metu, jaučiu ir tam tikrą pilietinę pareigą prisijungti, nes manau, kad komandos krizės valdymui perimti formavimas irgi yra sudedamoji krizės valdymo dalis. Manau, kad tokių krizių, kokią dabar turime su COVID-19, sprendimo patirties, matyt, neturi niekas, bet aš jaučiu, kad turiu patirties, žinau principus, kaip tvarkytis apskritai su problemomis“, – tvirtino jis.

A.Dulkys taip pat teigė sveikatos sistemos problemas žinantis gerai ir sieks taisyti ne pasekmes, o jų priežastis.

„Jaučiuosi, kad gerai žinau sveikatos apsaugos sistemos įvairių negalavimų priežastis, todėl sutikau, nes manau, kad mano patirtis gali būti vertinga, kai mes norime žiūrėti ne tik į sveikatos apsaugos sistemos negalavimų pasekmes, bet ir galbūt kažką keisti priežastyse – surasti ir panaikinti priežastis“, – BNS sakė buvęs valstybės kontrolierius.

Užduotis pretendentui – spręsti sistemines problemas

Trečiadienį A.Dulkio kandidatūrą pristačiusi I.Šimonytė teigė, kad buvęs valstybės kontrolierius vertinamas dėl savo patirties ir žinių, kaip spręsti sistemines problemas.

„Arūnas Dulkys yra sukaupęs gerą patirtį būdamas valstybės kontrolieriumi, gerą išmanymą apie sistemų problemas.

VIDEO: Po pokalbio su prezidentu I.Šimonytė atskleidė savo pasiūlytus kandidatus į ministrus

Kažkada 2016 metais, kai pati kandidatavau į šešėlinius Tėvynės sąjungos sveikatos apsaugos ministrus, sakiau, kad mano supratimu sveikatos apsaugos ministrui nėra reikalinga ar būtina mokėti skirti vaistus, operuoti ir diagnozuoti ligas. Reikia labai gerai išmanyti sistemą, jos problemas. Ir tuo sisteminiu požiūriu vadovaujantis, pasiūlyti sprendimus, kurie leistų pagerinti paslaugų prieinamumą ir kokybę“, – savo pasirinkimą paaiškino I.Šimonytė.

A.Dulkys valstybės kontrolieriumi dirbo vieną kandenciją. Pratęsti darbų nepasiūlė Prezidentas Gitanas Nausėda.

„Tai, kad prezidentas neteikė Arūno Dulkio kandidatūros antrai kadencijai, yra prezidento pasirinkimas. Ką ir pats prezidentas tuo metu minėjo, rotacija ir kaita institucijoms nėra blogas dalykas ir žmonės, kurie ateina dirbti kadencijai, jie ir ateina dirbti kadencijai <...>. Aš čia nematau kažkokių labai nuostabių dalykų, kad vadovai keičiasi tose institucijose, kuriose jie yra skiriami tam tikrai kadencijai“, – šalies vadovo sprendimą komentavo I.Šimonytė.

A.Dulkys yra ekonomistas ir socialinių mokslų daktaras. Savo profesinę veiklą pradėjęs Lietuvos banke Vilniaus skyriaus kasininko pareigybėje, vėliau tapo Kasos departamento direktoriumi bei valdybos pirmininko konsultantu.

2006-2007 m. buvo Seimo pirmininko patarėjas ekonomikos klausimais, nuo 2007-ųjų dirbo Valstybės kontrolės 8-ojo audito departamento direktoriumi, vėliau tapo valstybės kontrolės vadovu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius