Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 19

Sveikesnės Lietuvos kūrimui Valstybinis visuomenės sveikatos stiprinimo fondas pernai skyrė beveik 3 mln. eurų

Jau penktus metus veiklą vykdančio Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo (toliau – VVSSF) finansuojami projektai pernai ir toliau siekė gerinti šalies gyventojų fizinę ir psichinę sveikatą, skatino garsiau, atviriau kalbėti su tuo susijusiais visuomenei aktualiais klausimais: nuo depresijos ir priklausomybių iki sveikos mitybos ar gyvenimo su negalia iššūkių.
„Judėk sveikai“ treniruotės
„Judėk sveikai“ treniruotės / Organizatorių nuotr.

Fondas praėjusiais metais naujiems moksliniams, socialiniams, švietimo projektams sveikatos srityje skyrė 3 mln. eurų. Anot VVSSF vadovės Gražinos Belian, šios investicijos leido įgyvendinti daugiau nei 50 iniciatyvų, kurios prisidės prie sveikesnės, sąmoningesnės visuomenės kūrimo.

Pandemija priminė, kas svarbiausia

„Pasaulį sukrėtusi COVID-19 pandemija priminė gerai žinomą tiesą – sveikata yra pats brangiausias mūsų turtas. Nuo jos tiesiogiai priklauso daugybė kitų visuomenės gyvenimo sričių: materialinė gerovė, šalies ekonomikos gyvybingumas, socialiniai santykiai. Valstybinis visuomenės sveikatos stiprinimo fondas prieš penkerius metus buvo įsteigtas būtent tam, kad stiprintų sveikatos pamatą Lietuvoje – investuotų į sritis, kurioms paspirties iki tol trūko: mokslinius tyrimus, socialines iniciatyvas, žmonių švietimą. Taip pat skatintų kalbėti jautriomis, kartais nepatogiomis temomis, kurios dėl įvairių priežasčių likdavo viešosios erdvės paraštėse. Šiandien matome, kad šios investicijos veikia ir duoda rezultatą“, – pasakoja G. Belian.

fondas prieš penkerius metus buvo įsteigtas būtent tam, kad stiprintų sveikatos pamatą Lietuvoje

2019 m. VVSSF lėšomis finansuoti 52 konkurso metu kruopščiai atrinkti projektai, kurie įgyvendinti 2019-2020 m. Moksliniams tyrimams finansuoti skirta beveik 200 tūkst. eurų lėšų, 1,78 mln. teko prevenciniams projektams, 1,1 mln. – įvairioms visuomenės švietimo ir edukacijos iniciatyvoms.

Asm. arch./G. Belian
Asm. arch./G. Belian

Psichinės sveikatos tema – vis pastebimesnė

Kiekvienais metais Fondas numato prioritetines temas, kurioms skiriama daugiausia dėmesio. 2019 m. vienas iš prioritetų buvo visuomenės psichikos sveikatos stiprinimas. Tarp šioje kryptyje finansuotų projektų – labai įvairios veiklos visoje Lietuvoje, pavyzdžiui, pirmosios pagalbos linija asmenims, norintiems atsisakyti nikotino, konsultantų, kurie padės krizines situacijas patiriantiems žmonėms, parengimas ir kt.

Fondo finansuojamais projektais bus įvairiomis formomis teikiama psichologinė pagalba jautrioms visuomenės grupėms, kurioms tokios paramos labai trūksta: kūdikio ar mažamečio vaiko netekę tėvai, sunkiai sergantys onkologiniai ligoniai, tėvų skyrybas išgyvenantys vaikai ir t.t.

„Psichinė sveikata apskritai yra ta sritis, kuriai Fondas visuomet skyrė daug dėmesio. Čia Lietuvos visuomenėje ilgą laiką buvo daug po paviršiumi slypinčių problemų, kurios likdavo nutylimos dėl uždaresnio žmonių būdo, įsišaknijusių stereotipų, sovietmečio palikimo. Vengimas apie jas kalbėti galiausiai sukelia skaudžias žmogiškas ir socialines pasekmes – tai savižudybės, depresija, kitos ligos. Fondo finansuoti projektai paskatino šiomis temomis kalbėti garsiau. Jomis diskutuoja medikai, psichologai, savo asmenines istorijas drąsiau pasakoja žinomi žmonės. Tai didelis žingsnis pirmyn“, – pažymi G. Belian.

Lietuvos visuomenėje ilgą laiką buvo daug po paviršiumi slypinčių problemų, kurios likdavo nutylimos dėl uždaresnio žmonių būdo.

Netgi karantino metu dalis Fondo finansuotų projektų rado kaip prisitaikyti prie situacijos ir padėjo spręsti naujai iškilusias problemas. Pavyzdžiui, projekto „Sistemingo studentų psichikos sveikatos stiprinimo programa Lietuvos aukštosiose mokyklose“ organizatoriai studentams teikė individualias psichologines konsultacijas nuotoliniu būdu. Tokios pagalbos prireikė ne vienam jaunam žmogui, kuriam pandemija stipriai pakoregavo ateities planus – apsunkino baigiamojo darbo rašymą, užkirto kelią studijuoti užsienyje ar pan.

Psichinės sveikatos stiprinimo srities projektams finansuoti 2019 m. iš viso buvo skirta apie 992 tūkst. eurų.

Kita svarbi Fondo finansuojama sritis – sveikos gyvensenos skatinimas. Tarp šioje kryptyje vykdytų projektų pavyzdžių – interaktyvios treniruotės ir žaidimai vaikams; prieš rūkymą nukreiptos akcijos moksleiviams, aplankiusios daugiau nei 50 šalies mokyklų; edukacinėmis programomis praturtinti žygiai pėsčiomis, be kitų dalyvių įtraukę ir 400 garbaus amžiaus senjorų.

„Rinkis gyvenimą“ pasiekė šimtus tūkstančių

Fondo finansuojamos visuomenės švietimo ir informavimo veiklos nuo 2018 m. vykdomos po bendru ženklu „Rinkis gyvenimą“. Tai įvairiose visuomenės informavimo priemonėse – nacionalinėje ir regioninėje spaudoje, televizijoje, radijuje, interneto portaluose, lauko reklamoje, socialiniuose tinkluose – įgyvendinamos kampanijos, skatinančios sveikus pasirinkimus, taip pat atkreipiančios dėmesį į įvairias fizinės ir psichinės sveikatos problemas.

Į kampaniją per pastaruosius dvejus metus noriai įsitraukė ir visuomenėje puikiai žinomi žmonės: lenktynininkas Benediktas Vanagas, atlikėjai Ieva Zasimauskaitė, Saulius Urbonavičius-Samas, Gabrielius Liaudanskas-Svaras, stipriausiu pasaulio žmogumi tituluojamas Žydrūnas Savickas ir daugelis kitų.

Kampanijos straipsniai, interviu, vaizdo klipai, reportažai ir kita medžiaga apie sveiką gyvenseną pasirodė daugiau nei 50-yje skirtingų nacionalinės ir regioninės žiniasklaidos kanalų. 2019 m. iš viso tam skirta 1,25 mln. eurų. „Džiugu, kad kampanija „Rinkis gyvenimą“ apjungia paprastai konkuruojančios žiniasklaidos kanalus bendram tikslui – sveikiau, ilgiau ir prasmingiau gyvenančios Lietuvos visuomenės kūrimui. Tai visiems mums, visai mūsų valstybei labai svarbus klausimas, dėl kurio turime būti solidarūs“, – tvirtina Fondo pirmininkė.

15min rubriką „Rinkis gyvenimą“ rasite čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius