Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 05 18 /13:44

Šventoji sezoną pradės užvertomis langinėmis ir aplūžusiais nameliais

Nida skirta turtuoliams, Palanga – linksmybėms, o Šventoji – varguoliams. Taip poilsiautojus dalijasi pajūrio kurortai. Palangoje linksmybės jau prasidėjo, Nida atgis nuo birželio pradžios, o Šventoji sezoną pradeda šį savaitgalį, bet poilsiautojų net nelaukia.
Šventosios simboliu tapusi skulptūra vis labiau slepiasi už kopagūbrių.
Šventosios uostas nesėkmingai gilinamas jau dvejus metus. / J.Andrijauskaitės nuotr.

Šį savaitgalį į Šventąją sugužės baikeriai, pradedantys sezoną. Vietos valdžia greitai sumojo: reikia dar vieno kito renginio, koncerto – ir vasaros pradžios šventė, bent jau baikeriams, bus surengta su minimaliomis išlaidomis. Bet po savaitgalio kurortas vėl ims snūduriuoti. Šventoji bent iki Joninių poilsiautojų laukia užvertomis kavinių, kioskų langinėmis bei užrakintais mediniais nameliais.

Tuščias miestas

Vos 10 km nuo šurmuliuojančios Palangos nutolusioje Šventojoje, kur oficialiai gyvena apie 1 800 žmonių,  – tarsi atokiausiame kaime. Savaitės vidury kurorto gatvėse sutiksi vos porą žmonių, išgirsi kažkur atokiau kaukšint plaktuką ar pajusi dažų kvapą. Kol kas duris atvėrusios vos pora kurorto kavinių, bet ir tos – tuštutėlės.

Vos vienas kitas praeivis ir pajūryje, kur rymo Šventosios simboliu tapusios „Trys seserys“. Tiesa, „Seserys“ stūkso jau nebe ant kalvos, o tarsi pasislėpusios už kopagūbrių, nes vėjas smėlį nepailsdamas stumia į krantą.

„Kopas turime įspūdingas, mes kariaujame su smėliu, o Palangoje jį papildomai pila, jūra jį mums vėl atneša, nors mes neturime kur jo dėti“, – šypteli Šventosios seniūnas Eugenijus Čilinskas.

Svečių net nesitiki

Visai šalia miestelio turėtų pradėti veikti degalinė, o kitapus upės duris birželį turėtų atverti naujas 100 kambarių viešbutis „Energetikas“. 

Šventojoje šį sezoną galima pastebėti ir keletą naujovių – visai šalia miestelio turėtų pradėti veikti degalinė, o kitapus upės duris birželį turėtų atverti naujas 100 kambarių viešbutis „Energetikas“. Bet visa kita – taip pat, kaip ir anksčiau: apšiurę mediniai nameliai, nebaigtos statybos.

Šventosios gyventojai, kaip ir palangiškiai bei nidiškiai, gyvena iš poilsiautojų, bet niekur neskuba.

Netoliese kioską, kuriame bus prekiaujama rūkyta žuvimi, o gal ir mėsos gaminiais, tvarkė du vyrai. „Padedu broliui, jis nusipirko šį kioską, tai bus pirmas sezonas. Patys Kintuose rūkome žuvį, vežame į Vilnių, ten sekasi neblogai, žiūrėsime, kaip bus čia, žmonių vasarą čia netrūksta“, – svarstė kioską tvarkęs plungiškis.

Namelius nuomojanti Šventosios gyventoja Judita šiam savaitgaliui, kai vyks sezono atidarymo šventė, neturi nė vieno užsakymo, tad svečių net nesitiki. Ji su šeimos nariais vos prieš kelias dienas pradėjo tvarkyti savo namelius. 40 medinių namukų moteris išsinuomojo iš valstybinės įmonės „Lietuvos energija“.

„Šventoji pradeda ruoštis vėliau, mūsų sezonas tik nuo Joninių. Valome langus, dulkes, patalynę vėdiname, šiukšles išnešame, pjauname žolę. Šie nameliai jau gana nugyventi, jiems apie 30–40 metų. Pernai dažėme, bet kas iš to, per žiemą vėl dažai nusilupa, lentos sudilusios, bet vieta graži, po liepomis, vaikams daug vietos, – „15min“ pasakoja Judita. – Vargu ar ateity bus verta namelius renovuoti, reikės juos griauti. Yra modernių privačių namelių, ne valdiškų, jie su vandeniu, o čia reikia eiti į prausyklą, kuri štai ten, toli.“

Mokestis ir varguoliams

Koks Šventosios įvaizdis – net suoliuko atsisėsti prie gatvės nėra, šviestuvai kaip prie greitkelio, - sakė Judita.

Pernai vasarą Judita viena pati prižiūrėjo, tvarkė namelius. Pasak moters, samdyti pagalbininkų nelabai yra iš ko, nes poilsiautojų daugiausia tik savaitgaliais, nebent dangus nepašykšti gero oro. Sezonas tęsiasi vos du mėnesius, per juos reikia užsidirbti ir pragyvenimui žiemą.

Už triviečio namelio nuomą prašoma 50 Lt. Judita įsitikinusi, kad tai vienintelė galimybė prie jūros atvykti nepasiturintiems žmonėms.

„Man pikta dėl įvesto vadinamojo „pagalvės“ mokesčio – litas nuo žmogaus. Ar liukso kambarį perka už 400 Lt,  moka litą, ar nabagas, kuris tokiame namelyje. Piktina, kad nėra jokio diferencijavimo. Šventajai niekas neskiria jokio dėmesio, kur tas litas nueis – į Palangą? Koks Šventosios įvaizdis – net suoliuko atsisėsti prie gatvės nėra, šviestuvai kaip prie greitkelio. Nėra skiriama lėšų grožiui, niekas apie žmones nepagalvoja, na, gal kokių gėlyčių pasodins“, – pyko Šventosios gyventoja.

Apaugę kioskais

15min.lt/J.Andrijauskaitės nuotr./Šventosios seniūnas Eugenijus Čilinskas
15min.lt/J.Andrijauskaitės nuotr./Šventosios seniūnas Eugenijus Čilinskas

Šventosios seniūnas taip pat neslėpė, kad jo vadovaujamas kurortas ne toks, apie kokį jis svajotų. Šventoji tapo tarsi našlaitė, nors oficialiai tai Palangos dalis, ja rūpinasi kurorto savivaldybė, o mieste veikia seniūnija.

„Našlaičiai mes jaučiamės, moka gyventojai tuos pačius mokesčius kaip Palangoje, bet infrastruktūra naudojasi prastesne. Didelis skirtumas matyti plika akimi, visi tai pastebi, išskyrus mūsų politikus. Tai turėtų būti vienas gražus kurortas“, – guodėsi E.Čilinskas.

Pro seniūno akis kurorte mažai kas prasprūsta. Anot jo, kai kurie verslininkai ruoštis sezonui pradėjo per švarinimosi akciją „Darom“. „Visą pavasarį į konteinerius veža senas lovas, turbūt tris šimtus išmetė. Vadinasi, keičia, gerina“, – sakė jis.

Anot jo, mediniai nameliai, kurių vis dar yra apie tūkstantį, nėra Šventosios problema. Laikui bėgant palaikiai statiniai sukiuš ir bus nugriauti. Daug didesnė bėda – iš Palangos išguiti kioskai, sudygę Šventojoje.

„Mes jais apaugę! Nesąmoningas skaičius ir kasmet jų išdygsta dar 15–20. Dviejose gatvėse jų suskaičiavau daugiau kaip 110. Man atrodo, jei yra stacionarios prekybos vietos, tarkime, kavinė, tai kioskas šalia netinka. Jei kas tris metrus – „čeburėkai“, „lavašai“ ar dar kažkas ir kvapai maišosi, tai eini kaip per Gariūnus“, – pasakojo E.Čilinskas. Nors seniūnui ir labai nepatinka kioskai, jis nieko negali padaryti, nes dauguma jų stovi privačioje žemėje.

Uosto detektyvas

Šventosios traukos centru turėjo tapti uostelis, kuriame galėtų švartuotis jachtos, bet ir ten bėda veja bėdą. Uostelis turėjo veikti jau pernai, bet latvių bendrovė BGS jį pagilino ir netrukus smėlis sugrįžo ten, kur buvęs.

Šiemet uostelį giliną konkursą laimėjusi Kretingos rajono bendrovė „Alvetos karjerai“. Tačiau darbai stringa nuo pat pradžių. Pagal sutartį bendrovė „Alvetos karjerai“ turi iki birželio 1-osios užbaigti darbus: iškasti apie 30 tūkst. kub. m grunto, bet jau dabar aišku, kad nespės.

„Padėtis dar blogesnė nei pernai. Praėjusiais metais uostą gilinusi bendrovė padarė klaidą ir tiek. Dabartiniai nedaro nieko, tik klaidas“, – piktinosi Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos vadovas Eugenijus Gentvilas. Jis net įtaria, kad „Alvetos karjerai“ atstovai suklastojo draudimo polisą, todėl kreipėsi į teisėsaugą.

Vasaros sezono atidarymo Šventojoje programa

Penktadienį:
17.30 val. – festivalio „Švarus pajūris“ atidarymo koncertas

Šeštadienį:
11 val. – gatvės krepšinio varžybų 3x3 pradžia.
11.30 val. – Pirklių mugės atidarymas.
12 val. – festivalio „Švarus pajūris“ šiukšlių rinkimo akcija.
14 val. – motoralio parado startas nuo Palangos Birutės parko iki Kuršių kaimo.
14.30 val. – baikerių klubas „Chimeras“ skelbia Šventosios motoralio atidarymą.
15 val. – baikerių ir motobolo klubo „Minija“ įvarčių mušimo varžybos.
17 val. – gatvės krepšinio varžybų 3x3 apdovanojimai.
18 val. – koncertas.
23 val. – fakyrų pasirodymas.

Sekmadienį:
12 val. – Gala koncertas, laureatų apdovanojimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius