Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 03

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga barų prie ministerijos neuždarinės

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pastatas stovi ten, kur mažiausiai tiktų tokiai įstaigai – Vilniaus Senamiesčio dalyje, kur itin daug kavinių ir barų, iki paryčių parduodančių alkoholio. O naujasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga yra aršus alkoholio priešininkas, tad nenuostabu, kad per pirmą jo susitikimą su meru Remigijumi Šimašiumi pokalbis krypo apie prekybą alkoholiu po ministerijos langais.
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Iš karto po Naujųjų metų susitikę A.Veryga ir R.Šimašius aptarė, kaip informavo SAM, „galimybes peržiūrėti prekybos alkoholiu sostinės senamiestyje ir kitose reprezentacinėse miesto vietose reglamentavimą ir stiprinti tarpinstitucinį bendradarbiavimą“.

„Nėra gerai“

Ministro A.Verygos manymu, nėra gerai, kad prie valstybės institucijų ir ugdymo įstaigų, įsikūrusių senamiestyje, yra labai daug vietų, kuriose prekiaujama alkoholiu.

„Į šį klausimą turi būti žiūrima kompleksiškai – mes kalbame ne tik apie Sveikatos apsaugos ministeriją, šalia kurios yra Islandijos, Vilniaus ir Palangos gatvės. Net jei čia nebūtų įsikūrusi Sveikatos apsaugos ministerija, į Radvilų rūmų muziejų, Vilniaus geležinkelio transporto ir verslo paslaugų mokyklą ar Centro polikliniką einantys žmonės yra priversti stebėti nekontroliuojamo alkoholio vartojimo ženklus viešoje vietoje. Kita vertus, ministerijoje nuolat lankosi kitų institucijų atstovai, užsienio delegacijos, kuriuos nemaloniai stebina neribota prekyba alkoholiniais gėrimais viešojo maitinimo įstaigose, įsikūrusiose tame pačiame pastate“, – ministerijos pranešime spaudai cituojamas A.Veryga.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Vilniaus barai
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Vilniaus barai

Ministro manymu, šis klausimas aktualus ne tik SAM, bet ir kitoms miesto centre įsikūrusioms institucijoms – šalia kitų ministerijų, Vyriausybės, Seimo, vaikų ir jaunimo ugdymo įstaigų, t.y. darželių bei mokyklų, taip pat neturėtų būti prekiaujama alkoholiu. Todėl, ministro manymu, svarstytini prekybos alkoholiu reprezentacinėse miesto vietose reglamentavimo klausimai.

Net jei čia nebūtų įsikūrusi SAM, į Radvilų rūmų muziejų, Vilniaus geležinkelio transporto ir verslo paslaugų mokyklą ar Centro polikliniką einantys žmonės yra priversti stebėti nekontroliuojamo alkoholio vartojimo ženklus viešoje vietoje, – sakė A.Veryga.

„Žinoma, niekas nekalba apie skubotus sprendimus, neapgalvotas prievartines priemones. Kita vertus, galima svarstyti ir dar vieną variantą – SAM išsikėlimą iš Vilniaus senamiesčio ten, kur nėra barų, naktinių klubų, pavyzdžiui, į verslo centrą.

Tik, šiuo atveju, vertėtų kalbėti apie visų ministerijų (ne tik SAM), esančių senamiestyje, iškeldinimą. Tokiu atveju problema būtų išspręsta ir verslas neturėtų piktintis. Užsienio šalyse juk įprasta, kad senamiesčiuose esančių verslų veikla orientuota į poilsį, laisvalaikį, pramogas. Apie tai ne kartą kalbėjo ir premjeras Saulius Skvernelis“, – teigė A.Veryga.

Barų neuždarinės

Vilniaus meras R.Šimašius ramina: niekas barų ir kavinių Islandijos, Vilniaus ar Palangos gatvėse, kur jų koncentracija itin didelė, uždarinėti neketina. To nereikalauja ir sveikatos apsaugos ministras.

„Nieko konkretaus nesutarėme. Tik pabrėžiau, kad tos galios, kurios įstatymais suteiktos savivaldybės, yra naudojamos, – apie pokalbį dėl galimo alkoholio ribojimą su ministru sakė meras. – Bet tos galios nėra didelės, savivaldybė atlieka tik leidimų išdavimo funkciją, o leidimai turi būti išduodami. Galime atimti licenciją, jeigu sistemiškai pažeidinėjami įstatymai.“

Tiesa, tokių atvejų nėra daug. Vieną meras paminėjo: galimybės prekiauti alkoholiu neteko įmonė Naujojoje Vilniuje, kur buvo užfiksuota tikrai daug pažeidimų. Kita situacija – dėl vietos, kur anksčiau gyvavo „Psichbaris“: savivaldybė neketino išduoti ten naujai įsikūrusiai įmonei prekybos alkoholiu licencijos, bet miesto taryba nusprendė kitaip. Šis sprendimas, anot mero, pasiteisino, pažeidimų toje vietoje nefiksuojama.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Vilniaus barai
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Vilniaus barai

„Vilniuje turime situaciją, kad yra zona, kur susitelkę daug barų, o jos viduje yra Sveikatos apsaugos ministerija, ta situacija tokia savotiška. Mano siūlymas ir nuostata, kad SAM reikėtų keltis į kitą vietą“, – sakė R.Šimašius.

Mano siūlymas ir nuostata, kad SAM reikėtų keltis į kitą vietą, – sakė R.Šimašius.

Galbūt, jeigu pavyks valdantiesiems įgyvendinti pažadą perkelti Aplinkos ar Žemės ūkio ministerijas į Kauną, tai galėtų būti vienos iš šių ministerijų patalpos.

„Galimi ir kiti variantai, nes keisti barų lokaciją tikrai nėra nei poreikio, nei intencijos. Nes tas zonavimas jau susiklostęs“, – pabrėžė meras.

Ultimatumų, kad reikia uždarinėti vietas, kur prekiaujama alkoholiu, meras tikina neišgirdęs. O susitikime su ministru Vilniaus vadovai kalbėjosi ir apie kitus dalykus: Antakalnyje esančios Vilniaus miesto klinikinės ligoninės problemas, galimybes keisti higienos normas darželiams ir pan.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius