Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 10

Šventės Klaipėdai atplukdė milijonus

Praėjus savaitei po didžiųjų Klaipėdoje „bangavusių“ švenčių, pagaliau suskaičiuota, kad į uostamiestį jos atnešė ne vieną milijoną litų.
„Europiados“ ir „Jūros šventės“ svečiai mieste paliko ne vieną milijoną litų. Dalis jų gyveno viešbučiuose, daugelis mielai valgė lauko kavinėse, negailėjo pinigų suvenyrams.
„Europiados“ ir „Jūros šventės“ svečiai mieste paliko ne vieną milijoną litų. Dalis jų gyveno viešbučiuose, daugelis mielai valgė lauko kavinėse, negailėjo pinigų suvenyrams. / G.Kubiliūtės nuotr.

Pirmiausiai džiaugiamasi, kad tiek „Europiada“, tiek „Jūros šventė“, kurios dalimi tapo „The Tall Ships’ Races Baltic“ regata mieste pasėjo gerą nuotaiką, o šventiniai savaitgaliai apsiėjo be itin didelių nesklandumų. Tačiau verslininkams nuotaiką ypač pakėlė dar ir tai, kad iš pradžių pesimistiški vertinimai, esą sunkmečiu organizuojami renginiai jokio pelno neatneš, pasirodė besą nieko verti. Per šventes viešbučių darbuotojai turėjo paplušėti, kad rastų vietos kambarių iš anksto nerezervavusiems svečiams, kavinės buvo sausakimšos lankytojų, tautodailės dirbinių prekeiviams taip pat nestigo pirkėjų.

„Abi šventės buvo fantastiškos visomis prasmėm. Pačiam miestui – tai buvo puiki proga savireklamai, šventės buvo finansiškai naudingos ir mūsų verslininkams, – teigė Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė Romena Savickienė. Anot jos, „Europiados“ metu itin sėkminga buvo mugė. Joje sekėsi prekiauti netgi geriau nei per Jūros šventės mugę. Tiesa, viešbučiai svečių antplūdžio sulaukė būtent per Jūros šventę, tuo tarpu per „Europiadą“ jų buvo kiek mažiau, nes beveik visi 4 tūkst. Europos tautų kultūrų šventės dalyvių buvo apgyvendinti uostamiesčio mokyklose.
 

G.Kubiliūtės nuotr./„Europiados“ dienomis ypatingos sėkmės sulaukė mugė.
G.Kubiliūtės nuotr./„Europiados“ dienomis ypatingos sėkmės sulaukė mugė.


„Abi šventės buvo finansiškai naudingos maisto tiekėjams. Žinau, kad buvo maitinimo įstaigų, kurių per vieną šventės dieną padaryta apyvarta prilygo visos įprastos savaitės apyvartai. Jokia paslaptis, kad buvo ir nusivylusių. Nusivylė tie, kurie siūlė tik įprastas prekes, nesugalvojo nieko įdomaus. Tie prekybininkai, kurie pasiūlė ką nors originalesnio, patenkinti – šventės jiems pasiteisino su kaupu“, – apibendrindama kalbėjo R.Savickienė. Jos teigimu, per „Europiadą“ į miestą suplūdo kiek mažiau svečių, nei per Jūros šventės ir laivų regatos dienas.

Išdrįso atverti pinigines

Preliminariais duomenimis, penktadienį, liepos 31 d,. per jubiliejinę Jūros šventę ir „The Tall Ships’ Races Baltic“ mieste buvo iki 300 tūkst. minia, šeštadienį – apie pusė milijono, sekmadienį – iki 400 tūkst. lankytojų. „Vienas lankytojas šventėje tikrai išleido nors po vieną litą.

Taigi, per visas šventės dienas pramogautojai mieste paliko milijoną litą. Dar daugiau – būtų utopiška manyti, kad žmonės išleido tik po litą, pati mačiau, kaip žmonės pirko suvenyrus, pramogavo, valgė kavinėse. Manau, kad vidutiniškai vienas žmogus išleido apie 10 litų. Taigi, galime suskaičiuoti, kiek palikta mieste pinigų, jei per tris dienas buvo apie milijonas lankytojų“, – dėstė pašnekovė.

Anot R.Savickienės, šiemet kur kas daugiau lankytojų buvo ir turizmo bei kultūros informacijos centre. Darbuotojams teko dirbti viršvalandžius, o centro durys nespėjo užsidarinėti.

Kad per šventes sunku buvo rasti laisvų vietų, patvirtino ir viešbučių atstovai. „Klientų tikrai nepritrūkome. Daug jų buvo per abi šventes. Keletas laisvų vietų buvo likę tik per „Europiadą“. Švenčių proga kainų nekėlėme, tačiau netaikėme ir jokių nuolaidų“, – pasakojo centre esančio viešbučio „Magnisima“ atstovė Aurelija Čiapaitė.

Skirtinga publika

Viešojo maitinimo sektoriaus verslininkai taip pat skaičiavo keliskart didesnę apyvartą nei įprastomis dienomis. Restoranų tinklo savininkė bei Klaipėdos senamiesčio verslininkų sąjungos pirmininkė Eugenija Odebrecht pasakojo, kad per vieną dieną apyvarta buvo keturiskart didesnė nei per gan pelningą paprastą vasaros dieną. Pavyzdžiui, jei paprastai dienos apyvarta yra apie 7 tūkst. Lt, tai per šventinę dieną buvo galima surinkti net 28 tūkst. Lt.

Tiesa, anot verslininkės, abiejų švenčių publika kiek skyrėsi. „Jūros šventės svečiai buvo ne tokie pat, kaip „Europiadoje“. Per Jūros šventę buvo daugiau išgėrusiųjų ir norinčiųjų išgerti. Jie užsisakydavo pigesnius patiekalus – daugiausiai keptos duonos bei alaus. O „Europiados“ publika prestižiškesnė – žmonės užsisakydavo tauresnių gėrimų, brangesnių valgių“, – teigė verslininkė.

Per jūros šventę E.Odebrecht su keliais verslininkais ruošė ir savo programą teritorijoje prie marių.

„Kaip šešiems verslininkams šventės organizavimas mums atsiėjo nepigiai – biudžetas buvo apie 70 tūkst. Lt. Tačiau viskas puikiai pavyko, mums ne tik atsipirko išlaidos, bet ir pavyko uždirbti, ko per Jūros šventę niekada nebūdavo“, – teigė Klaipėdos senamiesčio verslininkų sąjungos pirmininkė.


Dėkojo Klaipėdai

Klaipėdos valdžia džiaugiasi padėkomis iš „Europiados“ bei regatos „The Tall Ships’ Races Baltic“ atstovų. „Gavau keletą gražių laiškų, vienas iš Antverpeno, Europiados tarptautinio organizacinio komiteto vadovo Bruno Peeters. Jame jis nuoširdžiai dėkoja visiems, kurie dirbo prie šios „Europiados“. Gražų atsiliepimą apie regatą parašė ir britų ambasadorius Lietuvoje Simon Butt. Tačiau ne pagyrose esmė. Noriu padėkoti miesto žmonėms. Sėkmingai praėjo dvi grandiozinės šventės, neturėjome didelių nesusipratimų nei dieną, nei naktį. „Europiados“ metu buvo smulkių chuliganizmo atvejų, apvogti keli automobiliai, bet renginius visada lydi šaukštas deguto“, – sakė meras Rimantas Taraškevičius.
 
Anot jo, panaši situacija buvo ir per Jūros šventę. „Išskyrus tą atvejį, kai kauniečiai pavalgydino žmones ir šie apsinuodijo, didesnių incidentų nebuvo. Nuoširdžiai dėkoju klaipėdiečiams ir miesto svečiams – mes parodėme, ką sugebame, mokame ir galime, – dėkojo meras.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius