Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 03 /14:22

Susirgusiųjų nedaugėja, bet ministerija stiprina kovą su koronavirusu, rekomenduoja atšaukti renginius

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, Lietuvoje vis dar nėra nustatyta naujų COVID-19 atvejų, bet kovoti su infekcija yra suburta speciali medikų grupė. Kartu ministerija rekomenduoja atšaukti visus masinius renginius.
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Antradienį Sveikatos apsaugos ministerijoje (SAM) buvo surengta spaudos konferencija. Jos metu buvo nuspręsta suburti medikų ekspertų darbo grupę koronaviruso diagnostikos ir gydymo klausimams spręsti.

VIDEO: Naujausia informacija apie koronavirusą Lietuvoje – tiesiogiai iš Sveikatos apsaugos ministerijos

Pasak A.Verygos, grupėje pagal naujausias rekomendacijas buvo paruoštas specialus medikų bendruomenei skirtas algoritmas, kaip reaguoti į atvežtus pacientus.

„Pagrindinė žinia, kad ekspertai susidėliojo pagrindines tvarkas kaip jie elgtųsi su pacientu, jeigu jie pateks arba jų daugiau pateks į gydymo įstaigas“, – žurnalistams kalbėjo ministras.

Ekspertų grupę sudarys Šiaulių, Santaros klinikų, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, Lietuvos greitosios medicinos pagalbos įstaigų asociacijos, Sveikatos apsaugos ministerijos, Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės atstovai.

Tikisi, plano B neprireiks

Anot Kauno klinikinės ligoninės Infekcinių ligų klinikos vadovės Auksės Mickienės, koronavirusas turi dvi stadijas – pirma, kada rūpestį kelia tik iš infekuotų regionų grįžtantys žmonės, o antra, kada infekcija gali pasklisti visuomenėje. Pasak specialistės, svarbu, kad pirmoji stadija neperaugtų į antrąją, o tą užtikrinti gali žmonių saviizoliacija.

„Labai norėčiau paprašyti žmonių, (…) kurie grįžo iš tų regionų, kur jau virusas sklinda visuomenėje, kad jie izoliuotųsi save, kad padarytų viską, kas nuo jų priklauso, kad virusas neišplistų“, – kalbėjo ji.

Specialistės teigimu, paruoštas algoritmas yra skirtas pirmajam atvejui. Tačiau privalu ruoštis ir antrajam.

VIDEO: Medikai dėl koronaviruso prašo griežtai laikytis saviizoliacijos namuose rekomendacijų

„Paraleliai turime ruošti planą B ir labai norėtume, kad jo neprireiktų. Darbo apimtys ir ligonių srautai būtų ženkliai didesni, žmonės nenustotų sirgti ir įprastinėmis ligomis, ir visi resursai, įskaitant medicinos ir žmogiškuosius resursus, nėra begaliniai“, – sakė ji.

Medikė priminė, kad grįžę iš Kinijos, Italijos šiaurės, Honkongo, Irano, Japonijos, Pietų Korėjos ir Singapūro turėtų karantinuotis inkubaciniam periodui, trunkančiam dvi savaites nuo sugrįžimo.

Visos naujienos apie koronavirusą specialiame 15min polapyje

SAM rekomenduoja atšaukti masinius renginius

Dėl koronaviruso grėsmės A.Veryga antradienį pasirašė rekomendaciją atšaukti arba nukelti visus masinius renginius, skelbia BNS.

Rekomendacija skirta valstybės, savivaldybių institucijoms, įstaigoms, fiziniams ir juridiniams asmenims.

„Tais atvejais, jei bus nuspręsta renginį visgi organizuoti, žmonės turi būti įspėti nevykti į jį, jei jiems pasireiškia bet kokie kvėpavimo takų infekcijos simptomai. O renginių lankytojams turi būti sudarytos sąlygos tinkamai rankų higienai – užtikrintos galimybės plauti rankas vandeniu ir muilu bei įtrinti rankų dezinfekciniu skysčiu“, – teigiama Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pranešime.

„Susisiekimo paslaugų“ nuotr./Vilniuje dezinfekuojamas autobusas
„Susisiekimo paslaugų“ nuotr./Vilniuje dezinfekuojamas autobusas

Dokumente nurodoma, kad sprendimas dėl atšaukimo ar nukėlimo turi būti priimtas įvertinant konkretaus renginio riziką.

A. Verygos teigimu, masiniai renginiai yra puiki terpė sklisti infekcijoms – ne tik koronavirusui, bet ir gripo bei kitiems virusams.

„Renginių organizatoriai privalo įvertinti, kiek jų renginys galėtų prisidėti prie epidemiologinės situacijos Lietuvoje pablogėjimo, o lankytojai – ar jiems tikrai būtina, ar jų sveikata leidžia būti dideliuose žmonių sambūriuose. Mes rekomenduojame kol kas tokių susibūrimų vengti“, – tvirtino ministras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rankų dezinfekacija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rankų dezinfekacija

Siekiant apsisaugoti tiek nuo COVID-19, tiek nuo kitų sezoninių virusų, SAM taip pat pataria plauti rankas, vėdinti patalpas, nevykti į nebūtinas keliones, o sergantys žmonės turėtų gydytis namuose ir neiti į darbą.

Antradienio ryto duomenimis, Lietuvoje tebėra užfiksuotas vienintelis koronaviruso atvejis. Ryte gauti 10 naujų mėginių tyrimų rezultatai – neigiami, pranešė Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

Naujai tyrimams gauti 5 mėginiai. Iki šiol iš viso yra atliktas 201 tyrimas dėl įtariamo koronaviruso.

Pasaulyje užfiksuota daugiau kaip 91,3 tūkst. COVID-19 atvejų, mirė per 3,1 tūkst. žmonių, maždaug 48 tūkst. pasveiko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius