-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 11 /14:01

Greitieji antigeno testai bus svarbesni: ir galimybių pasui, ir jaučiant peršalimą

Sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė Motiejūnienė sako, kad omikron užsikrečiama greičiau, o šios atmainos savybė yra ta, kad ją lengva supainioti pagal simptomus su peršalimu ar gripu. Todėl prašoma pradėti nuo testo. Be to, Vyriausybė ruošiasi laikinai stabdyti galimybių paso taikymą vaikams iki 16 metų, nes siekiama jame pripažinti mokyklose atliekamus savikontrolės profilaktinius antigeno testus.

Antradienį Seime premjerė Ingrida Šimonytė sakė, kad jei ne šią, tai kitą savaitę omikron taps dominuojančia atmaina Lietuvoje. Todėl dabar bus orientuojamasi į žmones, jaučiančius COVID-19 simptomus, ir artimus kontaktus su jais turėjusius asmenis.

Nesant papildomos infrastruktūros, taip pat bus atidėtas reikalavimas taikyti galimybių pasą paaugliams iki 16 metų.

Plačiau skaitykite čia: I.Šimonytė: pandemijos valdymas keičiasi, galimybių paso paaugliams taikymas stabdomas.

Rekomenduoja turėti greitųjų testų

Sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė Motiejūnienė surengtoje trumpojoje spaudos konferencijoje ragino pajutus peršalimo simptomus – temperatūrą kelias dienas, slogą, galvos, gerklės skausmą, įsivertinti juos ir pradėti nuo testo.

Arba važiuoti į mobilų punktą dėl PGR, arba bent jau pasidaryti namuose greitąjį antigeno testą.

„Rekomenduojame turėti po ranką tokį testą. Ir jeigu jis teigiamas, žinome, ką toliau daryti – ar kreiptis į šeimos gydytoją telefonu, ar kontaktiniu būdu. Tik saugodami save ir kitus galime turėti nedidelius skaičius.

Omikron yra atmaina, kuri labai greitai plinta ir užkrečia kitus asmenis. Tokiu atveju, jeigu turime namie, pasidarome testą ir tinkamu būdu pranešame ir izoliuojamės, tai neužkrėsime kitų neturint kontaktų“, – kalbėjo viceministrė.

Dauguma prevencinių priemonių yra labai gerai žinomos, sakė ji. Plintant atmainai rekomenduojama kaukes keisti respiratoriais.

Keičiasi izoliacijos tvarka

Taip pat svarstoma ir keičiama izoliavimo tvarka, keičiasi izoliuojamų asmenų apimtys – nebebus reikalaujama izoliuotis tiek žmonių, kiek būdavo iki šiol. Paliekama tik pačios didžiausios rizikos grupių izoliavimą.

Naujoji sutrumpinta izoliavimo tvarka šeimos nariams ir darbuotojams, kurie dirba nedidelėje aplinkoje, nedideliu atstumu, pradės galioti nuo penktadienio, sausio 14 dienos.

Viceministrė pabrėžė, kad toliau kovoti su pandemija galime tik visi kartu, atsakingai, sąmoningai žiūrint.

„Kadangi darome viską, kad gyventume įprastą gyvenimą be ribojimų, tai turime laikytis ir taikyti priemones visi kartu“, – sakė A.Bilotienė Motiejūnienė.

Tiesa, kaip sakė SAM patarėja, epidemiologė Jurgita Pakalniškienė, kol kas konkrečios schemos nėra, kokia bus izoliacijos tvarka, tačiau planuojama trumpinti izoliacijos terminą tiek kontaktiniams, tiek besimptomiams atvejams.

Taip pat planuojama mažinti tų asmenų, kuriems izoliacija yra privaloma, skaičių, koncentruojamasi į tuos, kurie turi didžiausią riziką užsikrėsti, tai visų pirma gyvenantiems kartu su užsikrėtusiu asmeniu.

Prezidentūroje suburti ekspertai antradienį kalbėjo apie tai, kad dabartinėje situacijoje reikėtų mažinti galimybių paso reikšmę. A.Bilotienė Motiejūnienė pabrėžė, kad šiuo metu kalbama apie vaikų galimybių pasą ir pokyčius, susijusius būtent su juo.

Mūsų pasikeitimai prasidėtų nuo vaikų galimybių paso.

„Pirmiausia svarstome čia galimus pasikeitimus, derinamės su kitomis institucijomis. Girdėjome ir tą komentarą. Taip kalbama ir kitose šalyse, mokslininkų, kiek jis yra tvarus, reikalingas, neskubant daryti vienokių ar kitokių sprendimų.

Mes girdime, bet jau prieš tai esame svarstę ir kalbėję su ekspertais, mokslininkais, bet yra trūkumas duomenų, kad būtų galima priimti sprendimą. Tai šiandien mes žinome, kad toks klausimas yra svarstomas. Mes taip ir ne tik ministerijoje svarstome, bet ir su kitais ekspertais. Turėdami daugiau duomenų, galėsime atsakyti. Mūsų pasikeitimai prasidėtų nuo vaikų galimybių paso“, – sakė viceministrė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Galimybių pasų tikrinimas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Galimybių pasų tikrinimas

PGR testų gali daugėti

Šiuo metu per dieną mobiliuosiuose punktuose galima padaryti apie 20 tūkst. testų. Kalbama, kad to yra per mažai.

A.Bilotienė Motiejūnienė pabrėžė, kad ir greitieji antigeno testai galėtų sumažinti poreikį PGR testams. Tačiau esą mobiliuosiuose punktuose yra galimybė padaryti šių tyrimų iki 35 tūkst. per dieną, galvojama apie išplėtimą.

„Tam, kad pajutus simptomą nereikėtų vykti iš karto į mobilų punktą, rekomenduojame turėti namuose ir pasidaryti greitąjį antigeno testą. Tuomet punktuose turėsime tik tikslingą grupę, kuri turės teigiamą greitąjį antigeno testą, besikreipiančią į mobiliuosius punktus. (...)

Jungtinė Karalystė iš viso atsisakė tokio testavimo, nes kiekiai yra labai dideli. Mes peržiūrime tvarką ir galime padaryti dvigubai ir trigubai (daugiau) testų“, – sakė A.Bilotienė Motiejūnienė.

Ekspertų posėdyje prezidentūroje kalbėta, kad galėtų būti ir greitasis antigeno testas laikomas kaip pakankamas ligai nustatyti. Tačiau viceministrė sako, kad irgi reikėtų išspręsti techninius klausimus dėl šito. Esą jeigu šeimos nariui PGR testu nustatytas koronavirusas, tuomet galbūt kitiems šeimos nariams ir galėtų užtekti greitojo antigeno testo.

Tačiau vien tokiu testu nustatyti COVID-19 būtų netikslu, sako SAM atstovė Loreta Ašoklienė. Jos teigimu, PGR testas susijęs ir su europiniu sertifikatu, vadinamuoju žaliuoju pasu, tad ir tai turėtų būti keičiama europiniu lygiu.

Greitasis testas ir galimybių pasui

Vyriausybė ruošiasi laikinai stabdyti galimybių paso taikymą vaikams iki 16 metų, nes siekiama jame pripažinti mokyklose atliekamus savikontrolės profilaktinius antigeno testus, sako sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė Motiejūnienė.

Pasak jos, tėvams pagrįstai kyla klausimas, kodėl vaikui negali būti suformuotas galimybių pasas, jei jis testuojasi du kartus per savaitę ir gauna neigiamą atsakymą.

„Reikia laiko pasižiūrėti, kaip ir kiek tie techniniai dalykai išsprendžiami. Ir atitinkamai sudaroma galimybė vakcinuotis ir pasirengti, nes dalis tėvų sako, kad nepakako to laiko“, – žurnalistams antradienį aiškino A.Bilotienė Motiejūnienė.

Apie tai, kad Vyriausybė stabdys reikalavimą į įvairias viešas vietas norintiems patekti vaikams iki 16 metų turėti galimybių pasą antradienį pranešė premjerė Ingrida Šimonytė. Tą planuojama padaryti trečiadienį Ministrų kabineto posėdyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius