Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 29

Šviestuvų pakeitimo kaina nustebino kaunietį: „Už pusvalandžio darbą – 55 eurai?“

Kauno Alsėdžių g. 5 daugiabutyje gyvenantis Virginijus liko nustėręs, kai namo administratorius – UAB „Būsto valda“ už elektros instaliacijos ir apšvietimo remontą pateikė 1140,95 euro kainą. Vyras suskaičiavo, kad taip vienas darbuotojas per dieną įmonei gali uždirbti vidutinį mėnesio atlygį. „Būsto valdos“ atstovas tikina, kad viešą konkursą laimėjo mažiausią kainą pasiūlęs dalyvis.
Daugiabutis Alsėdžių gatvėje
Daugiabutis Alsėdžių gatvėje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Į 15min kreipėsi Alsėdžių g. 5 daugiabučio gyventojas Virginijus, jis pranešė, kad pastaroji namo administratoriaus „Būsto valda“ pateikta sąskaita perpildė kantrybės taurę. Sąskaitoje nurodyti papildomi darbai už apšvietimo remontą – 1 140,95 euro. Vyras pasidomėjo, kas už tokią sumą buvo atlikta. Paaiškėjo, kad dviejose laiptinėse pakeista 15 šviestuvų.

Už darbą – 832 eurai be PVM, o tai reiškia, kad už vieno šviestuvo pakeitimą – 55 eurai.

„Mano nuomone, čia reketas vidury dienos. Už darbą – 832 eurai be PVM, o tai reiškia, kad už vieno šviestuvo pakeitimą – 55 eurai. Jį pakeisti užtruktų ne daugiau kaip pusvalandis. Vadinasi, vienas žmogus įmonei per dieną uždirba vidutinį mėnesio atlyginimą.

Skambinausi į kitą elektros paslaugų tiekėją, tai už tokį darbą paskaičiavo apie 250 eurų, plius medžiagos. Negana to, pas mus darbus atliko UAB „Pastatų meistrai“. Tai, mano žiniomis, tos pačios „Civinity“ įmonių grupės įmonė. Kaip netikėta, kad ji laimėjo konkursą“, – ironizavo Virginijus.

Pasak jo, ne kartą spaudoje skambėjo straipsniai, kaip būstų administratoriai tik siekia kuo greičiau įsisavinti sukauptas lėšas, tačiau šiuo atveju sąskaita buvo dar ir gerokai išpūsta. Virginijus redakcijai atsiuntė ir nuotrauką, kurioje užfiksuota tokio paties modelio, kokie buvo įrengti laiptinėse, šviestuvų kaina prekybos centre „Senukai“. Ji nesiekia nė 5 eurų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daugiabutis Alsėdžių gatvėje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daugiabutis Alsėdžių gatvėje

„Kiek tiksliai jie dirbo pas mus, pasakyti negaliu, nes už nugaros nestovėjau. Tačiau ne ilgiau kaip dieną. Sukauptas lėšas namo administratorius visuomet savo nuožiūra nurašo einamajam remontui. Nurašė ir šiuo atveju. Likusią apmokėti sumą jau pridėjo prie šio mėnesio sąskaitos, kuri išaugo vidutiniškai po 17 eurų kiekvienam butui. Apie vykdomus darbus ar būsimas išlaidas nebuvo niekur pranešta. Kas čia per sistema, kad gyventojai nieko nežino, o esant reikalui „Būsto valdos“ vadybininkui prisiskambinti neįmanoma?“ – piktinosi kaunietis.

Remontas buvo būtinas

Komentuodamas situaciją, „Būsto valdos“ Pastatų administravimo skyriaus vadovas Arūnas Armanavičius 15min žurnalistei patikino, kad būtini remonto darbai minėtame pastate buvo atlikti siekiant užtikrinti gyventojų ir jų turto saugumą – buvo iškilusi gaisro rizika.

Elektros instaliacijos ir apšvietimo remonto darbus laiptinėse ir rūsiuose, pasak jo, atliko mažiausią kainą rangovų apklausos metu pasiūliusi įmonė. Apie planuojamus darbus pastato gyventojai buvo iš anksto informuoti skelbimų lentose pakabintais skelbimais.

„2017 metais Kauno priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba atliko patikrinimą „Būsto valdos“ administruojamame name adresu Alsėdžių g. 5. Patikrinimo metu nustatyta, kad elektros tinklo techninė būklė neatitinka Elektros įrenginių įrengimo taisyklių reikalavimų. Nurodyta atlikti elektros instaliacijos ir apšvietimo remonto darbus laiptinėse ir rūsiuose.

„Būsto valda“ užsakė atlikti neeilinę elektros sistemų apžiūrą. Elektros sistemų apžiūros metu nustatyti šie pasikartojantys gedimai: kaista ir oksiduojasi magistralinių elektros linijų jungtys, varžtiniai laidų sujungimai. Daugelyje skydų įtampą turintys gnybtai yra neuždengti, juose yra atviros elektros įtampą turinčios vietos, skyduose nėra atskirtos (įtampos atjungimo), prietaisai (paketiniai kirtikliai) neveikia, neapsaugo vidaus elektros tinklo nuo perkrovų.

Patikrinus vidaus apšvietimo tinklą nustatyta, kad reikalinga pakeisti 80 proc. esamų sugadintų apšvietimo prietaisų rūsio patalpose, sutvarkyti neveikiančias apšvietimo linijas. Neatlikus remonto darbų, didėja pavojus gaisro židiniams atsirasti“, – kodėl reikėjo atlikti remontą, išsamiau paaiškino „Būsto valdos“ atstovas.

Gyventojų sutikimas nebuvo būtinas

Anot jo, Civilinio kodekso 4.83 straipsnio 4 dalyje nustatoma, kad gyventojų daugumos sutikimas, priimtas pagal 4.85 straipsnį, nėra būtinas, jei atliekami darbai yra susiję su privalomaisiais statinių reikalavimais. Tad, vadovaujantis Daugiabučių namų administravimo nuostatais, buvo įvykdyta apklausa elektros sistemų remonto darbų rangovo parinkimui. Darbus atlikti parinkta UAB „Pastatų ūkio priežiūra“, pasiūliusi mažiausią kainą.

Darbus nutarta atlikti etapais. Elektros skydų remontas buvo atliktas 2018 m. birželį. Rūsio apšvietimo ir instaliacijos remontas – gruodį.

„Taip, darbų kaina – 1140,96 euro. Apmokėjimui už darbus panaudotos sukauptos lėšos – 492,74 euro. Likusi suma už atliktus darbus buvo paskirstyta vadovaujantis CK 4.82 str. 3 punktu visiems namo Alsėdžių g. 5 patalpų savininkams proporcingai jų turimam patalpų plotui“, – teigė A.Armanavičius.

Skaitytojo nuotr./Darbų Alsėdžių gatvės daugiabutyje sąskaita
Skaitytojo nuotr./Darbų Alsėdžių gatvės daugiabutyje sąskaita

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius